Sverige

Åtti meter fritt fall i Gröna Lund eller adrenalinrush i nærkontakt med berg- og dalbanen Balder i Liseberg. I Sverige er det bare å velge og vrake i dyreparker, familieparker og fornøyelsesparker. Her er et utvalg av de største.

Lisebergs Flumeride er en av mange attraksjoner i Vest-Sveriges stolthet. Foto: Liseberg Foto: Liseberg Vis mer


Liseberg

Med over tre millioner besøkende er Liseberg Sveriges desidert største og råeste turistattraksjon. Mest skremmende i år er kanskje fortsatt fjorårets nyhet Balder, nordens største berg- og dalbane i tre, som er et rush uten like. I berg- og dalbanen HangOver henger føttene dine i løse lufta og du befinner deg på hodet seks ganger i løpet av turen.

Sesong: 1. mai til 3. oktober, med noe begrenset åpningstider på begynnelsen og slutten av sesongen. Parken holder også åpent med julemarked før jul.
Entré voksen over syv år: 50 SEK per person. I tillegg koster et "åkpass" 255 svenske kroner, ikke inkludert Spøkelseshotellet Gasten.
Tillegg for attraksjoner: Du må kjøpe enkeltbilletter eller kjørepass for å benytte deg av attraksjonene. Endags kjørepass med fri kjøring på alle attraksjoner koster 285 svenske kroner. Du kan velge mellom mange forskjellige kjørepass og billetthefter, til forskjellige priser.
Hvor: Göteborg

Nettsted: Liseberg

Skansen

Friluftsmuseum og Stockholms eneste dyrepark med rundt 70 ulike dyrearter. Her lusker bjørner, ulv og moskus, og i Skansen-Akvariet treffer du tropiske slanger. Andre attraksjoner som bilbane, karusell og tog fins også på området.

Sesong: Hele året.
Priser: Sesongavhengige. Vi oppgir høysesongspriser (mai til august).
Entré voksen: 70 SEK.
Entré barn: 30 SEK. Gratis for barn under seks år.
Tillegg for attraksjoner: Fornøyelser som bilbanen, karusellen og Skansentoget koster ekstra, fra 10 til 20 svenske kroner.
Hvor: Djurgåren i Stockholm

Nettside: Skansen

Gröna Lund

I år har tivoliet en helt ny og nervepirrende nyhet. Du kommer ikke nærmere ekstremsport enn i Fritt fall Tilt, der du henger loddrett i en gondol og faller rett ned mot bakken fra 80 meters høyde. Ellers har Gröna Lund attraksjoner for liten og stor, som sirkuskarusell, både lite og stort pariserhjul, berg- og dalbane, radiobiler, spøkelseshus, kjærlighetstunnel og Sveriges deiligste sukkerspinn.

Sesong: 24 april til 19. september. Begrensede åpningstider i starten og slutten av sesongen.
Entré voksen fra 13 år: 60 svenske kroner
Entré barn: 30 SEK fra fire til 12 år. Gratis for barn opp til tre år.
Tillegg for attraksjoner: Barn opp til tre år kjører gratis. Eldre må kjøpe billetter eller kjørepass. Kjørepass som gir tilgang på fri kjøring hele dagen koster 235 SEK. Spøkelseshuset er ikke inkludert.
Hvor: Stockholm

Nettsted: Gröna Lund

Fyrishov

Bade- og idrettsanlegg i Uppsala, med vanlig svømmehall innendørs, samt eventyrbad-avdeling med vannrutsjebaner, vannfall, strømningsbasseng, plaskedammer med fontener, boblebasseng, grotter og vannkanoner. Vannet holder behagelige 28 grader, og utendørs kan barn og voksne plaske og svømme i flotte anlegg.

Sesong: Hele året. Utendørsavdelingen er åpen fra mai til september.
Priser: Du kan velge om du vil benytte svømmehallen og utendørsbadet, eller eventyrbadet og utendørsbadet eller kun utendørsbadet. Her er priser for benyttelse av eventyrbadet og utendørsanlegget:
Entré voksen: 90 svenske kroner
Entré barn: 60 SEK for barn fra tre til 15 år. Barn til og med to år har gratis entré.
Tillegg for attraksjoner: Nei
Hvor: Uppsala

Nettside: Fyrishov

Kolmården Dyrepark

I Kolmården trer du inn i flere verdener: Dyreparken, Safariparken, Delfinarium og Bamses verden. Her finnes også en gondolbane, som gir deg førsteklasses utsikt over parken og dyrelivet. I tillegg til levende dyr, får du også muligheten til å treffe Bamse, – verdens sterkeste bjørn – og alle hans glade venner.

Sesong: 1. mai til 28. september. I september holder imidlertid parken kun åpent i helgene.
Priser: Du kan til en viss grad velge hvilke områder av parken du vil besøke, og betale etter det. Her er priser for inngang til alle parkens deler, samt kjøring av egen bil i safariparken. Gondolbanen er ikke inkludert.
Entré voksen: 260 SEK
Entré barn: 150 SEK for barn fra fire til 15 år. Gratis inngang for barn under fire år.
Tillegg for attraksjoner: Guidet tur med tog gjennom safariparken koster 30 SEK for voksne og 15 SEK for barn. Dagspass med gondolbanen koster 80 SEK for voksne og 40 for barn. Også ekstrakostnader dersom du vil prøve tekoppkarusellen, ponniridning, kamelridning, tråbåter eller bilbane. Aktivitetshefte som gir tilgang til alle disse attraksjonene koster 95 SEK
Hvor: Kolmården, 35 kilometer nord for Norrköping, 150 kilometer sør for Stockholm og 350 kilometer nordøst for Göteborg.

Nettsted: Kolmården

Junibacken for barn. Foto: Cecilie Leganger Vis mer


Junibacken

Et opplevelses- og barnekulturhus med svensk barnelitteratur – og hovedsakelig Astrid Lindgrens historier - i høysetet. Et imponerende eventyrtog tar deg gjennom Astrid Lindgrens fortellinger, og du treffer både Emil, Marikken, Karlsson på taket, dragen Katla og de andre underveis. Barna får også muligheten til å utforske Villa Villakulla.

Sesong: Åpent hele året.
Priser: De fra 3-15 går inn på barnebillett. Egne priser for pensjonister, studenter og grupper.
Entré voksen: 95 SEK
Entré barn 3-15 år: 85 SEK
Tillegg for attraksjoner: Du får kjøre eventyrtoget én gang på billetten, ønsker du å kjøre flere ganger må du betale.
Hvor: Djurgården, Stockholm.

Nettside: Junibacken

Skara Sommarland

Lek og moro hele dagen til lands og til vanns med vannpark og tivoliland. Her boltrer du deg i bassenger, diverse vannrutsjebaner, vanntunneler og mye annet i det våte element, samt karuseller, pariserhjul og radiobiler på land.

Sesong: 29. mai-22. august.
Priser: Varierende priser etter sesong. Sommerlandet har to prisperioder: 20. mai til 27. juni og 28. juni til 22. august. Egne priser for seniorer og grupper, barn under en meter gratis. Muligheter for familiebillett for to voksne og to barn: 495 i første periode og 735 svenske kroner ut juli og august.
Entré voksen: 135 og 195 SEK
Entré barn: 120 og 180 SEK
Tillegg for attraksjoner: Nei
Hvor: Axvall 9 kilometer øst for Skara, cirka 35 mil sørvest for Stockholm og 14 mil nordøst for Göteborg.

Nettside: Skara Sommarland