Storspist?

STAPPMETT: 13,7 meter kransekake er ny verdensrekord satt i Oslo denne uken. Sjekk ut denne og andre matrekorder verden over. Herfra behøver ingen gå sultne ...

I anledning sitt 100-års jubileum, satte Coop verdensrekord i kransekake. Verdens høyeste av sitt slag ble montert i Spikersuppa i Oslo sentrum tirsdag 27. juni. Kaken ble 13,7 meter høy, og ble laget av 700 kilo kransekakedeig. Alle som ville, fikk smake, og ved 100-årsmarkeringens slutt var den høyreiste kransekaken fortært. Garantert ikke av én og samme person.

Toppen av kransekaka, 13,7 meter over bakken.Foto: Coop Foto: Coop
Toppen av kransekaka, 13,7 meter over bakken.
Foto: Coop Foto: Coop Vis mer


Det settes stadig imponerende (noen vil si mindre imponerende) verdensrekorder i mat på forskjellige steder i verden. For eksempel finnes det en verdens største bagel, verdens største salamipølse, og verdens største nudelporsjon. Prøvesmakere gjør lurt i å møte opp på disse rekordforsøkene; her er det alltid gratis smaksprøver å hente - og gjerne bøtter og spann av dem også! Sjekk ut disse rekordene, satt i mange forskjellige verdenshjørner, fra Bali til Sør-Afrika, Nederland og USA.

Største småkakepose
Ikke spis alt på en gang ... Verdens største småkakepose (cookies) veide hele 3.200 kilo. Forhåpentligvis kommer ikke dette i salg i butikkene ...
Hvor: Veenedaal, Nederland.
Når: 19. november 2005.

Største bagel
Verdens største bagel ble laget av bagelselskapet Brueggers Bagels, og vist på et marked i Geddes, New York. Totalvekten på bagelen var imponerende 393,7 kilo. Selv med et hull i midten, burde denne bagelen fylle selv den største storspiserens vom ...
Hvor: New York, USA.
Når: 27. august 2004.

Største popcornboks
Dette må være noe for neste langfilm på kino ... Verdens største popcornboks ble laget av selskapet Cinex, og rommet 48 kubikkmeter med saltsnacks. Det tok åtte timer å fylle den, under et arrangement i Salt Gerona.
Hvor: Salt Gerona, Spania.
Når: 15. september 2005.

Største frokost
Her var det nok ikke mye matro å få ... Verdens største frokost involverte hele 27.854 mennesker, og ble satt i regi av selskapet Nutella, i anledning deres 40-års jubileum.
Hvor: Arena AufSchalke, Gelsenkirchen, Tyskland.
Når: 29. mai 2005.

Største sjokolade
Mmmm, dette måtte være århundredets happenig for søtmonser, og himmelrik for Karius og Baktus ... Verdens største sjokolade ble laget av match.com, og utstilt på Hard Rock Café i Madrid. Vekt: 6.816 kilo.
Hvor: Madrid, Spania.
Når: 13. til 19. februar 2004.

Største Creme Brulée
Du skal ikke ha spist veldig mye hovedrett, om du skal ha håp om å fortære slike mengder med Creme Brulée. 725,72 kilo er notert som verdens største Creme Brulée, laget av studentene ved Le Cordon Bleu-programmet ved Orlando Culinary Academy, Orlando, Florida.
Hvor: Florida, USA.
Når: 12. februar 2005.

Største kaffekopp
Mange foretrekker å avslutte et deilig måltid med en god kopp kaffe. Men det er flere måter å forstå en god kopp kaffe på ... Verdens største kopp med kaffe latte var på hele 3.002 liter, og ble laget av Nestlé. Selv med gode mengder melk i kaffen, som det er i en latte, burde du bli ganske gira etter et slikt koffeininntak ...
Hvor: New York, USA.
Når: 13. mai 2004.

Største hundekjeks
La oss nå ikke glemme våre firbeinte venner. Verdens største hundekjeks ble laget i Minneapolis, USA i 1999. Den var 2,35 meter lang, 57 centimeter bred og 2,54 centimeter tykk. Den veide 4.014 kilo. En slik godbit burde få fart på den mest sendrektige selskapshund.
Hvor: Minneapolis, Minnesota, USA.
Når: 11. august 1999.

Største iskake
Denne rekordholderen burde være populær på denne årstiden, men her bør man vel ikke vente så altfor lenge fra man har satt rekorden til man begynner å dele ut smaksprøver. Verdens største iskake veide 8.366 kilo og ble laget av Hutten Exclusieve Catering i nederlandske Veghel.
Hvor: Veghel, Nederland.
Når: 18. juli 2004.

Lengste kake
Sliter du med å finne kakefat som passer til dine egne langpannekaker, blir i alle fall en kake på denne størrelsen en utfordring ... Verdens lengste kake så dagens lys i Sør-Afrika, og målte 2.663,11 meter. Organisasjonen bak var Reach For A Dream Foundation.
Hvor: Johannesburg, Sør-Afrika.
Når: 7. juli 2005.

Lengste pølse
Det skal mange meter tarm til, for å få stappet en pølse av en slik lengde. 17,5 meter er målene på det som er registrert som verdens lengste pølse. Kaloriinntaket tatt i betraktning, bør nok denne inntas uten rekesalat ...
Hvor: Bally, USA.
Når: 14. august 2005.

Lengste salami
Hvor ellers kunne man sette en rekord i salami, om ikke i Italia. 564,88 meter målte den beskjedne påleggssnabben, som ble vist i italienske Varallo. Rekordforsøket var et initiativ fra byens borgermester og selskapet Salumificio Manuelli.
Hvor: Varallo, Vericelli, Italia.
Når: 14. august 2005.

Største nudelporsjon
Om ikke en pakke Mr. Lee gjør det helt store for deg, burde en rekordporsjon av denne størrelsen gjøre noe mer enn å kile tarmtottene. 4.171,7 kilo er vekta på den rekordstore porsjonen med nudler, som ble laget av PT Indofood Sukses Makmur Tbk på Semarapura, Bali.
Hvor: Semarapura, Bali, Indonesia.
Når: 10. februar 2005.

Kilde: Guinness Rekordbok