Streik: Du får tur eller pengene tilbake

Flere tusen charterturister blir lammet av streiken i Premiair denne weekenden. Det er fortsatt uvisst hva slags konsekvenser en streik hos flyselskapene og lufthavnene vil få for de reisende. Men om flyet ditt står på bakken mens du skulle vært på vei til sydligere strøk, har du noen rettigheter?

Charterflyoperatøren Premiair betjener selskapene Ving, Saga og Gulliver i Norge. Nå går 150 av de kabinansatte ut i streik. De er misfornøyd med at arbeidsgiveren planlegger opp til 20 timers arbeidsdager. De ansatte er også fint lite fornøyde med at lønnstilbudet ikke gir økt status til en kvinnedominert yrkesgruppe.

DinSide Reise har snakket med driftssjef Marte Engen i Ving Norge AS. Hun forteller her om hvilke rettigheter du har hvis du ikke får gjennomført reisen din.

Alle får pengene tilbake

Premiairflyene står på bakken grunnet streiken blant kabinansatte! Vis mer

-Skulle vi komme i en situasjon hvor alle fly står på bakken og reisen ikke kan gjennomføres, vil alle som har bestilt en reise få pengene tilbake - i henhold til Pakkereiseloven! Men dette gjelder kun hvis ikke reisen på noe vis kan gjennomføres. Da vi hadde en streikesituasjon for et par år siden gjennomførte vi flere av reisene fra Landvetter utenfor Gøteborg, forteller Engen.

Engen forteller at Ving også vil se på muligheten for å leie inn fly fra andre selskaper.

Uansett må du som skal reise med disse selskapene møte opp som vanlig, selv om du ikke vet om du kommer avgårde. Du kan også risikere både forsinkelser og lengre reise.

Hele Gardermoen kan bli lammet

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

LO har mulighet til å ta ut flere viktige funksjoner på Gardermoen i streiken. Det mest kritiske er de ansatte i Olsten Security samt de som frakter flybensin til Gardermoen. Tar LO sikkerhetspersonellet ut i streiken vil det kunne lamme all utgående trafikk. Fly vil fortsatt kunne ankomme Gardermoen, men ingen vil kunne reise fra flyplassen.

Ifølge Informasjonsdirektør Knut Egil Hansen på Oslo Lufthavn Gardermoen kan man klare seg uten nye forsyninger av bensin i fem dager. Det eneste som umiddelbart vil stanse trafikken er hvis Olsten Security blir tatt ut i streik.