Svindlerne har flyttet seg

Dette bør du vite før du reiser på ferie.

Mange nordmenn reiser til Spania i løpet av et år. Dit har også kortsvindlerne flyttet seg. Foto: Audrey Johnson
Mange nordmenn reiser til Spania i løpet av et år. Dit har også kortsvindlerne flyttet seg. Foto: Audrey Johnson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Implementeringen av den etter hvert så kjente chip-teknologien på betalingskort har gjort det vanskeligere for kriminelle å skimme kortene, og aldri har det vært færre svindelsaker knyttet til Visa-kort enn nå.

Det er imidlertid noen land i Europa som har hatt en økning i kortsvindelsaker de siste årene med en topp i 2010. Land som Spania, Tyskland og Israel er på denne listen.

Innføringen av chip på betalingskortene har ført til at kortsvindlerne har flyttet på seg.

Bra i Norge

Kurvene til Visa Europe taler for seg: Mens antall svindelsaker relativt sett var omtrent like mange i alle landene i Europa, førte innføringen av chip til store forskjeller.

Organiserte kriminelle har hatt mange år på å lære seg å kopiere data i magnetstripen. Derfor jobber de best i land uten chipteknologi. Foto: Per Ervland
Organiserte kriminelle har hatt mange år på å lære seg å kopiere data i magnetstripen. Derfor jobber de best i land uten chipteknologi. Foto: Per Ervland Vis mer


Land som var tidlig ute med å få chipløsningen på plass, har hatt en stabil og jevn nedgang i antall kortsvindelsaker, men medaljen har en bakside: Land som i stor grad fortsatt benytter magnetstripen, har i større grad blitt et mål for svindel.

I Norge er det i dag svært få steder hvor du fortsatt benytter magnetstripen til betaling, og dette har gjort det mye vanskeligere for kriminelle å operere i Norge.

Norge er også det ledende europeiske landet innenfor elektronisk betaling, ifølge Visa.

SE OGSÅ: – Jo, magnetstripen er høyst levende

Tryggere land

Sammen med Norge ligger land som Sverige, Storbritannia og Frankrike lavt på kortsvindelstatistikken. Også dette er land som var tidlig ute med, og langt på veg er ferdig med, implementeringen av chip.

Hvorfor ligger land som Frankrike i tet, mens Tyskland er så langt bak?

– Ja, man kan kanskje undre seg litt over det, men franskmennene har alltid vært tidlig ute med nye betalingsløsninger, mens Tyskland har et mye mer konservativt bankvesen, sier Fredrik Westerman i Visa Europe til DinSide.

Han understreker at du alltid får pengene tilbake dersom du blir offer for organisert kortkriminalitet. Sjansen for å bli svindlet er forsvinnende liten når du ser på antallet korttransaksjoner i løpet av et år.

Pass på at den virker

Fortsatt er det slik at du i mange ferieland fortsatt må se langt etter chipteknologien. Skal du for eksempel til USA på ferie, så vit at betaling via chip ikke er implementert overhodet.

Også mange land i Europa har et stykke igjen, så derfor bør du sjekke at magnetstripen på kortene dine fungerer før du reiser utenlands. >>> Les mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer