Svensk sekunda til prima pris

Kjøp svensk glass og keramikk til opptil halve prisen, på fabrikkenes annensorteringsutsalg.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Krystallbutikken på Kosta Glasbruk.<br />
<I>Foto: Glasriket</I>
Krystallbutikken på Kosta Glasbruk.
Foto: Glasriket Vis mer
I Glasriket er det også muligheter for andre opplevelser enn shopping. Her er det glassblåsning på Kosta Glassbruk.<br />
<I>Foto: Glasriket</I>
I Glasriket er det også muligheter for andre opplevelser enn shopping. Her er det glassblåsning på Kosta Glassbruk.
Foto: Glasriket Vis mer

Her hjemme har vi Porsgrunns Porselensfabrikk og Magnor og Hadeland Glassverk. Svenskene har et tyvetalls glassverk og keramikkverksteder som produserer alt fra stengodsserviser til krystallfigurer, bruks- og kunstglass. Tar du turen til fabrikken, kan du gjøre gode kjøp av annensorteringsprodukter.

Vi har sjekket hvor du finner annensorteringsutsalg, hva du får kjøpt der, og hvor mye billigere det er å kjøpe sekunda varer på verket, i forhold til fullpris i svenske butikker. Vi har også gjort en pristest på utvalgte produkter som du også finner i norske butikker.

Tett i tett i Småland

Du finner mange av de svenske glassverkene konsentrert rundt Glasriket i Småland. Innenfor en rekkevidde på 10 mil, ligger i alt 15 glassverk – de fleste innenfor en omkrets på 5 mil. Alle glassverkene selger annensorteringsvarer – og bare annensortering – i tillegg til utgående produkter. Med rabatter på mellom 25-40 prosent, er mulighetene gode til å gjøre et røverkjøp.

 • Her finner du annensorteringsutsalg av svensk glass og keramikk.
 • Annensortering

  Hva kan du egentlig forvente deg, dersom du tar turen til et annensorteringsutsalg i Sverige? Annensortering, eller sekunda varer, er artikler med diverse skjønnhetsfeil.

  - Det kan være at fargenyanser på for eksempel vaser ikke blir som man hadde tenkt, det kan være litt for mye luftbobler, eller en kant kan ha bli litt tykkere enn hva man ønsker. Dette er de vanligste feilene, forteller produktsjef i Kosta Boda i Sverige, Gunilla Arvidsson.

  Hva gjelder keramikk, kan det være snakk om et steinkorn i glasuren, en litt feil fargenyanse, eller en rund vare som ikke er helt så rund som den bør være for å være prima.

  Varene har kun skjønnhetsfeil, men det er ikke noe å utsette på kvaliteten på produktet; varen er produsert på akkurat samme måte som førstesorteringen, og vil holde like lenge.

  - Her er det virkelig mulighet til å gjøre fine kupp. Vi selger også utgåtte varer, som ikke sees på som moderne lenger, til en god pris, forteller produktsjef Arvidsson i Kosta Boda.

  - Her er det gode muligheter for et kupp, man kan til og med gjøre kupp på førstesortering av utgående produkter, forteller sjefen for Höganäs’ fabrikkutsalg i Sverige, Eva Sakas. Man kan også gjøre kupp på overlager på noen produkter – om man har veldig mye av en produkt, selges disse annensorteringsvarene ut til inntil 60 prosent, forteller Sakas.

  Spar over halve prisen

  Vi har sjekket prisene på populære produkter fra Höganäs Keramik, Orrefors Glasbruk og Kosta Boda Glasbruk.

