Utøverene i seilsport og triatlon frykter ublide møter med hai under årets olympiske sommerleker i Sydney.
Utøverene i seilsport og triatlon frykter ublide møter med hai under årets olympiske sommerleker i Sydney.Vis mer

Sydney løser haifloken med undervannspatrulje

OL-arrangør Sydney har gått lei av ryktene om at byens strender og havneområde er en eneste stor haifelle. I forbindelse med helgens prøve-OL kommer havneområdet til å patruljeres jevnlig av dykkerteam.

Det er triatlonutøverne og seilerene som er spesielt bekymret. De skal som en del av øvelsen svømme 1.500 meter i havnebassenget Farm Cove, og frykter at bevegelsene vil virke lokkende på sultne haier.

Farlig jobb

Dykkerteam utstyrt med undervannsscootere og soniske gevær skal patruljere området der 160 svømmere vil konkurrere. En hai liker nemlig ikke høye lyder spesielt godt, og planen er at dykkerene skal skremme bort alt som heter matlyst i hvert fall til øvelsen er over.

Den olympiske komiteen i Australia, SOCOG, forklarer at tiltaket ikke er nødvendig, men at de forstår utøvernes frykt og handler deretter.

Fra null til hundre?

Det er en litt annen tone enn hva SOCOG har brukt tidligere. I august i fjor gikk de ut og sa at sjansen for haiangrep i Sydney var lik null, og viste til at det ikke hadde vært registrert angrep i havneområdet de siste 208 årene. Men så slo haiene til - i løpet av perioden fra februar til mars ble det registrert hele fire angrep i farvannet rundt byen, politiet slo alarm og verdenspressen likeså.

Nå tar arrangørene ingen sjanser. Når triatletene går i vannet skal et team på seks dykkere allerede ha skremt bort alt av fiskesorter, hai inkludert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seilerforbundet har tro på SOCOG

Norges Triatlonforbund kommer etter all sansynlighet ikke til å ha utøvere som er kvalifisert til OL. Norges Seileforbund derimot regner med å stille med deltager i minst fem klasser, men ser ikke på haifare som noe stort problem.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

- Vi har full tiltro til arrangørene i Sydney, sier generalsekretær i Norges Seileforbund Marianne Davis. Det er klart at haifare er en alvorlig sak, ordet hai er jo i seg selv forbundet med skrekk, men vi regner med at arrangørene har iverksatt de tiltak som trengs.