- Styr unna malaria

Velg et malaria-fritt land med skikkelige sykehus. Det er rådet fra legen til småbarnsforeldre på langtur.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Jeg mener at det er mye styr å ta med et spedbarn på langtur, men folk gjør det likevel. Da er min oppgave å gi de beste rådene, sier Gunnar Hasle som er spesialist i tropesykdommer ved Reiseklinikken i Oslo

Hasle er med andre ord ikke udelt positiv til langturer med babyer, men han mener det er stor forskjell alt etter hvilket reisemål du velger. Her leser du mer om hvilke reisemål Hasle fråråder småbarnsforeldre å velge.

Trygt og friskt

Legen mener flyreiser er særlig ubehagelige for barn, og at de derfor kan bli grinete. Men her er Ivo Ek hjemme i egen stue.
Legen mener flyreiser er særlig ubehagelige for barn, og at de derfor kan bli grinete. Men her er Ivo Ek hjemme i egen stue. Vis mer

- Foreldre til så små barn, bør sørge for at tre viktige kriterier er oppfylt ved reisemålet de velger. For det første må det ikke være malaria der, for det andre bør sykehusene på stedet ha en god pediatrisk avdeling. Det siste kriteriet er at området bør være politisk stabilt, sier Hasle.

Han nevner Thailand, Sør-Europa, Kanariøyene, Seychellene, Mauritius og Cuba som eksempel på reisemål som oppfyller kriteriene. Det samme gjelder Australia og New Zealand.

- Jeg ville for eksempel styrt unna fastlandet i Afrika, der malaria er svært utbredt. Unntaket er Sør-Afrika, men her er det politisk urolig. I Nord-Afrika er barnet svært utsatt for diaré, sier Hasle.

Drikk morsmelk


Han råder foreldre som tar med babyen til varme strøk til å la ungen drikke mye, fortrinnsvis morsmelk. Drikker barnet morsmelk, er det mindre utsatt for både diaré og hepatitt A.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vaksinerer ikke barn under ett år mot hepatitt A. Risikoen for at de skal få det er liten hvis de får mat gjennom amming. Så små barn blir heller ikke veldig syke av hepatitt A, sier Hasle.

Han understreker også at det er lurt å holde barna i skyggen.

- Man bør være litt forsiktig med soling, men litt sol tåler også barn, sier Halse.

  • Råd om soling finner du her
  • Glede av det?

    Han mener at barn strengt tatt ikke har noen glede av reising før de er tre til fire år. Men han understreker at det ikke er medisinsk uforsvarlig å ta med småbarn på tur, bare man velger et trygt og malariafritt reisemål med gode sykehus.

    - For å sikre seg at barnet har tatt basisvaksinene før en legger ut på tur, kan man skyve dem frem med en måned. Normalt tas de ved tre og fem måneder, sier Hasle.

    Her leser du flere nyttige tips om barn på tur.