Stormferie ved sjøen

Nå drar vi til sjøen også om vinteren: Stadig flere rorbuer og fyr holder åpent hele året.

Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger rister huset slik at møblene flytter seg. Hamburgeren Thomas Bickhardt har kjøpt et av Norges aller mest værutsatte hus, Kråkenes fyr. Det ligger høyt oppe i et berg ut mot havet, noen kilometer syd for Stadt. Nå kan du leie deg inn hos Bickhardt for en weekend eller noen hverdager, enten for å utforske et spennende og interessant nærområde, eller for virkelig å kjenne stormen røske i håret. (NRK var nylig på fyret og gjorde opptak i vindstyrker på 200 km/t. (Se reportasjen her.) Kråkenes fyr når du på telefon 57 85 55 27

Noe har skjedd

Gunnabuda, Longva.
Gunnabuda, Longva. Vis mer


Fyrvesenet begynte å overlate fyr til kommuner og private for utleie først i 1998, og også de mange moderne, vinterisolerte rorbu-sentra er et nytt fenomen. Nyere private hytter ved sjøen er i stor grad vinterisolerte, så om trafikken er ganske slakk nå i november, er Hvaler, Tjøme, Øygarden og Lofoten ikke lenger helt folketomme om vinteren.

- Vi er nå her, sier daglig leder Arnfinn Krogsæter i Gunnabuda på øya Longva nord for Ålesund. - Det må vel komme litt mer enn én eller to for at vi skal åpne kaféen, men hyttene har fullt utstyrt kjøkken og er beregnet på selvbetjening.

Hyttene ligger helt i sjøkanten, og på Longva er det stadig litt skjærgård igjen før storhavet. Båt kan du leie, eller du kan slutte deg til havfisketurer med profesjonelt mannskap. Det koster 600-700 kroner for et par å leie en hytte. Og det er noen som slenger innom hele året. Ski havfiskeklubb camperer på Gunnabuda denne uka.

Dette går igjen langs kysten når DinSide ringer - i Loften, i Bergens skjærgård, på Møre og i Oslofjorden. Man har andre hytter nå enn for noen år tilbake. Det er vinterisolerte, profesjonelt drevne anlegg som er åpent hele året.

Lofoten Rorbuferie, Kabelvåg.
Lofoten Rorbuferie, Kabelvåg. Vis mer


- Vi er nå her, sier eier og daglig leder Arnstein Larsen i Lofoten rorbuferie også. Hans anlegg i Kabelvåg ble opprinnelig bygget av Staten for å gi Lofot-fiskerne bedre forhold. Han har 15 rorbuleiligheter, de største med 20 sengeplasser. - Vi har jo firmaer og sluttede selskaper også om vinteren, og en tynn stim av individuelle reisende kommer utover etter å ha vært i Tysfjord og sett på spekkhuggere, sier Larsen. - I dag kom det nettopp et tysk par og leide en rorbu. Larsen har ingen oppvartning, rorbuene er innrettet på selvbetjening, butikken er like rundt hjørnet, og det er heller ikke langt til serverings- og skjenkesteder.

Larsen slipper ikke turistene alene ut i båt på Vestfjorden nå midtvinters, men charterbransjen er operativ hele året, og tar imot med åpne armer.

Hellesøy Gjestetun
Hellesøy Gjestetun Vis mer


I Bergens skjærgård er det flere anlegg som holder vinteråpent. Vi snakker med Asbjørn Hellesøy, daglig leder på Hellesøy gjestetun. Her bor det også gjester over lengre perioder, gjerne folk som har oppdrag for noen av de store olje- og gassinstallasjonene i området. Hellesøy har akkurat nå stengt noen dager for periodisk vedlikehold, men åpner igjen mot midten av november.

- Kaféen er åpen om det er noen som ønsker å bruke den, sier Hellesøy.

Også i nærheten av Oslo

Havtunet, Vesterøy, Hvaler.
Havtunet, Vesterøy, Hvaler. Vis mer


Vesterøy er den første av Hvalerøyene man kommer til. Her ligger Havtunet Hvaler, som holder åpent i hele vinter.

- Så lenge det ikke er is kan man også leie båt her, sier daglig leder Per Bredde.

På motsatt side av fjorden, på Brøtsø ved Tjøme, ligger Holme gård. Nå om vinteren går det mest i kurs og konferanser, men man har også tre hytter til leie, idyllisk i vannkanten, om vi dømmer etter bildene på nettet.

- Noen av våre faste sommergjester kommer også om vinteren, sier Geir Aasmundsen, som likevel ikke later til å være håpløst utsolgt utover svartvinteren.

Båtene er dratt opp på land på Brøtsø for vinteren.

Prutevillige

Holme Gård, Brøtsø ved Tjøme.
Holme Gård, Brøtsø ved Tjøme. Vis mer


De fleste vi snakker med vil selge oss overnattinger billigere enn prislistene på Internett omtrent før vi får spurt om priser. Det er naturlig i lavsesong, og fyller man hyttene, behøver man ikke å betale stort mer enn 250-300 kroner pr. person pr. døgn mange steder, inkludert sengetøy og vask, men uten mat. Bildene vitner om romslige, moderne fasiliteter helt i havkanten.

Dette er jo naturlig for vinterdrift på sommersteder, men gjør også at man har et knakende godt alternativ til stressende fjellferie, uten snøvlende after-ski og hovne hvalper i bakkene.

Les vår artikkel fra 1998 om leie av fyr (noe, men ikke mye, har endret seg på disse fire årene).

Se Kvasirs liste over rorbuer til leie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer