Norske suvenirfavoritter inkluderer strikkegensere, troll og elgskilt, mens vi nok tror turister flest nøyer seg med prøvesmaking av brunost, og neppe fyller kofferten med G35.
Norske suvenirfavoritter inkluderer strikkegensere, troll og elgskilt, mens vi nok tror turister flest nøyer seg med prøvesmaking av brunost, og neppe fyller kofferten med G35.Vis mer

Suvenirmani

For mange av dem gir overvekt på flyet og hjemme blir de gjerne støvsamlere i hyllene før de forsvinner i neste loppeinnsamling ... Suvenirer er utskjelte, men vi har alle kjøpt noen en eller annen gang. Hvilke suvenirer er de mest typisk norske?

Lille speil på veggen der - hvilken suvenir er den norskeste i landet her ... Eventyrene bringer oss rett inn i tematikken.

Handlegalskap?

Nordmenn på tur handler gjerne suvenirer. Vin, ost, skinke og pølser er selvsagte og populære fra flere land i Europa, mens mer obskure og ofte "håndlagede" suvenirvarianter gjerne blir mer hyllefyll enn kos til sist. Men det er ikke bare nordmenn i utlandet som handler som gale. Hvilke suvenirer syns vi er den mest typiske norske? En avstemning på DinSide Reise avslører en soleklar vinner:

  1. Troll - 53 prosent av stemmene
  2. Ostehøvel - 13 prosent av stemmene
  3. Brunost - 12 prosent av stemmene
  4. Elgskilt - 8 prosent av stemmene
  5. Ullgensere - 7 prosent av stemmene
  6. Vikinghjelm - 3 prosent av stemmene
  7. Nisser, akevitt, sydvest og reinskinn følger med under 1 prosent av stemmene hver

Hva selger?

Men hva vi tror er mest populært, er kanskje ikke det som selger mest i butikkene? Mellom busslaster av høflige engelskmenn og høylydte italienere har Anne Grete Kurås, butikksjef i Nordkapphallens suvenirbutikk på Nordkapp, tid til å prate med oss.

- Ostehøvler er vel litt ut og brunost er først og fremst for nordmenn. Men det er helt riktig at troll er veldig populært, bekrefter Nordkapps suvenirsjef.

- Det vi bare må ha i butikken til enhver tid er imidlertid prospektkort, tekstiler, glass og porselen, nøkleringer og klistremerker med stedsnavn på. Dessuten selger vi en del gaveartikler som pledd, linduker, krystall, tinn og keramikk. Gensersalget har vært litt nede noen år, men vi tror det er på vei opp igjen.

Kurås mener det stort sett er de samme suvenirene som selges landet rundt, med variasjoner i stedsnavn og enkelte lokale spesialiteter.

Hva anbefaler andre?

Din mening:

Har du kjøpt norske suvenirer? (Avsluttet)
Aldri(36%) 66
En sjelden gang(33%) 60
Ja, flere ganger(32%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Prisene er et tema for seg selv: Selv postkortene koster gjerne mer her i landet enn en liten lunsj andre steder, så vi kan til tider spørre oss hvorfor noen i det hele tatt kjøper suvenirer her. Hos Virtualtourist kan vi lese at ingenting er billig i Norge, og at særlig suvenirer er ekstremt dyrt. De tipser om gensere, og at de billigste strikkevarene gjerne har Made in China-merkelapp. For billige alternativ gjør den virtuelle guiden et poeng av å anbefale brunost, ostehøvel og binders.

En annen reiseguide for budsjettbevisste turister i Norge (laget av nordmenn) anbefaler heller ikke å droppe suvenirshoppingen helt, selv om norske priser er høye. Norwaythepoorway tipser for eksempel om typisk norsk musikk, fra klassiske helter som Grieg og Sæverud, til Aha, Sondre Lerche, Turbonegro og Røyksopp. Dessuten gir skribentene bak guiden en utførlig forklaring på hvorfor du bør kjøpe med en ostehøvel - stalltipset er å gjøre det på for eksempel IKEA. Andre suvenirtips er lefse, flatbrød, sardiner, melkesjokolade, binders (!) og sydvest. Selv om vi har tungt for å se for oss turisthordene løpe ned nærmeste bokhandel i jakten på en eske originale norske binders.

Mer om suvenirer

Vi kan fnise litt av elgskilt og grimme troll, men hva finner vi selv i andre land?

  • Test deg selv i suvenirgeografi

  • De rå(n)este suvenirene
  • Verdens teiteste suvenirer