Svenske kystperler

GUIDE: Her er ni svenske vestkystperler for enhver smak.


De svenske vestkystperlene er populære feriesteder, både blant svensker, nordmenn og turister fra andre nasjoner. Det blir fort fullt både på overnattingssteder, brygger, gater og restauranter, så her lønner det seg å a) bestille overnatting god tid i forveien, og b) ikke møte opp på fiskerestauranten klokka 19-19.30 og forvent å få bord med en gang - du er ikke alene! Velg et annet tidspunkt, eller forbered deg på å vente en stund. Alternativt kan du selvsagt handle ferske reker fra fiskebutikken eller fiskebåten og stå for din egen bryggemiddag.

Et stort pluss for svensk øyferie framfor norsk, er at bilfergene regnes som en del av riksveinettet, og er gjerne gratis eller koster beskjedne 30 til 60 svenske kroner.

GOD TUR!

>> BILDESPESIAL: Svenske vestkystperler

Båtliv. Foto: www.imagebank.sweden.se/Maria Sjölund
Båtliv. Foto: www.imagebank.sweden.se/Maria Sjölund Vis mer


Strömstad

Kosterøyene ved Strömstad. Foto: Kristin Sørdal
Kosterøyene ved Strömstad. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Strömstad er vel kjent for de fleste nordmenn, men de fleste forbinder stedet stort sett med harryshopping. Men det er mer ved denne byen enn cola, korv og Systembolaget. Besøk de idylliske Kosterøyene, unn deg en spa-behandling til svenske priser på en av byens spaanlegg, eller ta en dukkert fra en av de mange strendene eller kanskje heller fra kaldbadehuset ved havnen eller innendørsdbad i svømmehallen. Sjekk ut de gamle bydelene i Strömstad sentrum.

>> Les våre ti tips til en harryfri Strömstad-opplevelse

Avstand fra Oslo: 134 kilometer, 1 time og 38 minutter reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 164 kilometer, 1 time og 45 minutter reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Strømstads turistinformasjon

Grebbestad

Krepsekoking ved Grebys i Grebbestad. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Krepsekoking ved Grebys i Grebbestad. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


Grebbestad, Hamburgsund og Fjällbacka ligger alle i Tanum kommune. Grebbestad er den mest besøkte sommerbyen i Tanum kommune, og det merker du selvsagt også på kroppen om du tar turen innom den lille skjærgårdsbyen i høysesongen. Men stedet er sjarmerende, og har du god tid og ferie, er det jo heller ingen grunn til å la seg stresse av folkemengden. Prøv en av bryggerestaurantenes fiskemat, men husk at det kan være trangt om plassen om du vil spise når alle andre skal spise, og om du må ha mat akkurat der og da.

Mest besøkt om sommeren, men dette er også den mest levende av kystbyene ellers i året. Fiske er fremdeles en viktig geskjeft på stedet, og store deler av landets hummer, kreps og østers kommer inn her. I april ble det også arrangert nordisk mesterskap i østersåpning i Grebbestad, i regi av østersakademiet (Ostron Akademien) - som også befinner seg i byen.

Ikke langt fra Grebbestad finner du Tanums helleristninger, som er en innskrevet som verdensarvområde i Unescos lister over verdens natur- og kulturarv. I dette området finner du både Tanums Hällristningsmuseum og Vitlycke museum - begge dedikerte helleristningsmuseer.

Avstand fra Oslo: 164 kilometer, 2 timer og 2 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 141 kilometer, 1 time og 31 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Turistkontoret for Tanum og Grebbestad, Ostron Akademien, Tanums Hällristningsmuseum og Vitlycke museum

Fjällbacka

Kunstner maler i Fjällbacka sentrum. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Kunstner maler i Fjällbacka sentrum. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


Ligger i Tanum kommune, sammen med Grebbestad og Hamburgsund, som også er populære kystferiesteder. Fjällbacka ligger sør for Grebbestad og nord for Hamburgsund. På Dannholmen i skjærgåden utenfor Fjällbacka, hadde Ingrid Bergmann sitt sommerparadis, hvor hun tilbragte mange somre. Du kan se en byste av skuespillerinnen i sentrum av kystbyen. I sentrum finner du kunstutstillinger og kunstbutikker, sammen med spisesteder og andre forretninger selvsagt, og vil du oppleve mer av skjærgården enn du får fra bryggekanten, kan du ta en av de mange båtene ut til øyene utenfor. Utfluktsbåtene går fra bryggen i sentrum.

Astrid Lindgren-filmen Ronja Røverdatter er delvis innspilt i disse traktene, nærmere bestemt i Ramneklovan i Vetteberget, som dominerer bybildet i Fjällbacka. Det går også en tursti fra Ingrid Bergmanns torg og opp og over Vetteberget.

Avstand fra Oslo: 178 kilometer, 2 timer og 11 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 124 kilometer, 1 time og 18 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Turistkontoret for Tanum og Fjällbacka

Hunnebostrand

Seiling utenfor Smögen. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Seiling utenfor Smögen. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


Hunnebostrand ligger i Sötenäs kommune, sammen med Smögen, Kungshamn, Bovallstrand og Bohus-Malmön. Det er et gammelt fiskevær, og selv om fiskenæringen har forsvunnet, er bryggerekken her en av de best bevarte langs kysten. Om du befinner deg ved bryggene i Hunnebostrand; ta en tur innom Svenska Hummerakademien som ligger i Södra Strandgatan. Dette er en gammel fiskeforretning og sjøbod hvor du kan se akvarier med hummer, lære mer om hummeren og bli med på hummersafari med påfølgende hummersupé. Vel bekomme!

Sotekanalen heter kanalen som forbinder Hunnebostrand med Kungshamn. Den er 4,8 kilometer lang, 15 til 25 meter bred og 4,5 meter dyp, og ble bygget av arbeidsløse steinhuggere i årene 1931 til 1935. Kanalen ble bygget på grunn av den vanskelige passasjen utaskjærs mellom de to stedene, som tok mange fiskeres liv. Det går arrangerte båtturer mellom Hunnebostrand og Kungshamn via kanalen. Kanalen har også sin egen festdag; i år var dette den 8. juli, og til neste år er det den 14. juli.

Avstand fra Oslo: 202 kilometer, 2 timer og 31 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 125 kilometer, 1 time og 22 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Svenska Hummerakademien og Hunnebostrand

Smögen

Sjøboder i Smögen. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Sjøboder i Smögen. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


Sammen med Kungshamn, Hunnebostrand, Bovallstrand och Bohus-Malmön er Smögen beliggende i Sötenäs kommune. Smögenbryggene regnes som det mest kjente turistmålet i Bohuslän, og de er et av de best besøkte turistattraksjonene i Vest-Sverige, etter Liseberg. Dette er en av de livligste sommerbyene langs den svenske vestkysten.

Her kan du kikke på båtene, handle i butikkene langs brygga, eller ta en matbit på et av serveringsstedene på bryggene. Vær imidlertid oppmerksom på at du blir langt fra alene om du kommer hit i høysesongen, og kommer du hit utenfor høysesongen, er det meste av butikker og serveringssteder sannsynligvis stengt. Vi besøkte Smögen i månedsskiftet august/september, og da fant vi stort sett stengte restauranter og lagertømmingssalg i butikkene. - Et tips her er derfor også å oppsøke Smögen og liknende steder som er svært sesongavhengige, på tampen av sesongen - da er det mulig å gjøre gode kupp.

I Smögen finner du også landets nest største fiskeauksjon, hvor fiskebåtene leverer sin fangst av fersk fisk og skalldyr, som du senere kan kjøpe i fiskebutikken om hjørnet.

Om du vil ha litt historisk innput, kan du ta en tur innom Fiskarstugan, som er en innredet fiskebolig anno 1850. Her er interiør, klær, bilder og mye mer, som kan gi deg et innblikk i hvordan man levde og virket her tidligere.

Fra Smögen er det populært å dra på organiserte fisketurer, hummersafari, skjærgårdsturer og liknende, og det er flere aktører som tilbyr organiserte turer; Smögens Fiske & Skärgårdsturer, Smögens Fisketurer og Smögens Fisketurism. Akvariet Havets Hus ligger i Lysekil, og for deg som er mer interessert i landdyr enn sjødyr, kan et besøk på nærliggende Nordens Ark være en fin adspredelse.

Fra Smögen kan du også ta fergen ut til badeøyen Hållö. Båten seiler hver halvtime alle dager fra klokken 9.30 til 17, i perioden Sankt Hans og ut august. Tur-retur billett koster 60 svenske kroner for voksne og 30 kroner for barn (på nett: Hållö Färjan).

Avstand fra Oslo: 219 kilometer, 2 timer og 39 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 134 kilometer, 1 time og 27 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Smögen turistinformasjon.

Kungshamn

Dykkeskole. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Dykkeskole. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


Kungshamn er hovedsete i Sötenäs kommune, hvor altså Smögen også ligger. Kungshamn ligger et steinkast øst for Smögen, og du kan også ta båt mellom de to stedene. Med bil er det 3,5 kilometer, eller 4 minutter på hjul. Fergestrekningen opereres av Zitabåtarna, og i høysesongen trafikkeres strekningen mellom de to byene hver halvtime, fra klokken 10 om morgenen og ofte helt til klokken 3 om natten. Turen tar ti minutter.

Kungshamn er et populært utgangspunkt for dykkerferier, og her er flere dykkersentre, blant annet Salt Dykcenter og Scorpius Dykcenter. Salt Dykcenter tilbyr bo, mat og dykking fra ett og samme sted, mens Scorpius tilbyr kurs, salg og utleie av dykkerutstyr, samt overnattingsmuligheter. For deg som helst holder deg over vann, kan en rusletur på bryggene i Kungshamn være et tilfredsstillende maritimt alibi.

Avstand fra Oslo: 219 kilometer, 2 timer og 38 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 131 kilometer, 1 time og 25 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).

Lysekil

Hus på svabergene utenfor Lysekil. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Hus på svabergene utenfor Lysekil. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


Lysekil kommune består av en fastlandsdel og en øyverden med Skaftö, Gåsö og Kornöarna. Lysekil er hovedsete og nok et gammelt fiskevær hvor man også drev med fiskeforedling da det ble aktuelt. Lysekil er også kjent som badeby, og denne delen av historien begynte i 1846, da Konsul Mollén anla den første badeinnretningen. I 1859 kom Carl Curmann som første badelege til byen, og på 1870- og 1880-tallet kom det raskt på plass både varmbadehus, restaurant, sosietetshus og kaldbadehus. Den dag i dag kan du besøke Curmanns Havsbadepark, og Curmanns villaer i Lysekil. Villaene er fremdeles i familiens eie, men du kan avtale omvisning via Lysekils turistbyrå sommerstid. Eller ta en spasertur gjennom Gamlebyen, med originalbebyggelse fra 1500-tallet.

Skaftö er et populært utfluktsmål, med sine idylliske tettsteder Fiskebäckskil og Rågårdsvik. Fergen over fra Lysekil til Fiskebäckskil tar 15 minutter.

Stora Kornö. Foto: www.imagebank.sweden.se/Kjell Holmner
Stora Kornö. Foto: www.imagebank.sweden.se/Kjell Holmner Vis mer


Tar du turen ut til Kornöarna, kan du oppleve ekte, bohuslänsk skjærgårds - og fiskemiljø, men det er ingen fastboende igjen på øyene i dag. Det går båt til øyene sommerstid.

I Lysekil ligger også akvariet Havets Hus, som viser fiske- og dyrelivet i Gullmarsfjorden og Västerhavet. Her kan du studere blant annet pigghai, torsk og reker, fra en tunnel inne i en av vanntankene.

Avstand fra Oslo: 220 kilometer, 2 timer og 40 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 109 kilometer, 1 time og 16 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Lysekil kommune, Lysekil turistinformasjon og Havets Hus

Mollösund

Bästkusten kaller de området, som består av kommunene Tjörn, Orust og Stenungsund. Orust er Sveriges tredje største øy, med et areale på 388 kvadratkilometer. Øya er forbundet med fastlandet via broer ved Skåpesund i sør og Nötesund i nord. Mollösund er et av mange mindre tettsteder og fiskevær på øya, og er av de best bevarte fiskeværene på vestkysten. Her kan du bade, nyte båtlivets gleder, spille golf, padle i kajakk, besøke gallerier, eller hvorfor ikke besøke museet som viser en 10.000 år gammel tyggegummi (Huseby Klev steinaldermuseum) ...

Fra Mollösund har man drevet fiske siden 1500-tallet, og tettstedet er i dag et av Bohusläns best bevarte fiskevær. Her er cirka 350 fastboende, men i sommersesongen kommer turistene og båtfolket hit for å oppleve atmosfæren og nyte fiskematen. Langs hovedgaten ved havnen kan du vandre blant originalbebyggelse fra 1700-tallet.

Verdt å merke seg, er at vei 160-161 mellom Stenungsund og Lysekil over Tjörn och Orust også er kåret til Vestsveriges vakreste vei under en kåring i regi av Vestsvenske Turistrådet - så her er det muligheter for å nye ikke bare oppholdet, men også veien dit.

Avstand fra Oslo: 253 kilometer, 3 timer og 23 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 87 kilometer, 1 time og 9 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Orust kommune, Mollösunds offisielle hjemmeside og Mollösunds turistkontor

Öckerö

Soling på svabergene. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson
Soling på svabergene. Foto: Västsvenska Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer


Öckeröøyene er Göteborgs skjærgård. Ta et avbrekk fra shopping og forlystelser i Göteborg, og fyll på med noen magadrag med ekte salt sjøluft. Her kan du plaske fra en av øyenes mange strender, øyhoppe mellom øyene, eller sjekke ut et av de mange kulturminnene som finnes på mange av øyene - eksempelvis labyrinten i Jungfruviken på Hönö. Öckerö Hembygdsgård på Hönö er interessant for den som vil lære litt mer om øyboernes historie, og på Örtagården kan du snuse inn duftene av timian, sitronmelisse og lavendel - og la ørene ta inn sanseinntrykk fra orkestre og musikere torsdagskvelder gjennom sommeren. Ta en tur til Evert Taubes øy Vinga - den siste utpost når du forlater Göteborg, eller dra på fisketur, selsafari eller pirattur på jakt etter gullskatt i skjærgården. Lei kajakk, ta dykkerlappen, dra på hummer- og krabbefiske ...

Øyene i øygruppen, er Rörö, Hyppeln, Källö-Knippla, Björkö, Kalvsund, Grötö, Hälsö, Öckerö, Hönö og Fotö. Det tar cirka 25 minutter med bil fra Göteborg sentrum til Öckerö kommune. Det går avgiftsfrie bilferger til øyene Hönö, ôckerö, Björkö, Knippla, Hyppeln og Rörö, og så kan du ta avgiftsbelagte ferger til flere av øyene.

Öckerö er hovedøy i kommunen, men det er Hönö som har flest innbyggere. Hönö ligger sør for Öckerö, og derfra går det bro til Fotö, som er den øya som ligger lengst sør i kommunen. Kalvsund, Knippla og Hyppeln er i stor grad karrige og steinrike øyer, mens de andre øyene er mer frodige.

Avstand fra Oslo: 313 kilometer, 3 timer og 45 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
Avstand fra Göteborg: 28 kilometer, 25 minutters reisetid med bil (ifølge map24.no).
På nett: Öckerö kommune og Öckerö turistinformasjon

>> BILDESPESIAL: Svenske vestkystperler