Strenge håndbagasjeregler hos Ryanair

Dersom kabinkofferten er for stor, koster det deg dyrt.

Det er ingen kjære mor hos Ryanair dersom kabinkofferten ikke holder mål. Foto: Colourbox
Det er ingen kjære mor hos Ryanair dersom kabinkofferten ikke holder mål. Foto: ColourboxVis mer

Flyet fra Valencia til Moss/Rygge var ganske fullt, og som vanlig var det tilløp til kaos i køen for ombordstigning. Slik blir det når passasjerene ikke får tildelt seter, og alle stresser i vei for å komme raskest mulig ombord.

Da jeg kom frem til skranken der pass og boardingkort ble sjekket en siste gang før vi kunne gå ombord, så jeg en ganske hissig Ryanair-dame som omtrent ropte:

"If it doesn't fit, you have to pay!"

Ved siden av henne sto en dame som fortvilet prøvde å presse kabinkofferten sin ned i stativet som måler at håndbagasjen ikke overskrider Ryanairs maksimalmål. Det så dårlig ut. Lokket på kabinkofferten bulte såpass mye at uansett hvor mye den stakkars damen presset, så fikk hun den ikke ned i stativet.

Se hvor mye han får plass til i en liten kabinkoffert!

Da jeg passerte så jeg at venninnen hennes trådte til, og at de begynte å omorganisere koffertene sine og flytte ting fra den fullstappede kabinkofferten til den fortvilte damen og over til venninnens.

Et øyeblikk var jeg redd for at flyvertinnen skulle huke tak i meg også. Min kabinkoffert var riktignok mindre enn målet, men siden den også var ganske fullstappet, var jeg usikker på om den ville være smal nok til å få plass i stativet dersom jeg også ble kontrollert. Det gikk heldigvis bra, hun stoppet meg ikke.

Koster deg 285 kr ekstra

Hva skjer om du har for stor kabinbagasje på Ryanair? Du vil få en klekkelig bot. 35 euro, eller cirka 285 kroner, koster det deg dersom håndbagasjen er for stor til at du får den med inn i flykabinen. Dersom du nekter å betale, vil Ryanair nekte deg å gå ombord.

Så stor kan den være

Ryanair tillater håndbagasje som måler maks 55 x 40 x 20 cm, og som veier maks 10 kg. Vekten er ganske grei å forholde seg til. Men disse målene er litt verre. Det er enkelt å sjekke om kabinkofferten har riktig lengde og bredde, men dybden kan fort bli større enn 20 cm om du pakker litt for mye i slik at lokket buler ut, og kanskje putter noe i lommene utenpå, også (dette problemet har du ikke om du har en kabinkoffert i hardplast).

Og når Ryanair sier at du bare har lov å ta med deg ett stykk kolli på denne størrelsen inn i flykabinen, så mener de det. Det betyr altså at du ikke kan drasse med deg en håndveske og en pc-veske i tillegg. Dette må få plass i kabinkofferten.

Et bokstavelig talt hett tips dersom du frykter at kabinkofferten buler for mye til å holde Ryanairs mål, er å rett og slett kle på deg noen av plaggene du har pakket ned - en ekstra genser rundt livet, og en ekstra t-skjorte utenpå den du har på deg, for eksempel. Du kan kle det av deg når du er kommet frem til setet ditt.