Svalbardfakta og tips

En reise til Svalbard faller ikke billig – men det er en enorm opplevelse.

Publisert
Sist oppdatert
Longyearbyen.<br />
<I>Foto: Kristin Sørdal</I> Foto: Kristin Sørdal
Longyearbyen.
Foto: Kristin Sørdal Foto: Kristin Sørdal Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Om Svalbard:

Svalbard har et landareal på cirka 63.000 kvadratkilometer: Alt land mellom 74 og 81 grader nord, og mellom 10 og 35 grader øst. 60 prosent er dekket av isbreer.

Befolkning:
1.500 nordmenn
900 russere og ukrainere i Barentsburg
8 polakker i Hornsund
2.500 isbjørn
10.000 svalbardrein
Polarlomvi, alkekonge, svalbardrype, fjellrein, sel

Klima:
Mildere vær enn noe annet sted på tilsvarende breddegrad i Arktis eller Antarktis.
Middeltemperatur på årsbasis i Longyearbyen: -4°C
Middeltemperatur januar:-16°C
Middeltemperatur juli: +6°C
Høyeste målte temperatur på Svalbard: 21,3°C
Laveste målte temperatur: -49,2°C

Lys:
Midnattsol i Longyearbyen fra 19. april – 23. august. Sola er under horisonten fra 26. oktober til 16. februar. Polarnatt: 14. november-29. januar.

Reise:

Braathens har flere daglige avganger til Longyearbyen. Du reiser via Tromsø, og fram til 5. september flyr de direkte fra Oslo til Svalbard tre dager i uken.

Flytiden er 1 t 20 min Tromsø-Longyearbyen, og 2 t 50 min med direktefly fra Oslo.

Priser: Fra 3.781 kroner Oslo-Longyearbyen (spesielle betingelser gjelder).

Ved benyttelse av bonuspoeng, ”betaler” du kun innenlands-takst.

Overnatting:

Det er tre overnattingssteder med hotellstandard i Longyearbyen; Spitsbergen Funken Hotell, Basecamp Spitsbergen og Radisson SAS Polar Hotel. Basecamp Spitsbergen er det nyeste, og er innredet i fangsthyttestil, mens Funken Hotel er det eldste. Prisene ligger på cirka 1.500 kroner for dobbeltrom i høysesong. SAS har i tillegg egne weekendpriser i høysesong, som lyder på drøye 2.000 kroner per dobbeltrom per natt.

I tillegg tre pensjonat eller gjestehus; Spitsbergen Nybyen Gjestehus, 102 – hundreogto og Mary-Ann’s Polar Rigg. Her er det enklere standard, og du må regne med å dele dusj med flere. 102 er tidligere gruvearbeiderbolig fra 1946 – som for øvrig ble kalt millionærheimen.

Campingen ligger ved flyplassen, 3 kilometer utenfor Longyearbyen. Åpent fra slutten av juni til begynnelsen av september.

Det er mulig å overnatte på Kapp Linné – kontakt Svalbard Polar Travel.

For overnatting på Hotel Barentsburg må du kontakte Trust Arktikugol, gruveselskapet, på telefon: 79 02 18 14

Bevertning:

Det er flere restauranter og enklere spisesteder i Longyearbyen. Huset er populært og serverer minneverdig mat – enten i restauranten eller i baren (biffen er anbefalingsverdig). SAS-hotellet har bar, kjøkken og fantastisk utsikt fra restauranten. Funken Hotel er det mest tradisjonsrike av hotellene, med bra restaurant. For enklere mat kan vi anbefale pizza på Kroa.

Must på barrunde er isbaren ved Funken Hotel - huletoddy anbefales – og Huset.

Aktiviteter:

De mest populære aktivitetene om vinteren er snøscooterturer, hundespannturer og isgrotting. Populært om sommeren er båtturer, kajakkpadling, fotturer og brevandring. Det arrangeres turer fra noen timer til flere dager. Det er en rekke forskjellige turarrangører, så sjekk litt rundt etter priser og forhør deg om hva prisen inkluderer.

Verdt å få med seg er også Svalbardmuseet i Longyearbyen, og eventuelt gruvebesøk i Gruve 3.

Generelle tips:

Dersom du planlegger et Svalbard-besøk, og da spesielt i høysesongen, så bestill tidlig. Det kan bli trangt om plassen på hotellene. Ønsker du å delta på turer, gjelder det samme her: Bestill tidlig. Restauranten på Huset er populær, så her kan det faktisk også lønne seg å bestille bord før du reiser.

Svalbard er skattefri sone, så alkohol og tobakk er relativt rimelig – cirka 50 prosent billigere enn på fastlandet. Husk flybilletten når du går for å handle tax-free kvoten din på Nordpolet. Matvarer og klær er henholdsvis 12 og 7 prosent dyrere på Svalbard enn på fastlandet.

Aktuelle lenker:

  • Sysselmannen på Svalbard
  • Svalbard Reiseliv
  • Norsk Polarinstitutt
  • Mer om

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer