Stressfri øyferie

JYSK ØYFERIE: Noe bekymret over advarselen "Se opp for sotnedfall", klatrer vi opp på soldekk ved avgang fra Esbjerg. 12 minutter senere og atskillige hakk nedgiret, er vi på Fanø.

Publisert
Sist oppdatert
På fergen fra Esbjerg til Fanø. Nordby i horisonten.
På fergen fra Esbjerg til Fanø. Nordby i horisonten. Vis mer
Dragefestival.
Dragefestival. Vis mer
Drageentusiast Ralf Dietrich åpner så vi får se inni bamsedragen.
Drageentusiast Ralf Dietrich åpner så vi får se inni bamsedragen. Vis mer


FANØ (DinSide Reise): Fanø er den nordligste av de danske Vadehavsøyene, som ligger helt sørvest på den jyske vestkysten. Fanø er kun tilgjengelig med ferge, som seiler fra Esbjerg inntil tre ganger i timen. Overfarten tar snaue 12 minutter, men det er en helt annen puls som møter oss på den andre siden av kanalen.

På Fanø hersker det en velsignet ro, og det er nettopp freden, roen og naturen turistene til Fanø kommer for. Her er det sjarmerende stråtakshus, idylliske, trange gater, langgrunne, kritthvite strender og deilige danske kroretter.

Dragefestival

Vi setter oss på sykkelen og tråkker motvinds på flotte sykkelveier fra hovedstaden Nordby til Rindby strand. Tusenvis av fargerike drager blafrer i vinden høyt over den brede stranden, som for øvrig også har kvalitetsstempelet "Blått flagg". Dragene er etterslep etter den 21. internasjonale dragefestivalen, som avoldes hvert år.

- Dette er den beste dragefestivalen i Europa, fordi det er så godt med plass her, synes dragebygger og -entusiast Ralf Dietrich. Vi kan kjøre helt ut på stranden og sitte ved siden av bilen, fortsetter han. Men den beste dragefestivalen i verden må være i Kina; fordi det var der det hele startet for 2.500 år siden, og så mye av kulturen er bygget rundt dragene, forklarer han.

Stranden er full av biler og campingstoler, og drageflyverne sitter avslappet og beundrer det fargesprakende synet; gjerne med en dansk øl i hånden. Dietrich og kona reiser rundt på liknende festivaler over hele verden; de var på dragefestival i India i januar, i Kina i april og altså i juni i på Fanø. De har selv bygget den svære bamse-dragen, som er 9 meter lang og 80 kubikkmeter inni.

- Bamsen er så tykk at en voksen mann kan stå oppreist inni den, forklarer Dietrich entusiastisk. Skal jeg ta den ned så du får titte inni?

Å få bakset den 80 kubikkmeter store bamsen ned på stranda er en tomanns jobb i denne vinden. Vi våger oss innpå lina for en liten kikk inni luftbamsen, og rekker det akkurat før linene strammes og bamsen stikker til værs igjen.

- Dette er maksimal størrelse som vi to kan greie av sammen; blir det mye større enn 10 meter, så greier vi ikke å håndtere den, forklarer drageentusiasten.

Fra "Lille Slippe" i Nordby.
Fra "Lille Slippe" i Nordby. Vis mer


Bredt aktivitetsprogram

Men det skjer andre ting enn drageflyvning på Fanø også, om man er ute etter aktiviteter. I høysesongen, som er juli og august, er det flere daglige arrangementer å velge i, og turistkontoret har en egen aktivitetsklubb for barn og ungdom med aktivitetsprogram mandag til fredag fra 4. juli til 3. september. På øya er det også vannland, skoglekeplasser, museer og Danmarks eldste golfbane - som også er landets eneste links-bane. Og en gang i året kommer altså 7.000 til 8.000 drageflyvere til Rindby strand, gjerne med opptil 10 drager hver. Et spektakulært syn. Den største dragen under årets festival veide 300 kilo og hadde en line på 1.000 meter.

