Strandferie i Maya-riket

Vi kjørte fra luksushotellene i Cancun til små indianerlandsbyer på noen timer. På Yucatán-halvøya kan du kombinere strandliv med rundreiser i Maya-land.

Publisert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vil du ha både strandliv, dykking, historiske severdigheter og eksotisk lokalbefolkning i en og samme ferie? Da bør du vurdere å fly over Atlanteren til Yucatán-halvøya i Mexico.

Undertegnede besøkte denne vennlige halvøya i august i år, og Sydens strender blir aldri de samme. Klikk her for å lese mer om våre erfaringer fra ferien: Mexico – fredelig eller farlig?.

Spektakulære strender

På stranda i Cancun får du ro i sjelen. Foto: INGVILD KJØDE
På stranda i Cancun får du ro i sjelen. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Yucatán-halvøya ligger helt Sør i Mexico, og består av statene Campeche, Yucatán og Quintana Roo. Halvøya, og spesielt Quintana Roo er den mest turistifiserte delen av Mexico, men det er på ingen måte noe Gran Canaria - preg over stedet. Her finner du ingen svenske kelnere, og faren for å møte naboen er ikke nevneverdig stor.

Flesteparten av de norske turistene på Yucatán tar charterfly til turistbyen Cancun. Her er strendene kritthvite, med turkis og blått vann. Les mer om Yucatáns strender, og de unike dykkemulighetene her. Cancun ble konstruert som reisemål etter nøye vurderinger av værforhold og geografisk beliggenhet på 70-tallet. Nå tar byen imot to millioner tilreisende i året.

Store kontraster

Kontrastene mellom Miami-lignende Cancun, og landsbygda på halvøya er stor. I landsbyene møter du maya-indianere som bare kan drømme om å bo på hotell, mens du i Cancun møter amerikanere som aldri har bodd dårligere enn fire stjerner.

Solnedgangen over Yucatán-halvøya. Foto: INGVILD KJØDE
Solnedgangen over Yucatán-halvøya. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Med slike kontraster sier det seg selv at prisene varierer alt etter hvor du velger å bo. Turistmagneten Cancun er desidert dyrest. I Zona Hotelera ligger luksushotellene på rekke og rad, men prisene trenger ikke være avskrekkende. En natt med dobbeltrom på staselige Hilton kostet 500 kroner per person. Er du villig til å trekke ut av turistsona, får du husrom for et par hundrelapper. Utenfor Cancun er det ikke noe problem å finne overnatting for rundt 200 kroner per dobbeltrom.

Selv om du helst vil bo billig, er det verdt å betale litt ekstra for å få klima-anlegg. På sommeren er det temmelig varmt både dag og natt, med temperaturer opp mot 40 grader midt på dagen. Fra oktober til mai er klimaet litt svalere.

Obligatoriske pyramider

To ting er nærmest obligatorisk for turister som besøker Yucatán-halvøya – nemlig dykking og pyramider.

Den karibiske kysten er kjent for sine vakre rev og eventyrlige liv under vann. Ved de fleste turiststedene tilbys dykkekurs, og våger du ikke dykke, kan du alltids snorkle.

Når du har sett deg lei på fargerike koraller, kan du svømme opp til overflaten, og sette deg på en buss som tar deg til pyramidene. Det gir helt nye perspektiver. Maya-indianerne kom til Yucatán 1200 år før Kristus. Frem til 250 år etter Kristus bygde de monumentale steinpyramider og andre imponerende byggverk. Maya-ruinene er i dag et trekkplaster for turister fra hele verden. Pyramidene på Yucatán er de bratteste i Mexico, og har du høydeskrekk bør du kanskje nøye deg med å betrakte dem fra bakken.

Klikk her for å lese mer om maya-ruinene du kan besøke.

Yucatán-halvøya har også en rekke byer som er verdt et besøk. Klikk her for å lese om byene på Yucatán.

Vi har tidligere latt Cancun konkurrere med populære Phuket i en reiseduell. Klikk her for lese duellen mellom Cancun i Mexico og Phuket i Thailand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer