Storbyguide: Tallinn

Publisert
Sist oppdatert
 Foto: Visit Tallinn
Foto: Visit Tallinn Vis mer


I et nøtteskall:


Tallinn er et populært reisemål blant svensker og finner fordi den estiske hovedstaden er lett tilgjengelig med båt, og fordi det er så billig her. Stadig flere nordmenn reiser også til Tallinn. Stikkordene er gamleby, middelalder, kunsthåndverk og god mat og drikke.

Billige opplevelser:


Tallinn er ingen særlig dyr by, og selv om stadig flere utenlandske storbyturister finner veien hit, har ikke prisene skutt opp slik de har i for eksempel Praha. Det er hyggelig for lommeboka å både drikke og spise ute. Mange griper også sjansen til å ta en spabehandling når de først er i Tallinn. Prisene er langt lavere enn hjemme i Norge.

Shopping:


Det er ikke så rart hvis du tror at det er ravsmykker du skal kjøpe med deg hjem når du er i Tallinn, men dette er faktisk ikke et estisk produkt i det hele tatt. Raven kommer fra Russland, og det er de russiske suvenirbutikkene som spesialiserer seg på dette. Tallinn har nemlig en stor russisk befolkning. Esterne er imidlertid flinke med håndtverk, og rundt om i byen finnes det mange butikker der du får tak i flotte strikkeprodukter, hatter, smykker, linduker osv.

Mat & drikke:


Den estiske kosten består av mye kjøtt og poteter, men også brød. Estisk for "god appetitt" er "jätku leiba", som ordrett betyr "måtte brødet vare lenge" (leib er et mørkt estisk brød). De tradisjonelle estiske restaurantene serverer grillet lam, svin, villsvin, bjørn(!)... Men i en moderne by som Tallinn finnes det selvsagt restauranter som serverer fransk, italiensk, kinesisk eller japansk mat. Du finner det meste i denne byen. Siden prisnivået er så hyggelig, får du veldig god mat for pengene dersom du ikke kjører strengt budsjett.

Middelalderen setter sitt preg på gamlebyen. Her fra den årlige middelalderfestivalen. <i>Foto: Visit Tallinn</i>  Foto: Visit Tallinn
Middelalderen setter sitt preg på gamlebyen. Her fra den årlige middelalderfestivalen. Foto: Visit Tallinn Foto: Visit Tallinn Vis mer


Uteliv:


Tallinn har mange hyggelige kroer der du kan drikke godt estisk øl som Saku Originaal eller A. le Coq i selskap med tallinnere. De fleste av disse finner du i gamlebyen. Liker du heller vin kan du besøke en av byens vinbarer, og i disse antirøyk-tider kan det nevnes at byen har tre sigarbarer, også. (Det er forresten fortsatt lov å røyke inne i Tallinn.) Litt utenfor den verneverdige gamlebyen ligger flere moderne barer med lange drinkmenyer, og nattklubber der danseløvene kan brenne kalorier. Tallinns turistkontor har en hjemmeside med info om de mest populære kroene, barene og utestedene (se lenken under). Tallinn har dessuten en godt besøkt opera der du kan få en finkulturell opplevelse til en hyggelig pris.

For familien:


Tallinn har ikke de mest spennende attraksjonene for småbarn, men det finnes en dyrehage, et tivoli og Eesti Vabaõhumuuseumi, Estlands folkemuseum, litt utenfor byen. Det er uansett de små gleder som gjelder for barna, og da kan det jo være nok å sitte på torget og spise is og se på livet, eller spise på en restaurant der servitørene har middelalderkostymer. Gamlebyen er uansett spennende å rusle rundt i både for voksne og barn. Tøffinger kan dessuten klatre opp i toppen av St. Olafskirken, som en gang (for lenge siden) var verdens høyeste bygning.

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i Tallinn
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i Tallinn
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Tallinn

Transport i byen:


Tallinn er ikke store byen, og strengt tatt kommer du deg dit du skal til fots. Unntaket er dersom du skal til tivoli, folkemuseet eller dyrehagen, som alle ligger litt utenfor byen. Flyplassen ligger bare en kort taxitur unna gamlebyen. Vil du heller transporteres, har Tallinn både buss, trolleybuss (strømgående buss, som de hadde i Bergen før) og trikk. Billetter kjøper du i aviskioskene før du stiger på. Som enhver annen storby har Tallinn taxier, men her finnes også sykkeltaxier for deg som vil være miljøvennlig, eller liker å se andre svette.

Beste tidspunkt å dra:


Tallinn er en fin destinasjon hele året, men som i mange andre byer skjer det mest om sommeren. Estland har nære bånd til både Sverige og Finland, og estere føler seg mer nordiske enn øst-europeiske. Midtsommerfeiringen er stor, og generelt er det mye som skjer i Tallinn i juni og juli. Sjekk nederst i artikkelen for mer info. For ikke mange år siden startet byen å arrangere julemarked på bytorget, blant annet for å tiltrekke seg turister i en ellers stille turistsesong.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen tar litt over to timer. Både Norwegian, Estonian Air og Baltic Air flyr direkte fra Oslo. SAS Braathens flyr via Stockholm eller København.

Eksterne lenker:
Norwegian
AirBaltic
Estonian Air
SAS Braathens

Kjappe fakta om Tallinn

Innbyggertall: cirka 430.000
Prisnivå: Middels til lavt
Myntenhet: Estiske krooni
Språk: Estisk. De fleste snakker engelsk, mange snakker også russisk, tysk eller finsk.
Spesielle feiringer/merkedager: 24. februar er uavhengighetsdagen og en fridag. 20. august feirer estere uavhengigheten fra Sovjetunionen. Midsommer feires med to fridager (23. og 24. juni). I begynnelsen av juni arrangeres en middelalderfestival i gamlebyen, og i begynnelsen av juli er det ølfestival med mye livemusikk. I desember er det julemarked på bytorget.
Info på nett: Discover Tallinn

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i Tallinn
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i Tallinn
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Tallinn

Mer fra Tallinn:

Tallinns beste restauranter
Ullent i Tallinn
Det er ikke hver dag man spiser bjørn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer