Foto: Rapiscan Systems
Foto: Rapiscan SystemsVis mer

Strippes i sikkerhetskontrollen

Røntgenstripping i sikkerhetskontrollen skal nå testes i USA.

Reiser du via flyplasser i USA, kan du nå risikere å bli strippet i sikkerhetskontrollen. Transportation Security Administration (TSA) planlegger fra denne måneden å teste systemer som "kler av" flypassasjerene i sikkerhetskontrollen. Testflyplassen er Phoenix Sky Harbor International Airport samt en til som ennå ikke er avklart. TSA vurderer også å ta i bruk maskinene på undergrunnsbaner.

Personvern?

Avkledningen skjer i en røntgenmaskin i sikkerhetskontrollen. Den viser kroppen, og gjør det lett å se eventuelt skjulte våpen og lignende som er tildekket av klær. Maskinene skal også være konstruert slik at sensitive kroppsdeler tåkelegges på bildene, samt at medisinsk utstyr skjules. Dessuten skal bildene verken lagres, skrives ut eller videresendes.

TSA har vurdert maskinene helt siden 2002, men av personvernhensyn har det ikke blitt tatt i bruk før nå, melder USA Today. Selskapene som lager maskinene har forsøkt å legge inn filtre som hindrer avslørende bilder, og maskinene vil bare benyttes i tilfeller der sikkerhetspersonell mener passasjerene må undersøkes nærmere etter den vanlige sikkerhetskontrollen. Disse passasjerene vil da få valget mellom å bli fotografert forfra og bakfra av disse maskinene, eller å bli manuelt undersøkt av en operatør. Røntgenmaskinene bruker nå 15 til 20 sekunder på å undersøke en passasjer.

Allerede i London

Røntgenmaskiner som virtuelt kler av passasjerene finnes allerede på Heathrows terminal 4 i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om moderne sikkerhetskontroll: Nakenrøntgen og sniffemaskiner og vis fingeren i innsjekkingen