Strandparadis i nord

BILDER: Dette må du få med deg på Danmarks nordspiss.

Fra spissen av Nordens kanskje mest kjente sandstrand - Skagen. Foto: Kim Jansson
Fra spissen av Nordens kanskje mest kjente sandstrand - Skagen. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du fortsatt ikke bestemt deg for hvor du skal reise i sommer? Sydenbillettene er nærmest utsolgt, så hvorfor ikke ta en liten tur til Danmark i stedet? Vi dro til Skagen og lekte oss i sanddyner, spiste god sjømat og beskuet verkene til noen av Skandinavias beste kunstnere. Her er hva du bør få med deg på nordodden av Danmark.

SKAGEN I BILDER

Det spesielle lyset

På slutten av 1800-tallet var Skagen et internasjonalt møtested for unge kunstnere, som fant sin inspirasjon i blant annet det helt spesielle lyset i denne delen av landet.

I Skagens Museum (se kart) finner du de såkalte skagenmalernes kunstverk.


Da museet ble stiftet for 101 år siden var formålet å bevare skagenmalernes verker i sine originale omgivelser. I dag huser museet over 1.800 kunstverk. Anna og Michael Anker, P.S. Krøyer og Christian Krohg er bare noen av de kjente navnene som bidratt til kunstsamlingen på museet.

Siden Skagen blir betraktet som et kunstnersted, er det ikke så rart at den lille byen flommer over av museer og kunstutsalg. Klikk på denne lenken for å komme til full oversikt over museer i området.

SKAGEN I BILDER

Den Tilsandede Kirke
Den Tilsandede Kirke Vis mer


Tar bilde av havet

Når du er ferdig med museet kan du ta turen nordover til byens andre store severdighet. Helt på tuppen av Jylland finner du Grenen, spydspissen av Danmark, der havene Kattegat og Skagerrak møter hverandre. Hit strømmer turister for å ta bilde av de møtende bølgene.

Mange kjenner på vannet, og dupper ett bein i hvert hav. Men vær forsiktig, strømmen i vannet er svært sterk, og det er strengt forbudt å bade i området.

Har du besøkt grenen for noen år siden, kan det være morsomt å vende tilbake igjen. Grenen er dannet av sand, og forflytter seg kraftig i løpet av kort tid. Gjennomsnittlig vokser enden av odden rundt ti meter hvert år, i nordøstlig retning mot Sverige.

 Foto: Kim Jansson
Foto: Kim Jansson Vis mer


Store sanddyner

Skagen er ikke en stor by, men er et optimalt utgangspunkt eller stoppested for en sykkel- eller biltur. Rundt byen finner du en rekke små og store turistattraksjoner som det kan være godt å ta med seg.

En av disse er Den Tilsandede Kirke (se kart), som ligger litt utenfor Skagen by. Kirken ble oppført på 1300-tallet, men etter at sandstormer hadde gjort det vanskelig for folk å ta seg frem til kirken, beordret kongen i 1795 å legge den ned. I dag står bare kirketårnet igjen, mens du kan se avmerkninger av hvor enorm kirken egentlig skal ha vært.

Enda lenger sørover finner du Råbjerg Mile (info og kart), et stort området dekket av sanddyner. Akkurat som med Grenen, beveger dynene seg etter vinden. Hvert år flytter sanddynene seg cirka 15 meter østover.

Havnen i Skagen ble innviet for ganske nøyaktig hundre år siden. Det markeres med dette monumentet.
Havnen i Skagen ble innviet for ganske nøyaktig hundre år siden. Det markeres med dette monumentet.
Vis mer


SKAGEN I BILDER

Fergeforbindelser

For de aller fleste nordmenn er det vel vanligst å ta ferge til norddelen av Danmark. Her er en oversikt over ferjeruter til norddelen av nabolandet.

Stena Line: Oslo - Frederikshavn
Color Line: Kristiansand - Hirtshals, Larvik - Hirtshals
Fjord Line: Bergen/Stavanger- Hirtshals

SKAGEN I BILDER

Artikkelen ble første gang publisert i september 2007, men er oppdatert i juni 2009.