Superbillig … eller?

Fly til Nice eller Paris for 1 krone, til London for 129 kroner eller tur-retur Oslo-Milano for 998. For godt til å være sant?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Billigflyselskapene lover billige reiser - men hva kommer sluttprisen egentlig på?
Billigflyselskapene lover billige reiser - men hva kommer sluttprisen egentlig på? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er tre såkalte ”billigflyselskap” som flyr til og fra Norge; Ryanair, Goodjet og Sterling. Selskapene pøser på med fristende reklame som lover superbillige reiser, men er det egentlig mulig å få kjøpt reiser til de superlave prisene det annonseres med, og hva er prisen egentlig?

Vi har jaktet på de billigste av de billige billettene hos Ryanair, Sterling og Goodjet. Dette er hva annonsene lover:

 • Goodjet: Fly til Paris eller Nice for 1+180=181

 • Ryanair: Oslo-London fra 129 NOK, Glasgow 199 NOK, Frankfurt 199 NOK

 • Sterling: Fly til Milano fra 998,- t/r
 • Dette koster turen egentlig
 • Villedende fra Goodjet

  Billigselskapet Ryanair har en lang og ikke veldig heldig historie hva gjelder reklame i norske medier. De har blitt kritisert for ikke å ha inkludert skatter og avgifter i sine priser. Dette er tydeligvis en utbredt syssel blant billigflyselskapene, for vi har i de siste ukene vært vitne til at Goodjet har gjort akkurat det samme: Fly til Paris eller Nice for 1 krone har reklamen lovet. I liten skrift har det vært bemerket at diverse avgifter kommer i tillegg. En slik reklame strider mot norske retningslinjer for markedsføring, som krever at alle skatter og avgifter skal være inkludert. Hele reisen kommer på 181 kroner, og tilbudet gjelder kun på utreise – for hjemreisen gjelder helt andre priser.

  Annonsen med tilbudet til 1 krone har versert i norske aviser og på selskapets internettsider i ukevis. I løpet av helgen har imidlertid både avisannonsene og nettsidene fått en annen lyd: Nå reklameres det for reiser for «1 + 180 = 181».

 • Les også artikkelen Ulovlig lave billettpriser om annonserte flypriser.
 • Returreisen fem ganger dyrere

  Goodjets tilbud gjelder for reise fra Sandefjord Torp til Paris eller Nice, med avreise i august og september. Vi har sjekket tilgjengeligheten på billetter til begge destinasjonene i september, og det er faktisk godt med billetter tilgjengelig. Både til Nice og Paris får vi tilbud om billigste billett på nesten alle flyvninger i september. Utreisebilletten er det altså fullt mulig å få for 181 kroner.

  Problemet kommer når du skal bestille returen. Da er prisen langt fra 1 krone – eller 181 kroner for den del. Vi har sjekket returmulighetene fra både Paris og Nice, og fra Paris i september kommer billigste billett på 790 kroner. Billigste retur fra Cote d’Azur koster fra 1.090 kroner i september.

  Totalprisen på en tur-retur reise Oslo-Paris kommer på fra 971 kroner, med tilbudsprisen på 181 kroner en vei. Tur-retur reisen Oslo-Nice koster fra 1.271 kroner. Det må vel sies å være relativt rimelig, men avstanden fra 1 krone – eller 181 kroner - er mildt sagt himmelvid.

  Få billigbilletter hos Ryanair

  Ryanair har fått mye pepper gjennom tidene. De er innklaget for villedende reklame mange ganger, og lovordene har ikke akkurat haglet rundt det irske billigflyselskapet. Siste nytt rundt Ryanair, er at de er svartelistet av det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön, for ikke å ha fulgt Almänna reklamationsnämndens (ARN) beslutninger på klager fra forbrukere.

  Ryanair har også en mengde begrensninger knyttet til sine billigbilletter. Se for eksempel på priskampanjen som kjøres i disse dager: Flybillettene til 129 kroner til Stansted og 199 kroner til Frankfurt eller Glasgow, er avhengig av plasstilgjengelighet, billettene må bestilles senest to uker før avreise, billettene gjelder ikke for utreise torsdager og fredager, og ikke for hjemreise søndager og mandager. I tillegg er det begrensninger hva gjelder bestillings- og reiseperiode.

  Priskampanjen gjelder for reise i perioden 9. september - 17. desember. Vi har sjekket prisene for reiser tur-retur Torp og til Ryanairs tre destinasjoner, i fire uker i september. Konklusjonen er at det er dårlig med de aller rimeligste billettene. Til London i tidsrommet 9. september – 6. oktober er billigste billett på utreise 272 kroner. Den rimeligste billetten var imidlertid kun tilgjengelig på én av 36 avganger.

  Rimeligste returbillett koster 172 kroner, men flust av billetter til denne prisen er det heller ikke; kun på tre av 36 flyvninger fikk vi tilbud om dette.

  Ujevnt hos Sterling

  Det skal være et visst antall billetter av billigste type på alle Sterlings flyvninger. Problemet – eller utfordringen – blir selvsagt å være tidlig nok ute til å kapre de rimeligste billettene. Sterling har ingen spesiell kampanje for øyeblikket, som tilfellet er med Ryanair og Goodjet, men annonserer likevel jevnlig med lavprisreiser. Ettersom vi har sjekket prisene hos de andre to selskapene, i september, velger vi omtrent samme periode for pristesten av Sterling.

  Selskapet starter flyvninger til Milano 13. september, og har i den forbindelse annonsert med billetter fra 998 tur-retur. Og akkurat på denne strekningen finner vi billetter av den rimeligste prisklassen på over halvparten av flyvningene. Fra Oslo til Malaga eller til Alicante er det imidlertid verre; her er det ikke mulig å oppdrive en eneste av de rimeligste billettene.

  Finn de billige billettene

  Let – finn – bestill. Det er forskjellig hvor lett eller vanskelig billigselskapene har gjort det for deg å finne de billigste billettene på nett. Ryanair har tydeligvis ikke noe ønske om å gjøre dette enkelt for deg; her må du bla deg gjennom dag for dag for å sjekke hvilke priser du finner. Da er det litt lettere hos Goodjet, hvor du kan krysse av for ”søk laveste pris” og taste inn en makspris som du er interessert i. Litt blaing må du regne med her også, men på langt nær i samme grad som hos Ryanair. Sterling er det av de tre billigselskapene som er mest søkervennlig for deg som er ute etter de aller billigste billettene; Du søker ganske enkelt i en egen base for den billigste billettypen, og får opp alle muligheter i ønsket måned.

 • Dette koster turen egentlig
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!