Syk av stranden

Graving i sand på stranden kan utsette deg for smitte.

<strong>IKKE LURT?</strong> Flere undersøkelser tyder på at det er forbundet med en viss fare for smitte å grave i strandsanden. Foto: Colourbox.com
IKKE LURT? Flere undersøkelser tyder på at det er forbundet med en viss fare for smitte å grave i strandsanden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke gitt at man blir ren av bading. At badevannet kan være smitteførende, er ingen overraskelse. Undersøkelser gjort i USA, viser for eksempel at man kan bli smittet av gule stafylokokker i badevann, og at det derfor er anbefalt å skylle seg i ferskvann etter badet.

Og det er ikke bare i havet smitten finnes. Tidligere har feriehoteller fått kritikk for dårlige rutiner rundt renhold av basseng, og britiske undersøkelser har funnet at så mange som en av fire bassenger har så dårlig vannkvalitet at det utgjør en helserisiko å bade der.

Disse vil du ikke ha med hjem: Se opp for ferieparasittene

Ikke bare sand på stranden ...

Men det stopper ikke ved badevannet. For flere undersøkelser mer enn antyder at du er vel så utsatt for smitte på stranden.

Nå har United States Enviromental Protection Agency publisert forskning som viser økt fare for smitte etter graving i strandsand. Og størst fare for å bli syk av diaré for eksempel, har de som lar seg grave ned i sanden.

Undersøkelsen ble kort fortalt gjort ved noen utvalgte strender i USA som ligger nær offentlige kloakkrenseanlegg. Der ble 4.999 strandgjester spurt om hvordan de agerer på stranden, og deretter ble de samme gjestene kontaktet på nytt to uker senere, for å høre om de har vært syke. Og resultatet var altså at de som lekte i sanden, og lot seg grave ned, var mer utsatt for smitte etter strandbesøket.

Og dette er ikke første gang. Vi har også tidligere referert undersøkelser som viser at sanden på badeplassen kan inneholde langt større konsentrasjoner av sykdomsframkallende tarmbakterier enn vannet.

Håndvask er løsningen

Forskerne beroliger imidlertid badeglade strandturister:

– Symptomene vi observerte var vanligvis milde, og bør ikke skremme folk fra å nyte stranden. Men de bør vaske hendene eller bruke bakteriedrepende stoffer på hendene etter å ha lekt med sand og sjøvann, sier Timothy Wade, Ph.D. og seniorforfatter for studien.

Ikke stol blindt på tilsynelatende ren sand og klart vann. Du kan sjekke "strandhygienen" ved for eksempel å se etter blått flagg, som enkelte steder i verden er et merke på blant annet god vannkvalitet.

Ekspertenes råd: Slik holder du deg frisk på reisen