Sverige – Nepal i en rosa buss

Det svenske reiseselskapet kjører eventyrlystne på månedslange kontinentskryssinger. Men noe hippiestempel vil selskapet ikke ha på seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
ROSA BUSS: Teltene er spent opp for natta. En halvpart av passasjerene sover på taket, en på utlagbare seter inne i bussen. Bildet er tatt i Sør-Amerika.
Foto: www.rosabussarna.com/Anna Dragsten
ROSA BUSS: Teltene er spent opp for natta. En halvpart av passasjerene sover på taket, en på utlagbare seter inne i bussen. Bildet er tatt i Sør-Amerika.
Foto: www.rosabussarna.com/Anna Dragsten Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

”Reisen blir hva man gjør den til. Å kunne by på seg selv og skjerpe seg i de stunder og på de dager hvor det er nødvendig, ha vilje og interesse for å oppleve mye og bidra når det kreves – det avletter for egne opplevelser og gruppens samhold.” Dette står å lese på det svenske reiseselskapet Rosabussarnas reisebeskrivelser.

- Vi er overhodet ikke noe hippieforetak. Den som blir tatt med narkotika blir sendt hjem omgående, slår Anders Eriksson fast. Han er en av gründerne bak det noe spesielle reiseselskapet Rosabussarna.

- Du kommer nærmere naturen og lokalbefolkningen ved å reise på denne måten, hevder Trond Martin Frittz (30). Han har reist med Rosabussarna. Les mer om hva han opplevde på underveis.

Kjærestepar og barnefødsler

- I 1969 reiste noen kompiser og jeg jorden rundt i en buss. Underveis på reisen tok vi opp haikere. På den tiden var det utrolig mange haikere. Disse fikk betale en liten slump. I 1972 kjøpte vi to busser til og dermed var vi i gang. Men i dag er det bare meg igjen i bedriften, forteller Anders Eriksson.

Reiseselskapet har i dag 22 busser fordelt på fem kontinenter og vel 900 mennesker reiser med Rosabussarna hvert år. Bussreisene går gjennom flere land og fokuserer like mye på aktiviteter som på ren sightseeing. En av turene starter i Stockholm og ender opp i Nepal, andre starter i Chile går gjennom Argentina, Uruguay og til Brasil. Underveis på reisene bor deltakerne om bord på bussene.

- Det er veldig sosialt. Mange reiser alene, men alle blir sammensveiset underveis. For eksempel blir det alltid en fem-seks par etablert underveis ut av en gruppe på seksti. Men mange forhold tar så klart slutt når hverdagen setter til, he, he, forteller Eriksson.

Eriksson beretter om mange morsomme opplevelser siden oppstarten i 1969:

- Det mest morsomme er nok da en engelsk jente fødte i bussen. Hun hadde 3-4 uker igjen før fødselen og reiste med oss fordi hun ikke fikk lov til å fly. I østre Tyrkia rett oppunder jul i –18 grader fikk kvinnen en jente. To amerikanske sykepleiere som kom fra frivillighetsarbeid i India bistod som jordmødre underveis. Det som var mest utrolig var kanskje at bussen stod parkert bare femti meter fra et gynekologisk kontor, men det oppdaget vi ikke før etterpå.

Reiseruter

Reiseprogrammet er sammensatt: Her finnes safarier, bybesøk, fjellklatring og sightseeing. Denne kvinnen er fotografert i Bolivia.
Foto: www.rosabussarna.com/Anna Dragsten
Reiseprogrammet er sammensatt: Her finnes safarier, bybesøk, fjellklatring og sightseeing. Denne kvinnen er fotografert i Bolivia.
Foto: www.rosabussarna.com/Anna Dragsten
Vis mer

Det vesle buss-selskapet har en rekke reiser som favner over flere store geografiske områder. Prisene starter på rundt 7.900 svenske kroner for en tre ukers Europa-reise, mens den dyreste og kanskje mest omfattende er en elleve ukers tur i Australia og New Zealand til 37.900 kroner. Med i reiseprisen er hele reisen pluss enkelte overnattinger på hotell, utflukter og brorparten av måltidene. I tillegg til Europa og Australia står Afrika, Sør-Amerika og USA på programmet.

Ombord i bussene er det seter og sofaer som kan bli omgjort til senger. På taket blir det natterstid lagt ut madrasser og spent opp telt. Det er kjøkken, leker (!), mat og mye godis ombord på alle bussene. Det følger også med en person som er ansvarlig for matlaging. Hele 15 prosent av de Rosabussarnas reisende har vært på flere turer med selskapet.

 • Rosabussarnas nettsted.

 • Den siste hippiereisen – mer om bussreise.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!