Store prisforskjeller på flyfrakt av sykkel

Det koster å ha med sykkelen på fly, men det er stor forskjell mellom flyselskapene.

Ryanair skal ha 960 kroner for å frakte sykkelen din tur-retur reisemålet. Flyr du med SAS, kan du ta med sykkelen gratis - dersom du ikke har med deg annen bagasje, vel og merke! Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal
Ryanair skal ha 960 kroner for å frakte sykkelen din tur-retur reisemålet. Flyr du med SAS, kan du ta med sykkelen gratis - dersom du ikke har med deg annen bagasje, vel og merke! Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal du ha med deg sykkelen eller annet sportsutstyr eller spesialbagasje på flyturen, kan det lønne seg å sjekke prisene på dette før du bestiller flybilletten. Det er nemlig store forskjeller på hva de ulike flyselskapene tar for å frakte utstyret ditt ned til feriestedet.

Dersom du for eksempel skal ha med sykkelen din til Mallorca, kan det raskt bli mye dyrere med det flyselskapet som i utgangspunktet ser ut til å ha de billigste flybillettene:

Skal du sende sykkelen din med Ryanair til en destinasjon i Sør-Europa, vil det koste deg 920 kroner tur-retur, mens du slipper unna med 598 kroner med Norwegian. Flyr du med SAS og ikke har annen innsjekket bagasje enn sykkelen, slipper du unna helt gratis.

Du kan se mer om prisene lenger ned i artikkelen.

Les også: Risikoaktiviteter er ikke dekket av alle reiseforsikringer, her kan du se hvilke aktiviteter du bør ligge unna og hvilke forsikringsselskaper som dekker hva

Svein Fagervold leier heller sykkel på stedet, enn å ta med sin egen.  Foto: Per Ervland
Svein Fagervold leier heller sykkel på stedet, enn å ta med sin egen. Foto: Per Ervland Vis mer


Leier heller sykkel på stedet

Vi har snakket med to mosjonister som begge nylig er hjemkommet fra feriereise på Mallorca.

For begge har syklingen vært en del av reisen, men der én har valgt å ta med sin egen sykkel, har den andre valgt å leie sykkel på stedet.

Svein Fagervold, fagkonsulent i Syklistenes Landsforening, har lang erfaring med sykkelreiser, og da spesielt til Mallorca, og forteller til DinSide at han de senere årene har valgt å ikke ta med sin egen sykkel. I stedet leier han sykkel på stedet.

– Jeg velger å ikke ta med min egen sykkel både fordi det koster mer og mer å ta med sykkel på fly, og så er det mye drass å ta med egen sykkel. Det er også så billig å leie der, og de syklene som du leier der nede er så bra, at det ikke er noen vits i å ta med sin egen, sier Fagervold.

Han presiserer at han her snakker om utleiemarkedet på Mallorca.

– Mallorca er nok veldig spesielt, de har spesialisert seg på syklister, så hvordan det er på andre steder, vet jeg ikke. Syklene der vi leier, er ekstremt gode, man får leid blant annet full-karbonsykler, forteller Fagervold.

Han leier sykler hos selskapet Max Hürzeler Bicycle Holidays, og du kan reservere sykkel via nettsiden deres.

– Selv om jeg har en bra racer hjemme, så savner jeg ikke den der nede, sier Fagervold til DinSide.

Nei, du får ikke bedre forsikringsvilkår selv om du bruker forsikringsgodkjente sykkellåser ...

Frode Ugland tar gjerne med sin egen sykkel på tur, og spesielt i konkurransesammenheng. Foto: Privat
Frode Ugland tar gjerne med sin egen sykkel på tur, og spesielt i konkurransesammenheng. Foto: Privat Vis mer


Tar gjerne med sin egen sykkel

Frode Ugland sykler mye som mosjonist, og holder seg gjerne aktiv på feriereiser. Da tar han gjerne med sin egen sykkel.

– På feriereiser liker jeg å bevege meg – både til trening og for å bli kjent med omgivelsene i slapt ferietempo. Til dette er sykkel et supert supplement til joggesko og badebukse. Jeg foretrekker å bruke min egen sykkel, men om reisen er kortere enn en uke, eller dersom kalenderen er fylt opp med andre aktiviteter så leier jeg heller en sykkel på feriedestinasjonen. Jeg er mosjonist og har blitt triatlet i voksen alder. Når jeg stiller til start i en konkurranse, da er det med egen sykkel, sier Frode Ugland til DinSide.

Han påpeker samtidig at mosjonister som skal kose seg med en og annen dagstur, bør sjekke ut hva som finnes av utleiemuligheter på stedet.

Ifølge Ugland, er det ganske enkelt å sende sykkelen med fly - litt som å sende en ekstra koffert. Han bruker selv en egen sykkelkoffert, av typen softbag, og synes den fungerer bra , men forsterker gjerne med papplater inni kofferten, for ekstra beskyttelse. Han har imidlertid et billigere tips til deg som ikke sender sykkel med fly så veldig ofte.

– Skal du bare gjøre dette en sjelden gang er det billigste å stikke innom en sportsbutikk og få med deg en pappeske av den typen som syklene leveres i fra fabrikken. Litt tape – og du har en sykkelkoffert som fungerer ok. Du kan også leie en sykkelkoffert. Dette kan du gjøre på finn.no, eller du kan henvende deg til et utleieselskap, forteller Ugland.


Flyselskapene stiller også krav til hva du må gjøre med sykkelen, før den kan sendes. Dette kan du lese mer om i vilkårene for det enkelte flyselskapet. Det oppsummeres nok ganske greit i Uglands anbefalinger for pakking av sykkelen:

– For å få plass til sykkelen i bagen må du ta av pedalene og styret. Du må også ta av forhjulet. Litt avhengig av størrelsen på bagen/kofferten må du også ta av setet og bakhjulet. Sørg for å ha riktig verktøy og legg det med i bagen når du pakker. Så får du satt sammen – og demontert – sykkelen på reisemålet også. Første gangen tar dette lang tid. Men når du kan det er det ganske enkelt, sier Ugland.

Sykkelen er med hele året

Ifølge Norwegian, er det høysesong for sportsutstyr i perioden 15. januar til 15. april: Da er det mange som reiser med skiutstyr og golfutstyr. Sykler, dykkerutstyr og surfebrett er spredt mer jevnt gjennom året, og de ser at enkelte avganger kan ha mange sykler i forbindelse med ritt eller til områder det er populært å trene.

Du kan fly direkte til over 140 destinasjoner

– Når du bestiller flybillettene må du også bestille frakt av sykkelen. Dette kan være litt utfordrende og det er ikke alltid like enkelt å skjønne om du har kjøpt plass til sykkelen, eller ikke. En telefon til fly- eller reiseselskapet er en lur investering i sjelefred, sier Ugland til DinSide.

Ryanair er svinedyre

Som du kan se av pristabellen nedenfor, koster det ganske mye mer å sende eksempelvis sykkelen med Ryanair, enn det gjør med et av de andre flyselskapene.

Vi har valgt å sjekke prisen på frakt av sykkel og golfutstyr, som har sammenfallende priser i noen tilfeller. Vi har sjekket prisene for frakt til Sør-Europa - og der selskapet har differensierte priser ut fra destinasjon, har vi spesifisert Mallorca. Du kan også se innenlandstakstene for SAS og Norwegian.

Det som er veldig tydelig, er at Ryanair ligger skyhøyt over de andre i avgifter for sending av spesialbagasje.

Du skal også merke deg at både SAS og Air France, som har ett kolli bagasje inkludert i billettprisen, til en viss grad lar deg sende sykkel, golfutstyr og annet som det inkluderte kolliet. Hos SAS går for eksempel både golfutstyr og sykkel som det inkluderte kolliet (dersom du ikke har med deg annen bagasje, vel og merke) - mens Air France behandler golfkøller som innsjekket og inkludert kolli, men ikke sykkel.

Sykkelfrakt (Prisen er én vei)
FlyselskapInnenlandsSør-Europa
Norwegian299299
SAS1)250375
Ryanair2)-460
Air France3)-415
SAS1) Reiser du kun med sykkelen, kan dette gå som det tillatte kolliet som er inkludert i prisen - og du betaler dermed ingen ting. Har du med annen bagasje i tillegg, betaler du denne stykkprisen for spesialbagasjen. Overstiger vekten 23 kg, må du betale overvekt. 2)Maksvekt for sykler er 30 kg. Taksten er ved bestilling på internett, bestiller du via callsenter eller på flyplassen, må du ut med 552 kroner.
3)avgiften er 55 euro, her omregnet etter dagens kurs til 415 kroner. Gjelder én vei. Maks veks: 23 kilo, utover det må du betale overvekt.
Golfutstyr (Prisene gjelder én vei)
FlyselskapInnenlandsMallorca
Norwegian199199
SAS1)170250
Ryanair2)-460
Air France3) 226/528
SAS1) Reiser du kun med golfutstyret, kan dette gå som det tillatte kolliet som er inkludert i prisen - og du betaler dermed ingen ting. Har du med annen bagasje i tillegg, betaler du denne stykkprisen for spesialbagasjen. Overstiger vekten 23 kg, skal det betales vanlig overvektspris. 2)Maksvekt er 20 kg per gjenstand. Avgiften er ved bestilling via internett, dersom du bestiller via callsenter eller på flyplassen, må du ut med 552 kroner.
3) Dersom du har billett med bagasje inkludert, kan golfutstyrt være denne bagasjen. Ellers må du betale for ekstra kolli (prisen oppgitt i tabellen). Prisen avhenger av hvilken billettype du har (30 eller 70 euro)
Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!