Sydney klar for Mardi Gras

Feststemning ’Down Under’: Etter 23 dager med festival og opptredener kulminerer årets Gay and Lesbian Mardi Gras i dag med en gigantisk parade rundt i Sydneys gater.

Det er ventet at opp mot en million mennesker kommer til å overvære begivenheten som nå har rukket å bli Australias største folkefestival. Men Mardi Gras i Sydney er ikke et hvilket som helst opptog: Her er det homsene som feirer!

Mardi Gras president David McLachlan forteller i en pressemelding at mye har skjedd siden den første festivalen ble arrangert for 23 år siden:

- Da ble vi arrestert av politiet. Nå er vi Australias største markering for menneskerettigheter.

Årets tema...

Selve paraden vil bestå av rundt om kring 8000 homser og lesber kledd ut etter alle kunstens regler. 200 dekorerte lastebiler vil frakte paraden opp langs Oxford Street frem til endepunktet i Moore Park. Hvert billass har tradisjonelt et tema og i fjor var Monica Lewinsky en favoritt. I år ventes det at den forestående Sydney olympiaden i september vil bli mål for parodiene.

Bannlyst – som vanlig

Men det er ikke bare fryd og gammen i byen som har fått rykte på seg som en av de mer ’homoliberale’ i verden. I god tradisjon med tidligere år har erkebiskopen av Sydney lyst festivalen i bann.

- Mardi Gras er ingenting annet enn en ytterst erotisk og frigjort måte å reklamere for en homoseksuell livsstil, sier Erkebiskop Harry Goodhew til avisen Sydney Morning Herald.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiske røster til tross. Ingenting virker å ha lagt en demper på årets festivitas: I påvente av det enorme besøket har byen stengt av Oxford Street for trafikk og McLachlan har følgende tips til de som kunne tenke seg å se opptoget:

- Ikke ta med gjenstander av glass, bruk komfortable sko og sett bilen igjen hjemme. Det er større sjanse for å vinne i lotto enn å få en parkeringsplass i byen i dag, sier McLachlan.

Sydney Mardi Gras har en egen internettside hvor du blant annet finner ’live’ overføringer med webkameraer fra dagens parade.