Svenske skibakker billigst

PRISTEST: Her er heiskortprisene i de 15 største svenske skianleggene. Velger du svenske foran norske skibakker, er det tusener å spare!>> Priser ungdom>> Priser voksen>> Info om bakkene


Norsk eller svensk?

De svenske heiskortprisene ligger jevnt under de norske, som du kan se av tabellen under. Der kan du sammenlikne heiskortprisene hos de fem største (i besøk) skisentrene i Norge og de største i Sverige. Du kan sortere tabellen ved å klikke på kolonneoverskriftene, og da vil du se at fire av de svenske skisentrene troner øverst i den prisvennlige enden av skalaen på alle punkter. Åre er utskuddet som blander seg i det øvre sjiktet i den andre enden av skalaen, blant de dyreste i Norge.

Hvor mye kan du "spare"?

Det er klart at det er billigere å kjøpe heiskort i Sverige, framfor i Norge. Men så spørs det selvsagt hvor du bor, hvor langt det er å reise, og selvsagt hva det koster å bo. Dette er utgifter du må kalkulere inn, når du skal bestemme deg for om du vil satse på svenske eller norske skibakker.

Norsk eller svensk

Står du helst på ski i norske eller svenske skibakker? (Avsluttet)
Norske(72%) 224
Svenske(28%) 86
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men om vi tar utgamgspunkt i en ukes vinterferie på fjellet, hvor heiskort til alle i familien er et must, er det faktisk flere tusenlapper å spare på å velge svensk foran norsk. Det skiller 1.514 kroner mellom dyreste og billigste skisenter i tabellen, når ukeskort for to voksne og to ungdommer er summert. Og det er kanskje penger du kunne brukt på andre ting?

Heiskort

De fleste skianleggene i dag har gått over til oppladbare heiskort av en eller annen type, om de kaller det "KeyCard" eller "SkiDirect". Fordelen med dette heiskortet er at du lettere kan få et nytt om du skulle være så uheldig å miste det i bakken, og du kan lade det opp hjemmefra og slipper dermed unna lange og kjedelige billettkøer, som kan være en utfordring når du kommer til skibakken. SkiStar-anleggenes (Sälen, Åre, Vemdalen, Trysil og Hemsedal) system, SkiDirect, kan for eksepel brukes på alle disse anleggene.

Bestiller du heiskort på internett til et av de svenske SkiStar-anleggene får du endog SkiDirect-kortet gratis, om du bestiller innen 30 dager før ankomst. Men dette gjelder kun de svenske anleggene: I Norge må du pent betale depositumet uansett.

>> Priser ungdom
>> Priser voksen
>> Info om bakkene

Største svenske skiområder

De ti største skiområdene/skisentrene i Sverige er (i rekkefølge):

  1. Sälen: 33,9 prosent av markedet
  2. Åre-Edsåsdalen: 17,2 prosent
  3. Idre-Grövelsjön-Fjätervålen: 7,8 prosent
  4. Vemdalen: 6 prosent
  5. Funäsdalsfjällen (Tänndalsliftarna, Ramundberget, Funäsdalsberget): 4,6 prosent
  6. Romme: 2,9 prosent
  7. Branäs: 2,4 prosent
  8. Hemavan-Tärnaby: 2,2 prosent
  9. Kungsberget: 1,8 prosent
  10. Bydalen: 1,3 prosent
(Kilde: De svenske skiheisenes organisasjon, SLAO)

De største skianleggene i Sverige befinner seg i Dalarna og Jämtland. Disse to fylkene står for rundt 80 prosent av hele landets omsetning. SLAO har 242 medlemsanlegg, med drøye 820 heiser til sammen.

Dette gjør vi i skibakken

De svenske skiheisenes organisasjon har kartlagt hva slags aktiviteter besøkende til de svenske skibakkene velger. Forrige sesong bedrev 79,9 prosent utforskikjøring (alpinski), 13,5 prosent kjørte på snøbrett, 1,6 prosent kjørte telemark, og 5 prosent moret seg på snowblades.

>> Priser ungdom
>> Priser voksen
>> Info om bakkene

>> Dette koster heiskortet i 18 norske skisenter