Sukkenes karneval

VAKKERT: I Venezia kler man ikke av seg i karnevalstiden.

Den 18. februar starter karnevalet i Venezia og det varer i 10 dager. Karnevalet har vært feiret siden 1296 da Senatet i Serenissima etablerte en offentlig ferie i uken før faste. Karnevalet hadde den gang også en politisk hensikt: Fattigfolk fikk utløp for sine frustrasjoner gjennom å karikere de rike og mektige.

Foto: www.carnevale.venezia.it Vis mer


Feste eller faste?

Ifølge det amerikanske oppslagsverket Encyclopedia.com har karnevalet sitt opphav i førkristne riter hvor man feiret fruktbarhet og naturens oppvåkning. Man har funnet at de aller første feiringene fant sted så tidlig som 600 år f. Kr, i Osiris i Egypt. I Romerriket ble det feiret karneval – med løssluppenhet og offentlig forstyrrelser. Fruktbarhetsfeiringene holdt stand frem til 1400-tallet. Den romersk-katolske kirken var sterkt imot feiringen, men tradisjonen var allerede den gang så rotfestet i samfunnet at kirken måtte ta den opp i seg. Kirkens innflytelse på feiringen medførte likevel at festen tok en ny form: De geistlige ble latterliggjort under den såkalte dårefesten. Kirken fikk etterhvert gjennomslag for hva feiringen burde inneholde og den ble knyttet til den forestående fasten. Likevel ser ikke kirken blidt på karnevalsfeiringen i dag heller. Det er en kjent sak at den romersk-katolske kirken i enkelte land kritiserer den tøylesløse festingen.

Det er hovedsaklig i de romersk-katolske landene at de største karnevalsfeiringen finner sted. Ifølge Encyclopedia Britannica antar man at ordet har sin røtter i det middelalderske latinske ordet Carnem levare eller carnelevarium, som betyr å fjerne kjøtt.

Slik reiser du

En rekke flyselskaper har Venezia på sitt destinasjonskart. DinSide sjekket billetter i karnevalstida og fant Lufthansa-billetter gjennom supersaver.no til cirka 2.700 kroner.

Eksterne lenker:
Karnevalet i Venezias offisielle nettsted
Marega kostymer og masker
Venice Mask Shop

Karnevalstid

BARRANQUILLA: Cocoloco karneval
BILDESPESIAL: Karnevalsfeber i gatene
BILDESPESIAL: Notting Hill Carnival