1.500 feriehus

Det er totalt 3.200 innbyggere på Fanø, og hovedstaden er Nordby, hvor båten legger til kai og hvor du finner flest butikker og spisesteder. Det er et variert tilbud av både overnattingssteder og spisesteder på øya. Du kan overnatte på hoteller og kroer, eller kanskje heller på campingplass, private "rom og frokost"-etablissementer eller private sommerhus. Det er totalt 1.500 feriehus til leie på øya, som formidles av turistbyrået eller private feriehusbyråer. Man kan få et feriehus med fem sengeplasser og havutsikt for rundt 6.000 kroner uken i høysesong. Overnatting på kro koster fra rundt 745 danske kroner for dobbeltrom med bad.

Sjarmerende Sønderho.
Sjarmerende Sønderho. Vis mer


Fanøsjarm

Er du på Fanø, bør du unne deg en middag på Sønderho Kro. Dette er den mest sjarmerende kroa på øya, og er en av kun to danske kroer som er med i den velrennomerte kjeden Relais & Chateaux. Filosofien til Relais & Chateaux oppsummeres i det som på engelsk er deres fem C-er: courtesy, charm, character, calm og cuisine - eller på norsk: høflighet, sjarme, karakter, ro og godt kjøkken.

Og på Søderho Kro får du absolutt alle disse tingene. Beliggende i maleriske Sønderho på tuppen av Fanø, som forøvrig er et obligatorisk besøksmål i seg selv med sin småbyidyll, driver Birgit og Niels Steen Sørensen den tradisjonsrike kroen i samme bygninger som der har vært krodrift siden 1722. Krodriften har gått i arv, og Birgit Steen Sørensen er niende generasjon som driver stedet. Her er det fortryllende værelser, alle med navn etter båter, og en intim, lavmælt gourmetrestaurant og idyllisk uteservering i hagen når været tillater det. Her er også en liten krambu, hvor du blant annet får kjøpt stedets hjemmelagde syltetøy.

Baksguld servert på Sønderho Kro.
Baksguld servert på Sønderho Kro. Vis mer


Baksguld er en Fanø-spesialitet som du anbefales å smake. Det er røkt sandflyndre som serveres med rugbrød og anbefales sammen med kaffesnaps eller hvis du spiser på Sønderho Kro: med kroens egenproduserte einebærsnaps. Det smaker mye bedre enn det kanskje høres ut.

>> Dukkemuseum, Vadehav og Danmarks eldste by: Her er utfluktsmål rundt Fanø

Dyr båtbillett

Det man imidlertid bør vurdere før man leier seg sommerhus på Fanø i to uker, er hvor mange utflukter til fastlandet man kan tenke seg. Det er nemlig ganske dyrt å ta fergen over; det koster 335 danske kroner for en tur-retur billett for bil og passasjerer i høysesongen, noe som lett blir dyrt dersom du planlegger masse utflukter til Legoland, badeland, Tyskland og andre -land. Du kan selvsagt sette igjen bilen på brygga i Esbjerg og satse på sykkeltransport på Fanø; da koster det kun 30 kroner for en returbillett for voksne og 15 kroner for barn.

Utsikt sydover fra Sønderhos spiss.
Utsikt sydover fra Sønderhos spiss. Vis mer


Reisen hit

Fanø ligger på vestkysten av Jylland, ikke langt fra den tyske grensen. Det går båt fra Esbjerg, og overfarten tar cirka 12 minutter. Esbjerg ligger cirka 6 mil sørvest for Billund; en kjøretur på 30 minutter. Du kan fly direkte til Bilund fra Oslo med SAS Braathens, British Airways og Cimber Air.

Kommer du med båt fra Norge, er det 341 kilometer fra Fredrikshavn til Esbjerg, og 346 kilometer fra Hirtshals og 299 kilometer fra København til Esbjerg.

>> BILDESPESIAL: Bedagelige Fanø

>> Dukkemuseum, Vadehav og Danmarks eldste by: Her er tips til utfluksmål rundt Fanø

>> BILDESPESIAL: Utflukter fra Fanø

>> Klikk her for flere Danmarks-artikler


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer