Strandregler

Å dra på stranda er deilig, men har du noen gang tenkt på hva som er rett strandetikette?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Norge har virkelig ikke nytt godt av noe særlig bra vær i det siste. Nord i landet derimot, har man virkelig kunnet boltre seg i godvær og fine dager. Strandbesøkene har nok vært hyppige, mens sør- og østlendiger fortsatt må belage seg på å vente en smule for å få brunet og dyppet kroppen.

Men når du først skal på stranden. Har du da noen gang tenkt på hva som er greit og ikke greit når du ligger der ved siden av andre strandgjengere? Mange klarer ikke la være å irritere seg over andres oppførsel, mens andre irriterer seg over at andre skal legge seg opp i ting. Derfor har vi satt sammen en liten liste over hvordan du bør oppføre deg på stranda for å ikke sjenere de andre rundt deg.

Les også de hysterisk morsomme skrekkhistoriene fra stranda

image: Strandregler


Riktig etikette

Det er aldri blitt utformet noe strandreglement, men noen normer bør vi ha for hva som er akseptert og ikke akseptert. Under har vi i redaksjonen satt opp et knippe normer vi mener burde følges på stranden. Skriv gjerne i forumet hva DU mener man bør ta hensyn til når man skal ha en deilig dag med sol, vann og kos.

 • Ikke bre deg ut, bruk plassen rundt om kring.
  Ligger det fire stykker på stranda, legger du deg ikke tett inntil disse. Mange ser ikke ut til å forstå dette, og kliner seg inntil de nærmeste menneskene. Vis hensyn og la folk få litt "albuerom" når de er ute og koser seg (hvis det er mulig). Det er ikke sikkert at alle vil kose seg med deg.

 • Metallica = Spetaklica?
  Har du med musikk, så spill lavt. Ikke alle liker DIN type musikk. Selv om "Master of puppets"- allsang, luftgitar og full guffe på boomblasteren er nok til å få dagen din til å bli perfekt, syntes ikke bestefar ved siden av deg nødvendigvis det samme. Ville du satt pris på en Arve Tellefsen-kopi som mimer luftfele etter Richard Wagners "Valkyrien", med sin kjære kone som kler seg i vikingkvinnens stemmeprakt og vrinsker ut over hele stranden? Neppe.....

  image: Strandregler


 • Kle deg anstendig.
  Det er greit å ta av seg de fleste plaggene, men det er pinlig for de rundt dersom du tar av for mye. Bittesmå truser ser ikke bra ut. La oss bare konstatere det. Spar deg selv for stygge blikk og sørg for å ha en skikkelig badetøy på når du er på stranda. Ikke alle liker toppløshet heller, selv om mange gutter kanskje vil argumentere mot akkurat det.

 • Apperance is everything
  La oss kalle en spade en spade. Hår på feil sted skjemmer deg uansett hvem du er. Sørg for å ha trimmet linjene dersom du er jente og ha ren liten bikini. Dette er ikke noe man egentlig bør pålegges, men til ditt eget beste bør du tenke på hva folk rundt deg ser av deg. Du vil vel neppe bli husket som den ekle personen på stranda med hår ut fra alle trusekanter og buksesprekker.

 • Ikke bry andre med å smøre deg inn dersom du er alene.
  Drar du alene på stranda får du klare deg selv. Selv om det ikke er vondt ment skal du ikke være så sikker på at andre synes det er ålreit å gi deg en hjelpende hånd. Det å ta på andres hud er personlig, og du skal ikke forvente at noen vil, eller bry andre med å måtte legge sine hender på deg. Klar deg selv.

 • Grill med omhu
  Skal du grille bør du gjøre dette godt unna andre slik at det ikke kommer os over på de i nærheten. Grill er koselig, men osen er mindre trivelig. Sørg for å ikke sjenere andre. Da blir strandturen hyggeligere for alle.

  image: Strandregler


 • Beveg deg med omtanke
  Skal du løpe på stranda, ikke løp så du sparker sand på andre som ligger i nærheten. Det er få ting som er så irriterende som å få sparket sand opp i boka, på teppet, på kroppen eller hva det enn måtte være av folk som er uforsiktige. Dersom du må forbi andre, se deg for og sørg for å trå varsomt. Hold også litt styr på barna dine hvis de er med. Barn kan ha en tendens til å ha det mer moro med sand enn de rundt dem.

 • Ha bleier på ungene dine
  OK, det høres kanskje kynisk ut, men unger som ikke har gjennomført pottetrenekurset til ståkarakter BØR beholde bleia på når de er på stranda. Uhell skjer før man vet ordet av det, og du som mor eller far, tante eller onkel, bror eller søster vil neppe synes det er greit å være den som må rydde opp etter nurket.

  Les også de hysterisk morsomme skrekkhistoriene fra stranda

 • Drikk med måte
  Åpenlys fyll kan være utrivelig for andre. Dersom du vil kose deg med alkohol på stranda mens andre er til stedet bør du holde en lav profil. For det første er det ulovlig å nyte alkohol på offentlig sted, men selv om vi er tolerante i dette landet i forhold til å nyte en øl offentlig er det ingen som liker fulle folk bortsett fra fulle folk selv. De fleste nordmenn er nok for at man skal kunne kose seg med drikke på stranda eller i parken, men man skal alltid vise hensyn. Ta heller den verste fyllekula når stranda er tom og det kun er din gjeng igjen som er vitne til festlighetene.

 • Ikke alle vil være fotomodeller
  Det er kanskje ikke alltid lett og overkomme slike restriksjoner. Men skal du ta bilder hvor intetanende mennesker spiller en hovedrolle, eller en viktig birolle, bør du konferere med dem først. Du har strengt tatt ikke lov til å ta bilder av personer uten deres tillatelse. Men det er selvsagt ikke mulig å hindre at folk ikke kommer inn på bildene du tar. Bruk hodet, og vis at du har litt vett.

  Konklusjon

  I bunn og grunn så handler dette om at man skal vise aktsomhet når man er på stranden, oppføre seg pent og vise omtanke for andre. På stranden er vi avkledd, og noen føler seg langt mer blottlagt enn andre. Ikke alle er hobbyekshibisjonister, så på stranden må vi ha aksept for at alle er forskjellige, men også skjønne at det ikke er rom for en hver type oppførsel.

  Les også de hysterisk morsomme skrekkhistoriene fra stranda

  Flere tips fra DinSide: