Sultne pirajaer angriper i Brasil

De blir flere, og de har mindre mat. Det får badegjestene svi for.

<strong>Svart piraja:</strong> Bade med sånne? Det er neppe å anbefale. Fiskens navn betyr forøvrig noe slikt som <em>tannfisk</em> ... Foto: Colourbox.com
Svart piraja: Bade med sånne? Det er neppe å anbefale. Fiskens navn betyr forøvrig noe slikt som tannfisk ... Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den er ikke så stor, men tennene er det ingenting å si på. Pirajaen er en mye omtalt og myteomspunnet fisk, som har fått rykte på seg for sin blodtørstighet, og stimens evne til å fortære store dyr på svært kort tid.

Nå går de faktisk ganske sjelden til angrep på mennesker, og de små fiskene er vanskelige å se som en reell fare, til tross for hissige tannsett. Men i flokk kan de ta ned større bytter, og det blir flere av dem enkelte steder. Fiskere jakter på pirajaens byttedyr, men vil helst ikke fange rovfiskene, siden de skader fiskeutstyret.

Fiske piraja i Venezuela? Se bildereportasje fra 2004

15 skadet på populær strand

Denne uken kom rapporter om at turister ved en populær brasiliansk strand ved elven Paraguay, Daveronstranden, har blitt angrepet av pirajaer. Resultatet var at flere måtte behandles på sykehus.

En av badegjestene, Elson de Campos Pinto, forteller ifølge Daily Mail at fiskene forsynte seg med tippen av tåen.

Lokale redningsarbeidere ber badende komme seg ut av vannet dersom de blir skadet, slik at ikke blodet sprer seg i vannet og lokker på flere sultne pirajaer.

Badende blir også rådet til ikke å kaste mat i vannet.

Les også: Derfor angrep haiene i Sharm el Sheikh

Ikke første gang

Utsnitt av plakaten fra filmen Piranha fra i fjor. Kategorisert hos IMDB som både komedie og skrekkfilm. Foto: Produsenten
Utsnitt av plakaten fra filmen Piranha fra i fjor. Kategorisert hos IMDB som både komedie og skrekkfilm. Foto: Produsenten Vis mer


Vi skal ikke lenger tilbake enn til slutten av september, da pirajaangrep i den oppdemmede Barragem do Bezerro skapte overskrifter verden rundt. Den gangen sendte pirajaene hele 100 badegjester hjem med skader - i løpet av en helg.

Men det hører også med til historien at de fleste bare blir bitt i tærne, hælene og ellers på føttene.

Hollywood-versjonen

Det er (selvsagt) laget filmer med fisken i fokus, sist for ett år siden, da filmen Piranha kom ut - i 3D. Her er det nok mer mytene enn fakta om denne lille fisken som står i linsenes fokus.

Fristet av Brasil? Les om paradisøya svært få har hørt om