Super-supporteren

TORINO2006: Fra OL til VM i vikinghjelm og kappe. Treff Norges beste supporter.Tekst og foto: Inge Mørland/Sjømannskirken


Selv om du bare er litt opptatt av sport, kan du ikke unngå å legge merke til nordmannen med vikinghjelmen, best kjent som Høvdingen. I det sivile liv heter han Morten Hagenstuen og arbeider på desken i avisen Dagens Næringsliv. Siden håndball-VM i 1986, da håndballjentene vant bronse, har Høvdingen ofret alle sparepengene og feriedagene sine på norsk idrett. Han har jublet og grått, opplevd seirer og nederlag fra tribuner i 54 land over hele verden. I OL-sammenheng er han heller ingen førstereisgutt. Torino-OL er hans syvende og det er ingenting som tyder på at det blir det siste.

- Hvorfor skulle det bli det? Jeg elsker å tutle rundt i verden og møte nye folk og nye historier.

Kanskje Norges beste supporter?

Foto: Inge Mørland/Sjømannskirken Foto: Inge Mørland/Sjømannskirken
Kanskje Norges beste supporter?

Foto: Inge Mørland/Sjømannskirken Foto: Inge Mørland/Sjømannskirken Vis mer


Drivkraften

I går, 16. februar, feirer han sin 44. bursdag med kaffe, suppe og bursdagssang på sjømannskirken. Festen fortsetter i NRKs OL-studio, før kvelden avrundes på den norske puben i Pragelato.

Høvdingen er en del av en fast kjerne på 10-12 supportere som reiser rundt på OL og VM-arenaer for å skape liv og stemning til støtte for våre idrettshelter. Og Morten leder an på tribunen.

- Jeg tror jeg har en egen evne til å lede og få folk i godt humør. Jeg gjør jo dette til beste for norske utøvere og håper jeg kan bidra til at de yter det lille ekstra.

- Er ”Høvdingen” en rolle du tar på deg sammen med vikinghjelmen?

- Mest av alt ønsker jeg å være en god ambassadør for Norge. Men det er klart jeg lever meg inn i rollen som ”han med vikinghjelm og flaggkappe”. Det er bare fordeler med det. Folk er blide og hyggelige mot meg og jeg får god service over alt, sier Morten som har billetter til samtlige øvelser hvor nordmenn skal konkurrere.

Jubler uansett

- Men det har kanskje ikke vært så mye å juble for så langt i Torino?

- Nå er det jo enda ti dager igjen av mesterskapet og stemningen er god. Selv om norske gull glimrer med sitt fravær (bortsett fra Lars Bystøl i hopp), så jubler vi for de norske utøverne likevel. Alle her gjør sitt beste. Når vi ”bare” tar sølv, betyr det at noen er bedre enn oss. Det må vi tåle og vi støtter selvsagt de norske i tykt og tynt.

Morten Hagenstuen tar et godt tak i hornene på vikinghjelmen, retter på det norske og samiske flagget, og tar en siste slurk av kaffekoppen. Sjømannskirkens supportersuppe må han smake på en annen dag, for nå venter nye oppgaver for Høvdingen: Publikummer hos Espen Graff i OL-studio.

>> Tilbake til innledningsartikkel: Daglige OL-rapporter

>> Åpningsdagen: Nå er det like før
>> Dag 1: Topp fem i Pragelato
>> Dag 2: Kongelig i Pragelato
>> Dag 3: Fem tabber du bør styre unna i Italia
>> Dag 4: Bakeren i Pragelato
>> Dag 5: Student i Firenze

Italia byr på gode muligheter for friluftsopplevelser som her i Sestriere. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken
Italia byr på gode muligheter for friluftsopplevelser som her i Sestriere. Foto: Eva Hille/Sjømannskirken Vis mer