Slik sparer du penger på fotballturen til England

Styr unna de dyre pakketurene

Det kan bli vesentlig billigere om du kjøper fly, hotell og kampbilletter selv.

POPULÆRT REISEMÅL: Liverpool er en av fotballklubbene i England med flest norske supportere. Reiser du til byen en helg det er hjemmekamp, er det nesten umulig å unngå å møte på en nordmann. Foto: Dave Howarth/PA Photos/NTB Scanpix
POPULÆRT REISEMÅL: Liverpool er en av fotballklubbene i England med flest norske supportere. Reiser du til byen en helg det er hjemmekamp, er det nesten umulig å unngå å møte på en nordmann. Foto: Dave Howarth/PA Photos/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år reiser tusenvis av norske fotballfans til England for å se Liverpool, Manchester United, Arsenal og andre lag spille.

Fotballturer til England har blitt stor business, og det er mange som tjener gode penger, spesielt på betalingsvillige nordmenn.

Ikke bare er kampbilletter i seg selv ganske dyre, i hvert fall for de største lagene og oppgjørene. Det er også en del selskaper som tilbyr pakkereiser som de tar seg godt betalt for - kanskje i overkant, vil noen si.

STIV PRIS: Ving er blant reiseselskapene som tilbyr egne fotballreiser. Dette er prisen for to personer med kampbillett og overnatting. Flybilletter må du ordne selv. Skjermdump: Kirsti Østvang
STIV PRIS: Ving er blant reiseselskapene som tilbyr egne fotballreiser. Dette er prisen for to personer med kampbillett og overnatting. Flybilletter må du ordne selv. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Her får man typisk fly, hotell og kampbillett inkludert, kanskje sammen med transport og annen ekstraservice. Det er en lettvint løsning, og kan på den måten være verdt pengene, særlig hvis dere er en større gruppe som reiser.

Vår erfaring er imidlertid at det blir billigere om du kjøper alt selv.

Hvordan få kampbilletter?

Årsaken til at mange ofte velger en pakkereiseløsning er at det i utgangspunktet ikke er helt rett frem å kjøpe kampbilletter i England.

Du kan ikke helt uten videre gå på en nettside eller i billettluka og kjøpe billetter til deg og dine fire-fem venner.

Hos mange av de største klubbene i Premier League kreves det nemlig at du har et betalt medlemsskap for å få lov til å kjøpe billetter.

Men: Antallet billetter er imidlertid fremdeles «begrenset», så dette er ikke nødvendigvis noen garanti for at du faktisk får kjøpt.

MANGE OM BEINET: Det er god kapasitet på mange engelske fotballstadioner. Likevel kan det være vanskelig å få billetter. Foto: Kirsti Østvang
MANGE OM BEINET: Det er god kapasitet på mange engelske fotballstadioner. Likevel kan det være vanskelig å få billetter. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Medlemsskap gir deg forkjøpsrett

Holder du for eksempel med Liverpool, må du enten kjøpe et «Full Membership» til 35,99 pund (360 kroner) eller et «Light Membership» til 26,99 pund (270 kroner) for å få få lov til å kjøpe billetter til hjemmekamper.

Er du Arsenal- eller Manchester United-supporter, finnes det et tilsvarende opplegg til noenlunde samme priser.

Klubb Krever betalt medlemsskap
Manchester UnitedJa
LiverpoolJa
ArsenalJa, men når medlemssalget er over, er det mulig å kjøpe familie/vennebilletter til ytterligere 4 personer
ChelseaGir forkjøpsrett, men man får også kjøpt billett uten
TottenhamNei, men medlemsskap gir forkjøpsrett
Manchester CityNei, men medlemsskap gir forkjøpsrett
EvertonNei, men medlemsskap kan gi forkjøpsrett på visse kamper
WatfordNei, men de opererer med "priority groups" som gir forkjøpsrett hvis du har et visst antall kamper fra forrige sesong
SouthamptonNei, men medlemsskap gir forkjøpsrett
BournemouthNei, men de har et poengsystem som gir forkjøpsrett før billetter legges ut for alle
LeicesterNei
StokeNei (du må ha et medlemskort, men det er gratis)
Crystal PalaceJa
BurnleyNei
MiddlesbroughNei
West BromwichNei, men medlemsskap gir forkjøpsrett
West HamNei, men medlemsskap gir forkjøpsrett
HullNei
SwanseaNei, men medlemsskap gir forkjøpsrett
SunderlandNei, men medlemsskap kan gi forkjøpsrett på visse kamper

Det er gjerne slik at du da kun får kjøpt én billett per medlem, altså ikke flere billetter på ett medlemsskap. Men: Det er ofte også slik at du kan kjøpe billetter til flere medlemmer av gangen.

Chelsea har også en medlemsskapsordning, men du får også kjøpt kampbillett uten medlemsskap, riktignok etter medlemmene, da de har forkjøpsrett.

Andre klubber, typisk de litt mindre klubbene i Premier League, som Hull og Burnley, eller i lavere divisjoner, krever bare at du registrerer deg som bruker på nettsidene deres.

Noen klubber, som Manchester United, tilbyr også billetter via den norske supporterklubben, hvor du riktignok også må være betalende medlem. Også her gjelder det at antallet billetter er begrenset.

Sjekk når billettene legges ut

Når du får kjøpt kampbilletter, kan også variere. De fleste klubber legger ut billetter fortløpende i forkant av kampene.

Liverpool skiller seg fra mange andre ved at de legger ut billetter for en halv sesong av gangen, i juli og november.

Manchester United legger på sin side ut alle billettene ved starten av sesongen, med unntak av kampene mot Arsenal, Chelsea, Liverpool og Manchester City, hvor man må søke.

Uansett hvilket lag man ønsker å se, sjekk nettsidene til den respektive klubben, så du får kjøpt idet billettene legges ut for salg.

Det er stor rift om billettene, så her er det selvsagt førstemann til mølla som gjelder.

Kvalifiserer du til billettkjøp?

Visse kamper er mer attraktive enn andre. Noen klubber krever at man har sett et visst antall kamper i løpet av forrige sesong for å få lov til å kjøpe billetter til akkurat den kampen.

Kamper blir gjerne klassifisert som A-, B- og C-kamper eller lignende, og kravene for å få billetter til de ulike klassene varierer. Det samme gjelder for øvrig prisene. Jo høyere klasse, jo dyrere billetter.

Det er gjerne de største oppgjørene, som Liverpool mot Manchester United, Arsenal mot Chelsea og så videre.

Dette er kamper det kan være vanskelig å få billett til, og det er her pakkereisene gjerne forenkler ting. Da er du i hvert fall sikret billett, selv om det vanligvis vil koste deg mer.

Dyrt på svartebørs

Får du ikke tak i billetter direkte fra klubben, er det naturligvis mulig å få kjøpt kampbilletter på for eksempel Finn eller svartebørs.

FØLG MED PÅ FINN: Det kan være at du kan gjøre et kupp på fotballbilletter. Her kan du ofte også få mange billetter sammen, noe som er kjekt når dere er en vennegjeng som reiser. Skjermdump: Kirsti Østvang
FØLG MED PÅ FINN: Det kan være at du kan gjøre et kupp på fotballbilletter. Her kan du ofte også få mange billetter sammen, noe som er kjekt når dere er en vennegjeng som reiser. Skjermdump: Kirsti Østvang Vis mer

Det finnes dessuten Facebook-grupper for videreformidling av både medlemskort og billetter til engelske fotballag.

Fordelen med å kjøpe utenom klubben er at man slipper å bli medlem eller registrere seg noe sted.

Via slike kanaler må du dog som regel betale over pålydende pris, innimellom ganske mye over.

BILLETTER ELLER MEDLEMSKORT: Hos flere engelske fotballklubber bruker du nå medlemskort for å komme inn på stadion. Men den gode, gamle papirbilletten eksisterer fortsatt. Carl Recine/Reuters/NTB Scanpix
BILLETTER ELLER MEDLEMSKORT: Hos flere engelske fotballklubber bruker du nå medlemskort for å komme inn på stadion. Men den gode, gamle papirbilletten eksisterer fortsatt. Carl Recine/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Som vi har skrevet tidligere er det lovlig å kjøpe på svartebørs, men det er ulovlig å selge med profitt. Sistnevnte skjer likevel - fordi folk er villige til å betale.

Av denne grunn kan det ofte lønne seg å sikte mot de litt mindre attraktive oppgjørene, mot de litt dårligere lagene.

Billigere midt i uka

Et annet tips, hvis man har mulighet, er å velge såkalte midtukekamper, altså kamper som ikke går i helga. Billettene til disse er det som regel ikke like stor rift om, da det er vanskeligere for folk å komme på kamp da.

Noen av midtukekampene er dessuten cupkamper, som i hvert fall på et tidlig stadie kan koste litt mindre enn seriekampene.

(Flybilletter og overnatting kan også være billigere midt i uka enn i helga.)

Flybillett til et par hundrelapper

Nordmenn reiser som regel til London, Manchester eller Liverpool for å se fotball. Flybilletter til disse byene kan du få helt ned til et par hundrelapper, i hvert fall om du er villig til å fire litt på komforten.

Skal du til Liverpool, er Ryanair det eneste flyselskapet som tar deg direkte, fra Torp. Skal du til Manchester, kan du fly med Norwegian.

Til London har du enda flere muligheter.

MYE BRUKT: Mange fotballsupportere flyr med Ryanair når de skal til England. Det er billig, om enn ikke veldig behagelig. Foto: Kirsti Østvang
MYE BRUKT: Mange fotballsupportere flyr med Ryanair når de skal til England. Det er billig, om enn ikke veldig behagelig. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Tog og buss

Finner du ikke direkteflyvninger dit du skal, eller heier du på lag fra andre byer, har England gode togforbindelser.

Hvis du er tidlig ute, kan du sikre deg billige billetter gjennom www.thetrainline.com.

For eksempel kan du fly fra Oslo til Manchester, og ta toget videre til Liverpool. Sistnevnte tar rundt en time, og koster drøye 10 pund (100 kroner) per person per vei.

Buss og taxi kan også være et alternativ.

Overnatting

Som med alle ferieturer man skal på, bruk en tjeneste som Hotels.com eller andre hotellsøkemotorer for å finne billigst mulig overnatting. En annen kjekk ting ved å bruke disse er at du kan du også opparbeide gratis overnatting ved en senere anledning.

I Liverpool vet vi at det kan ganske fullbooka rundt omkring de dagene det er kamp, så her lønner det seg å være så tidlig ute som mulig.

Alternativt kan det også være verdt å sjekke ut en tjeneste Airbnb for å leie et sted fra privatpersoner.

LES OGSÅ:
Slik får du kloa i billigbillettene
Fått feil hotell på grunn av overbooking?
TV 2 Sumo-kunder raser over dårlig strømmekvalitet under fotballkamper