Her ser vi hvordan det foregikk når flygelederne i Røyken fikk innføring i  innflygningssystemet Point Merge System (PMS). Foto: Sindre Ånonsen/Avinor
Her ser vi hvordan det foregikk når flygelederne i Røyken fikk innføring i innflygningssystemet Point Merge System (PMS). Foto: Sindre Ånonsen/AvinorVis mer

Svensker som medisin mot ferieforsinkelsene

Nå kommer Avinor og flygelederne med tiltak mot flykaos i ferien.

I sommer ble tusener av flypassasjerer til og fra Norge rammet av dels store forsinkelser. Årsaken var ikke dårlig vær, men mangel på flygeledere. Dette kan det nå se ut til at Avinor tar inn over seg.

LES OGSÅ:

Forsinket? Dette har du krav på om flyet ikke går i tide

Innleie av flygeledere

I dag varsler de at svenske flygeledere skal leies inn for å avhjelpe sommertrafikken. Avinor har inngått en avtale om innleie av flygeledere fra et svensk selskap til Oslo kontrollsentral, Røyken. I første omgang vil fire flygeledere bli leid inn for tre år, med mulighet for forlengelse i ett år til. Det vil også være mulig å leie inn flere så lenge det er kapasitet til å drive opplæring. Ifølge Avinor starter opplæringen av de første umiddelbart, slik at de vil være fullt operative fra sommeren.

Andre steder i landet prøver de ut fjernstyrte flytårn.

Flere tiltak

– Innleie av flygeledere er et av flere tiltak som skal sikre at vi leverer den tjenesten våre kunder og samfunnet for øvrig venter av oss, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen i en pressemelding.

Avinor melder at de har drøyt 20 tiltak på trappene, utarbeidet i samarbeid med de ansatte. Noen av grepene vil innebære å flytte så mange flygeledere som mulig til Oslo-området, samt fordele overtiden blant de ansatte jevnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten skal de arbeide med å øke utdanningskapasiteten, samt fordele ferieavviklingen blant flygelederne over en lengre periode.

– Til sammen vil tiltakene gi styrket bemanning, bedre leveranser til flyselskapene og redusert arbeidspress på våre ansatte i Østlandsområdet, mener Falk-Petersen.

Se hva som skjer i flytårnet på Gardermoen