 • Priseksempler stentøyservise fra Höganäs

 • Priseksempler vinserviser Kosta Boda

 • Priseksempler vinserviser Orrefors
 • Spar over halve prisen på kjøp av annensortering av Höganäs-serviset Collection.<br />
<I>Foto: Höganäs. Formgivere: Marie-Louise Hellgren, Lovisa Watman m.fl.</I>
  Spar over halve prisen på kjøp av annensortering av Höganäs-serviset Collection.
  Foto: Höganäs. Formgivere: Marie-Louise Hellgren, Lovisa Watman m.fl. Vis mer

  En 30 cl. kopp i serviset Collection fra Höganäs har en veiledende pris på 135 kroner i Norge. På fabrikkens annensorteringsutsalg i Sverige får du samme koppen, riktignok med skjønnhetsfeil, for 69 svenske kroner – eller 57 norske. Skal du gå til innkjøp av et helt frokostservise, er det mye å spare: For kopper, asjetter og eggeglass til 12 personer – inkludert en tekanne – koster pakken 4.607 kroner som fullprisvarer i Norge. Som sekunda i Sverige får du hele pakken for 2.070 norske kroner. Du sparer den nette sum av 2.537 kroner.

  Fra glassverkene har vi sjekket prisene på til sammen fire vinserviser: Chateau og Line fra Kosta Boda og Intermezzo og Merlot fra Orrefors. Dette er populære vinserviser i norske butikker. Her er det også gode penger å spare på å kjøpe svensk sekunda. Størst prisforskjell mellom norsk prima og svensk sekunda, er det på serviset Line. Ved innkjøp av 12 rødvin, 12 hvitvin og 12 champagneglass, koster hele pakken 8.628 kroner i norske forretninger. Som annensorteringsvarer i Sverige betaler du 4.500 norske kroner for hele pakken. Legger du inn handleturen før 1. september, er det enda mer å spare; ekstratilbud på glassverket presser pakkeprisen ned i 2.052 norske kroner. Penger spart: 6.576 kroner.

 • Dette kan du spare
 • Sparemuligheter også på førstesorteringsvarer

  Dersom du ikke er lysten på sekunda varer, kan du også spare penger på å kjøpe førstesorteringsvarer. Det meste av denne prisgevinsten tjener du inn på valutaforskjellene; prisene på glasservisene i vår prisundersøkelse er omtrent de samme i svenske kroner som i norske. Mest sparer du også her på serviset Line; du tjener 1.452 kroner på å handle hele pakken med 12 rødvin, hvitvin og champagneglass i svenske butikker, fremfor i norske.

  En glassblåser markerer inngangen til Glasriket.<br />
<I>Foto: Glasriket</I>
  En glassblåser markerer inngangen til Glasriket.
  Foto: Glasriket Vis mer

  Glasriket

  Glasriket er et eldorado for deg som er ute etter annensorteringskupp. Her finner du 15 glassbruk innenfor en kort distanse, i Kronobergs og Kalmar län i Småland. Lindshammar Glasbruk i Vetlanda, som representerer Glasrikets nordligste punkt, ligger cirka 23 mil sørøst for Göteborg. Fra Oslo til Vetlanda er det cirka 52 mil. Glasriket har nå også fått egen vegmerking, i form av en glassblåser på brune turistskilt. Hele ruten er dessuten merket med de brune skiltene med hvit blomst - som viser vei til spesielt interessante vegruter.

  Foruten annensorteringsutsalg, er det også muligheter til å få med seg andre opplevelser på vei gjennom Glasriket; det er glassblåsning, de fleste glassbrukene har sine egne museer, og noen tilbyr også omvisning på bruket. Tørsten og sulten kan slukkes på hyttsill sommerstid. Da dekkes glasshyttene i Bergdala, Kosta, Målerås, Orrefors og Johansfors til smålandsk fest. Det serveres saltsild, flesk, bakt potet og svalt øl – og allsangen henger løst mellom ovnene.

  Glasriket som en helhet hadde rundt en million besøkende i fjor. De best besøkte svenske glassverkene er Orrefors og Kosta Glasbruk, som til sammen hadde 900.000 besøkende i fjor – og var Sveriges hhv 26. og 30. best besøkte attraksjon.

  Glassbrukene har åpent hele året. De generelle åpningstidene er: mandag-fredag 0900-1800, lørdag 1000-1600 og søndag 1200-1600. Vær oppmerksom på at variasjoner i åpningstider kan forekomme.

  Relaterte artikler

  Mer om lagersalg og andre utsalg:

 • Lagersalg i Europa

 • Lagersalg i Norge
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer