Storslått på tinget

Et besøk på Stortinget bør inngå i hovedstadsplanene. Omvisninger er gratis, og rommene er både storslåtte, prangende og vakre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Arkitekt Emil Victor Langlet har fått sin plass på Stortinget.
Arkitekt Emil Victor Langlet har fått sin plass på Stortinget. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Stortingssalen er et av de festligste parlamentsrom i Europa. Den er både intim og storslått, enkel og detaljert.

Sitatet stammer fra arkitektprofessor Thomas Thiis-Evensen, og forteller mye om hva som venter deg om du tar turen til Stortinget i sommer.

 • Vi har besøkt Stortinget - her ser du bildene fra de vakkert dekorerte og restaurerte rommene.
 • Vi har tidligere besøkt et annet vakkert bygg i Oslo, nemlig Slottet:

 • Bli med på en kongelig rundtur
 • Lang kamp

  - All makt i denne sal, sa Johan Sverdrup i 1872. Parlamentarismens far ledet kampen for årlige storting, og la grunnlaget for økt stortingsmakt i Norge.

  Dagens Stortingsbygning ble åpnet få år før, i 1866. Det var etter 30 års strid om hvor den skulle ligge og hvordan den skulle se ut. Arkitekten hvis forslag ble vedtatt, kom ironisk nok fra Sverige. Emil Victor Langlet la i 1857 frem et utkast som vakte både oppmerksomhet og hadde appell. Stilen er basert på både italiensk og nordisk byggetradisjon og vi finner elementer fra både vikingtid og stavkirker. Fra 1951 til 1959 ble det gjort påbygninger og utvidelser. Blant annet ble Stortingssalen utvidet og restaurert, og mot Akersgaten ble et nytt, fireetasjers bygg oppført. De siste årene er også omfattende arbeider satt igang. Blant annet skal deler av Stortingssalen restaureres igjen. I tillegg hører bygningene i Akersgaten 21, Prinsensgate 26 og Nedre Vollgate 20 til Stortinget. Disse er knyttet til parlamentsbygningen ved en underjordisk tunnel.

  Fredrik Giertsen var vår kjentmann og omviser på Stortinget.
  Fredrik Giertsen var vår kjentmann og omviser på Stortinget. Vis mer

  Kjendistett

  Vi tar turen en varm og stille fredag i slutten av mai, og blir vist rundt av betjent Fredrik Giertsen (35), en av Stortingets 400 ansatte. Han har arbeidet her i halvannet år, og allerede rukket å få med seg viktige besøkende som Clinton, Mandela, Kofi Annan og den spanske statsministeren Aznar.

  - Det var lett å merke den berømte utstrålingen som alle forteller Clinton besitter. Det var nesten popstjernestemning her under hans besøk, og folk klappet når han passerte i gangene, forteller Giertsen til DinSide.

  Under spanske Aznars besøk ble hele bygningen stengt av på grunn av terrortrusselen som spanske statsledere må leve med fra de baskiske separatistene.

  Også som vanlig besøkende kan du regne med å se kjente fjes på Stortinget. Selv om kun 35 av 165 representanter var registrert som tilstede under vårt besøk en fredag ettermiddag, så vi en håndfull representanter og TV-reportere som stadig figurerer i TV-ruter og avisspalter.

  Du kan også ta turen

  Ved restaureringer graver man bokstavelig talt i historien for å avdekke hvordan Stortinget opprinnelig var dekorert.
  Ved restaureringer graver man bokstavelig talt i historien for å avdekke hvordan Stortinget opprinnelig var dekorert. Vis mer

  Omvisningene på Stortinget er gratis. Fra 27. juni til 16. august kan hver og en ta turen tre ganger per dag på hverdagene.

  • Klokken 10 - engelsk og norsk

  • Klokken 1130 - tysk og norsk

  • Klokken 13 - engelsk og norsk, fransk ved behov
  Fremmøte ved publikumsinngangen i Karl Johansgate 22. Omvisningen varer en time, og har maks 30 deltakere per tur. Det lønner seg derfor å være tidlig ute.

  - Den første omvisningen er minst besøkt, så det kan lønne seg velge den, forteller seksjonsleder i skole- og opplysningstjenesten på Stortinget, Ivar Buch Østbø.

  Selv om det vil være oppussingsarbeider i Stortingssalen, vil det meste være tilgjengelig for besøkende i hele sommer.

  Resten av året er det også publikumsomvisninger, men da på lørdager til samme tider, og kun på norsk og engelsk. På hverdagene fra september til juni er det omvisninger for grupper. Forhåndsbestilling fra omkring 1. august på telefon 23313180.

 • Her er bildene fra rundturen på Stortinget.
 • Vi takker Fredrik Giertsen for assistanse underveis, og for omvisningen på Stortinget. Kilder forøvrig er Stortingets informasjonsmateriell.

  Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.