Studere i utlandet? Dette bør du gjøre før du drar

Skal du ut i verden å studere, men er redd for hva som venter deg? Slapp av, det er mange forberedelser du kan gjøre for å slippe at studieturen blir et mareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studere i utlandet? Dette bør du gjøre før du drar

 1. Ti tips til utenlandsstudenter


Forsikring, kredittkort og bosted. Det er mye som kan og bør ordnes før du drar ut i den store verden for å studere. For å gjøre planleggingen litt enklere for fremtidige utenlandsstudenter, har DinSide mekket sammen en liste med ti hete råd til forberedelser som bør gjøres i Norge.

>> Se hele listen her

President i studentorganisasjonen ANSA, Christian Myrstad. Foto: ANSA
President i studentorganisasjonen ANSA, Christian Myrstad. Foto: ANSA Vis mer


ANSA-lederen slapp studiestress

Den nybakte lederen for studentorganisasjonen ANSA, Christian Myrstad, har studert i Tyskland i flere år. Hadde han ikke planlagt studiereisen godt, ville oppholdet blitt ganske annerledes.

- Før jeg dro fant jeg ut at jeg måtte ha praksis i løpet av de to første studieårene. Jeg fikk meg praksisplass i Norge, og gjorde dette ferdig før jeg reiste til Tyskland, sier ANSA-lederen.

På grunn av dette slapp han å stresse med å få seg jobb da han kom ned til studiestedet. Og det kan være en stor fordel når du kommer til et helt nytt land, og skal tilpasse deg kultur- og språkforskjeller.

Slik skaffer du kontakter

Hvert studiested i utlandet skal ha kontaktpersoner for norske studenter. Disse skal ha orden på hvilke norske organisasjoner som finnes i området, hvilke bankordninger som finnes, og forhåpentligvis ha svar på andre praktiske spørsmål en måtte ha.

- Før du drar er det lurt å snakke med noen fra studiestedet. Det kan ta bort mye av usikkerheten rundt det praktiske, sier Myrstad.

Sjekk ut ANSAs hjemmesider for å finne kontaktpersonene i ditt framtidige studieland.

Ekstern lenke:

 • ANSAs hjemmesider

  Full koffert

  Markedssjef i Kilroy Education, Pål Gulbrandsen, har erfaring med studenter som vil på tur. Han oppfordrer deg til å ikke fylle kofferten helt opp når du flytter til utlandet.

  - De aller fleste pakker for mye når de skal ut og studere. De pleier å pakke altfor mye klær, sier Gulbrandsen.

  Han forklarer at de fleste kjøper nye klær på det nye studiestedet, i alle fall hvis de skal være der en stund. Har du tenkt til å bo på studiestedet over en lengre periode, er det også naturlig at det samler seg opp en del saker som du vil ha med hjem til Norge. Da er det godt å ha litt ekstra plass i kofferten.

  Klar til å dra?

  Nei, det er mye mer som bør komme på plass før man drar fra Norge. DinSide Reise har samlet ti hete tips for deg som har fått deg studieplass i utlandet. Tipsene er basert på råd fra ANSA, Kilroy Education og tidligere utenlandsstudenter.

  Australia er et hett studieland for norske studenter. Dette bildet er fra The University of Queensland i Brisbane. Foto: Kim Jansson
  Australia er et hett studieland for norske studenter. Dette bildet er fra The University of Queensland i Brisbane. Foto: Kim Jansson Vis mer  >> Les hva du må huske på før du reiser

  Les også:

  image: Studere i utlandet? Dette bør du gjøre før du drar


  Studenter med luft under vingene

  PRISTEST: Rødsprengte computerøyne, nudler og sekken full av bøker. Snart er det studiestart for nordmenn i utlandet. Vi tester flyprisene til de fire mest populære stedene. August 2004.

  image: Studere i utlandet? Dette bør du gjøre før du drar


  Med bøker og badebukse i kofferten

  UT: Studier, jobb eller arbeidsutveksling. Det er mange måter å reise på for deg som ikke bare vil på ferie, men heller bo i et annet land. Februar 2004.

  image: Studere i utlandet? Dette bør du gjøre før du drar


  Her studerte kjendisene

  OPP & FRAM: De har suksess, blir rike og er på TV. En kikk bak kjendisfasaden viser at de ofte har jobbet hardt for å lykkes. Mange har studert ved kakseskoler i utlandet. Se lista. Januar 2003.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!