Streikerammede ferierende

Det er høy streikefeber på Europas flyplasser. Hva skjer hvis reisen din blir forsinket? Hvilke rettigheter har du?

Hva hvis flyene blir stående på bakken?<I>Illustrasjonsfoto</I>
Hva hvis flyene blir stående på bakken?Illustrasjonsfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom man blir rammet av streik eller jordskjelv, så er det slike ting som man må ta på egen kappe, sier bransjedirektør i reisebransjeseksjonen i HSH, Rolf Forsdahl.

Hvilke rettigheter du har, avhenger imidlertid av hvilken type reise du har kjøpt; det er forskjell på om du har kjøpt en pakkereise aller om du har kjøpt fly og hotell på egen hånd.

- Når det gjelder pakkereiser og forsinkelser, er dette en teknisk mangel ved reisen som kan gi et lite prisavslag – men noen erstatning er det ikke snakk om. Når du kjøper pakkereiser er du beskyttet av en egen lov, som gir deg visse krav, sier Forsdahl.

Som pakkereisende er du beskyttet av Reisegarantifondet og pakkereiseloven. Pakkereiseloven definerer hva som er forsinkelser, innenfor hvilke tidsrammer. Les mer om dette her. I korte trekk sier loven at det er en mangel ved reisen dersom du opplever forsinkelser på mer enn åtte timer på en ukestur - men ved hendelser som eksempelvis streik, fordobles denne tidsfristen.

Dersom du kjøper en ordinær flyreise, er du imidlertid ikke like godt beskyttet.

- Når det gjelder flyreiser, er det visse ting som regnes som forsinkelser, innenfor visse tidsrammer. Dersom du har kjøpt flybillett og hotell, er det ingen du kan stille ansvarlig for forsinkelsene, sier Forsdahl.

Ved streik kan altså flyselskapene påberope seg at forsinkelsen er utenfor deres kontroll – og de stilles derfor ikke ansvarlig – mens pakkereisearrangørene er ansvarlig uansett grunn, ifølge pakkereiseloven.

Mer om dine rettigheter

Her kan du lese mer om dine rettigheter, som flypassasjer og pakkereisende:

 • Rettsløse flypassasjerer

 • Slik klager du på pakkereiser

 • Slik klager du på rutefly

 • Klagesak: Streiketrøbbel ødela ferien
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!