Storfin brillemote

Pilot, retro eller glam. Sjekk årets solbrillemote!>> BILDESPESIAL: Storfin brillemote

Publisert
Sist oppdatert


- I år skal det være store briller, det kan nesten ikke bli stort nok, sier Arvid Krogh ved Krogh Optikk på Majorstuen i Oslo.

- Det som er litt forskjellig i år fra i fjor, er at i fjor var det kun noen enkelte merker som hadde veldig gode modeller. Det var for eksempel veldig mange i Oslo som så veldig like ut med de samme Gucci eller Chanel-brillene på nesa. I år er det derimot veldig mange av de andre merkene som også har vært flinke til å komme med gode modeller, så det er mer å velge i, fortsetter Krogh.

>> BILDESPESIAL: Storfin brillemote

Danske Bruuns Bazar lanserer solbriller for første gang i år. Foto: WeNeverSleep
Danske Bruuns Bazar lanserer solbriller for første gang i år.
Foto: WeNeverSleep Vis mer


Merkemote

Glam, strass, nagler, krystaller, logoer, pilotbriller og retro er stikkord for årets solbrillemote.

- Hva gjelder farger, er det ikke så mye ekstremfarger som før, det er mer sort, brunt og jordfarger, sier Ole Ofstad ved Brilleland på Oslo City. Det er noe graderte fargede glass, men cafébrillene dabber av. I år er det mer innfatningen som gjør det, enn glassene, fortsetter han.

- Pilotbrillen er alltid en klassiker, denne kan alle kjøpe og ha i sortimentet sitt - og den vil ikke bli umoderne til neste år. I retrostilen skal det være store briller, og tar man Paris Hilton og krysser med Victoria Beckham, har man den rette glam-stilen. Her er det store logoer og strass - dette er mer en showoff-sak, sier Arvid Krogh.

Det finnes et hav av merker, og i år har veldig mange merker mange forskjellige varianter av den samme brillen - med variasjoner i farger og detaljer. Du kan for eksempel få den samme modellen med strasslogo, eller mer nøytral logo - og mer flere forskjellige fargevarianter. De fleste merkene har også kommet med sin egen pilot-brille i årets sortiment, så har er det mye å velge i. På tross av mange merker, utpeker noen av merkene seg som mer populære enn andre.

- Av merker, er Chanel veldig pop, de selger samme hvordan brillen ser ut. Og det er egentlig mye av det samme med Prada, forteller Ofstad ved Brilleland Oslo City.

Brillefin?

Hvor mye er du villig til å bruke på et par solbriller? (Avsluttet)
Opptil 300 kroner(42%) 673
Opptil 1.000 kroner(30%) 472
Opptil 2.500 kroner(28%) 447
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Spesielt av året for oss er Tom Ford-brillene. Tom Ford var den som løftet Gucci opp til å bli et av de mest suksessfylte motehusene i verden. Han sluttet der for et par år siden, og har nå kommet med en egen parfyme-kolleksjon, og altså solbriller. Han er ansett som en slags superdesignguru, og produktene blir noe som "alle må ha". Vi har venteliste på en av Ford-modellene, vi fikk tre-fire stykker tiligere i vår, og venter noen modeller igjen snart, forteller Krogh ved Krogh Optikk.

Husk solbriller også på gråværsdager

Solbrillens funksjon er å beskytte øynene mot skadelig stråling. Også huden rundt øynene må beskyttes godt; denne er mer sart, og det er lettere å få skader på huden rundt øynene enn ellers i ansiktet. Statens Strålevern har gått ut med en advarsel om uvanlig sterk UV-stråling i Sør-Norge, og advarer mot sterk vårsol. Det er viktig å bruke solbriller både på dager med sol, og på dager det er overskyet, men skarpt lys - UV-strålene kan fremdeles gjøre stor skade, selv om det er overskyet. Dersom du ikke bruker solbriller, og blir utsatt for skadelig UV-stråling, har du større sjanse for å utvikle grå stær og andre netthinnesykdommer raskere, og det er stor fare for å bli snøblind. Spesialt barn må passes godt på hva gjelder solbrillebruk og beskyttelse av øynene.

TIPS ved kjøp av solbriller:


 • Vit hva du skal bruke brillen til. Kjøper du brillen for at den skal synes, eller for at den skal være praktisk? Skal du bruke den på fjellet, i byen, ved sjøen eller hva? Det er lettere å velge riktig solbrille om du kan definere bruket. Ulik bruk stiller ulike krav til glass, etc.
 • Passform. Vær sikker på at brillen dekker godt og sitter godt. Brillene skal riktignok være store i år, men pass på at brillen ikke blir for stor.
 • Dyrt eller billig? Det som gjerne skiller dyre briller fra billige, er optikken; det er bedre optikk i en dyr brille enn i en billig. Dette merker du gjerne på fargeklarhet, forstørrelser eller forminskelser som brilleglasset i en billig brille gjerne gjør, etc.
 • CE-merke. Alle briller som er CE-merket, beskytter mot UVA- og UVB-stråler.

  >> BILDESPESIAL: Storfin brillemote

  Relaterte artikler:

  Billige barnesolbriller er best
  Sexy, store og strasspyntede: Solbrillemoten anno 2005
  Solbrillemote 2005: Fra 39,50 til 250 kroner

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer