Den danske bygdeklisjé.
Den danske bygdeklisjé. Vis mer

Styrepils på sykkel

DANMARK: Ta med sykkelen til Danmark, og opplev Fyn med ni bryggerier. Prøvesmaking er ikke noe problem; i Danmark kan du sykle med promille.

Publisert
Sist oppdatert

Paddeflate Danmark byr ikke på mange utfordringer når det gjelder seige bakker eller tøffe uforkjøringer, men du skal være stø på sykkelen etter hvert som bryggeriene møter deg på veien. Vi besøkte Refsvindinge bryggeri, et av Danmarks minste ølhus.

Øl i verdensklasse

Det bittelille bryggeriet ligger godt plantet på den danske landsbygda. Det dukker opp fortere enn du kan se det, og blir borte fortere enn du kan kjenne maltlukten fra kjelene. Skulle du være heldig å stoppe i tide, er turen inn en opplevelse.

Refsvindinge har et sortiment på mange forskjellige øltyper. De typene øl vi aldri har hørt om i Norge. Har du noen gang hørt om skipsøl med skikkelig tjæresmak? Eller har du noen gang drukket "røkeøl," øl som smaker bål?
Dette er noen av spesialitetene de brygger ved denne mikrobedriften.

Ægte Fynsk Ale No. 16
Ægte Fynsk Ale No. 16 Vis mer


Allikevel er det ikke dette de er mest kjent for. I Danmark lovprises de for sitt ale nr 16. Ja, det heter så; Ægte Fynsk Ale Nr 16. Ølet ble i 1997 kåret til verdens tredje beste øl, og har siden blitt kåret til det beste brygget i Danmark flere ganger. Ølet er mørkt, med rund smak som passer spesielt til den fynske spesialtet; Æggekake. Høres kanskje ikke spesielt innbydende ut, men dette er i realiteten ikke annet enn en vanlig omelett. Tilbehøret er noe forskjellig fra hva vi er vant med. Danskene bruker RIKELIG med flesk og svor til æggekakene sine.

Sammen med øl nr 16 og en lys aquavit, som ikke er for sterk i smaken, minner det bittelitt om jul. Ikke verst på en sensommerdag i Danmark.

Over stokk og stein

Fyn byr på 11.000 kilometer med sykkelveier, som i et nettverk av trafikklys, god skilting og flott natur gjør det til en fryd å bruke stålhesten igjennom pannekakelandet. Ettersom det ikke er lov å kjøre med for høy promille i Danmark heller, kan sykkel være et godt alternativ for den som vil transportere seg igjennom eventyrlandskapet på jakt etter bryggeriperler. Det er ingen promillegrense for sykling.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


For en som ikke har tilbrakt mye tid i Danmark er det slående hvor forskjellig arkitekturen er i forhold til i Norge. Det første som slår en er at det ikke under noen omstenidgheter finnes trebegygglse. Danmark har ikke mye skog, derfor bygger de husene sine i mur, eller de bygger i bindingsverk. Denne stilen er mest spesiell, for den får deg til å føle at du sykler igjennom eventret Hans og Grethe. Rammen, som du tydelig kan se på utsiden av veggene, er av tre, og de fyller opp med stein i mellom trerammene. Tilsvarende bebyggelse finner du blant annet på Hovedøya i Oslofjorden.

Det mest populære trekket ved bindingsverk er at man maler muren i en lys farge, mens treverket males mørkt. Ikke alle hadde tålmodighet til det møysommelige arbeidet og malte derfor bare rett over alt sammen. Det ble da malt "over stokk og stein." Med andre ord så passer det godt i beskrivelsen av at dette var hastverksarbeide.

Bryggeri og butikk

På bryggeriet blir vi møtt av bryggerens stedatter, Lene Rasmussen. Dette er en god dansk pike, og er som snytt ut av nesen på de glade serveringsdamene på Oktoberfestivalen i München. I hvert fall sånn man ser de for seg.

På bryggerilageret står kassene stablet, sortert etter merket. Ale nr. 16 er viet stor lagerplass. Lene forteller at det i Danmark er stor enighet om at dette er et av de aller beste bryggene, men hun vil ikke at folk skal glemme de andre spesielle bryggene de har i sortimentet.

Øl over disk.
Øl over disk. Vis mer


Innimellom prøvesmaking og historiefortelling, dukker det stadig opp kunder som kommer for å handle. Ale nr. 16 er lett å oppdrive i vanlige butikker, men mange av de andre sortene er nærmest umulig å få tak i. Derfor velger mange å kjøre mil for å handle rett fra bryggeriet.

Prisene er også gunstige når man handler her. En kasse (tretti flasker) ale nr. 16 koster 167 danske kroner. Andre sorter er dyrere, men skal man ha kvalitet må man også regne med å hoste opp noen kroner. Dette har danskene ingen problemer med.

Ettersom danskene har en litt romsligere alkoholpolitikk enn sitt naboland i nord, er det sjelden noen problemer å få prøvesmake øl på bryggeriet. I Danmark regner man to enheter maks alkoholinntak i forhold til bilkjøring. To enheter vil si to ganger to centiliter med snaps (gammal dansk for eksempel), to glass rød- eller hvitvin, eller to flasker øl. Nå sies det ikke noe om dette er pilsner-prosent (4,45% alkohol), eller om dette er elefantøl som inneholder opptil 10% alkohol. Måtehold er vel den beste oppskriften i Danmark så vel som i Norge.

Flere bryggerier på Fyn

Selv om Refsvinginge er et yndig lite bryggeri, finnes det også flere som driver i samme business på Fyn. Et bryggeri som ikke ligger langt unna Refsvindinge er Ørbækkbryggeri. Disse har spesialisert seg på å brygge økologisk øl, men de brygger også andre produkter. Besøker du dette bryggeriet får du se hele produksjonsprosessen, og du vil selvfølgelig få muligheten til å smake på de ferdige produktene. Bryggeriet ligger plassert i Ørbækk sør-øst for Odense.

Bryggeriet Vestfyn ligger på vestsiden av øya, og startet produksjonen av øl i 1885. Dette i likhet med tidligere nevnte Refsvindinge. Enda en ting de har felles er at de ikke er eiet av Carlsberggruppen, slik de fleste bryggerier i Danmark er. De driver hundre prosent selvstendig, men her må du vente til 2007 for å kunne få omvisning, ettersom alt frem til da er fullbooket. Bryggeriet finner du på syd-vestkysten av Odense.

Mer om Danmark finner du her
Se også Visitfyn for ner informasjon

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer