Storbyguide: Sydney

Strandliv, shopping, severdigheter og syndig sydhavsnetter - DinSide Reise gir deg tipsene til den perfekte storbyferien i Sydney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


I et nøtteskall:

Sydney er uten tvil en av verdens flotteste storbyer å tilbringe ferien din i. Mest av alt er det den spektakulære havnen, de vakre bystrendene og det rike kulturtilbudet som gjør byen så spesiell. De fleste ser for seg det velkjente operahuset, bybroen og Bondi Beach når de tenker på Sydney, steder som er et "must" på besøkslisten når du ankommer verdensmetropolen. Det er likevel hundrevis av andre fristelser og severdigheter som kan ta pusten fra en nordmann på ferie i Australias offisielle utstillingsvindu. Da byen skulle gjeste OL i 2000, ble byfasaden "pusset opp" for å tones pent inn med de naturskjønne omgivelsene. Noe som nå gjør at digitalkameraet fort tømmes for batteri i løpet av en tur down town eller i et de de mange frodige forstedene. Sydney er en by som kan og må nytes av enhver som reiser "Down Under", og som vil gi deg evige solfylte ferieminner.


Billige opplevelser:


Prisnivået i Sydney ligger ganske høyt i forhold til mange andre byer i Australia. Det vil si visse ting er dyrere enn andre. Severdigheter og shopping kan ha ganske stive priser, men uteliv og restaurantbesøk burde ikke ta for store slumpen ut av feriekassa. Sydney er også en by det er lett å ikke bruke penger i.

Det finnes et mangfold av flotte offentlige parker, idylliske strender og spennende gater å utforske. Det koster ingenting å tilbringe dagen på Bondi Beach, som er den mest kjente av Syneys mange bystrender. Den flotte strandpromenaden har sin egne suburbiske aura, og er en herlig blanding av italiensk, gammel jødisk og australsk bosetting. Her treffer du alt fra ryggsekkturisten og den lokale surfelegenden, til den dresskledde jappen med stresskofferten under armen. På nordsiden av havnebassenget finner du Manly Beach, den andre av de mest populære strendene i byen. Hit tar du fergen fra Central Quay i sentrum, og finner det ur-australske strandlivet.

Foto: Courtesy of New South Wales Tourism
Foto: Courtesy of New South Wales Tourism Vis mer


Vil du tilbringe dagen i en av de mange blomstrende parkene, er Royal Botanic Gardens å anbefale. Den er Australias svar på Central Park NY, og er populær for piknik, jogging eller simpelten en liten spasertur. Vil du oppleve en av Sydneys små hemmeligheter, annbefaler vi deg å reise til Elisabeth Bay Park. Den lille parken med utsikt over havnebassenget er utrolig vakker og helt gratis.

The Rocks ligger rett på nordsiden av Sydney Harbour Bridge. Det historiske kvarteret som på 1800-tallet var tilholdssted for strafffanger, hvalfangere, horer og gategjenger, er i dag sanitert til et historisk turistdistrikt. Langs de små brosteinsbelagte gatene kan du oppleve flotte kolonialske bygninger og trivelige små "tea rooms".

Å sitte på en uterestaurant i sentrale Victoria Street, er heller ikke å forakte. En øl koster rundt 15 kroner i den australske varmen, og folkemylderet er underholdning nok i seg selv. Ønsker du å se en revy av australsk kultur utfolde seg, er Kings Cross stedet du tilbringer en ettermiddag. Sydneys gamle horestrøk har pyntet mye på ryktet sitt de siste årene, og har i dag et mangfold langt utenfor prostuisjon og sexbutikker. Her finner du en herlig coctail av strippebuler og døgnåpne spritsjapper, blandet med eksklusive restauranter, designerkafeer, fancy utesteder og fine hoteller.

Foto: Courtesy of New South Wales Tourism
Foto: Courtesy of New South Wales Tourism Vis mer


Velger du å utforske det store havnebassenget, har Sydney Harbour Cruise avgang annenhver time fra Central Quay. Fergene stopper på fem forskjellige steder og har guider som gir deg en gjennomgang av byens mange detaljer underveis. Du kan hoppe av og på når du ønsker. En billett koster 140 kroner for voksne.

Shopping:


For deg som liker butikkvandring og shopping, er det bare å lade opp kredittkortet. Den mest kjente handlegaten er Paddington Street, som etterhvert leder inn i Oxford Street. Her finner du mange små og trendy boutiqes med høy dollarfaktor. Er du litt mer retro og ute etter de unike tingene, er Surrey Hills, Crown Street og New Town steder du bør legge handleturen. I den sentrumsnære Pitt Street, finner de med litt høyere reisebudsjett enn gjennomsnittet, sine Gucci, Prada eller Armani konfeksjoner. Er du ute etter en digeridoo, ugg-boots eller australsk cowboyhatt, finner du det i området rundt "The Rocks".

Foto: Courtesy of New South Wales Tourism
Foto: Courtesy of New South Wales Tourism Vis mer


Australia er et naturlig fødested for beach-kultur og surfemoter, og selvfølgelig finner du det hippeste innen beachwear akkurat her. Manly Beach er stedet hvor de ekte surfebutikkene befinner seg, men på de store kjøpesentrene finner du også det meste for de fleste. Det mest eksklusive av de store kjøpesentrene er er Victoria Mall, men andre sentre som Bondi Junction Shopping og Pitt Street Mall byr også på førsteklasses kredittrensking.

Mat & drikke:

Med et hav av gode råvarer, et multikulturelt kjøkken, lave priser og muligheten til å ta med din egen drikke på mange av restaurantene, er det ikke rart at den kulinariske opplevelsen står høyt på listen over attraksjoner i Sydney.

Skal du oppleve den tradisjonelle australske maten, er livvaktklubbene(surf clubs) som ligger langs strendene et godt og billig alternativ. Her kan du få deg en god middag til rundt femtilappen.

Det klassike australske måltidet kan virke som en blanding av engelske pubmenyer og amerikansk super sizing . Frokosten består av en stor porsjon egg, bacon, stekte tomater, pølse (snag) og friterte potetpannekaker (hash browns). Til lunsj går det gjerne i en av de tradisjonelle paiene, fyllt med alt fra nyre og biff, til grønn karri. Middag er ofte svine- eller lammestek med poteter og saus. Kraftig kost for mange, men det er også et mangfold av andre, og da særlig orientalske tilbud.

En middag ute koster fra rundt 100-lappen og oppover. Spisesteder merket med BYO- bring your own, tillater deg å ta med det du måtte ønske å drikke imot at du må betale et lite gebyr på rundt 10 kroner (cork fee) for å få jekket vinflasken og putte ølen i kjøleskapet deres.

Foto: Courtesy of New South Wales Tourism
Foto: Courtesy of New South Wales Tourism Vis mer


Rockpool i George Street og Fourty One Restaurant, er begge beryktet som noen av de beste spisestedene i Sydney. På den sistnevnte kan du nyte en utrolig utsikt utover havnen mens du fortærer en eksklusiv middag tilnærmet norske priser.


For familien:

Byen har også mye for de små. Et besøk til Australias største dyrehage, Taronga Zoo er et must. Den ligger majestetisk plassert med utsikt til havnebassenget, operahuset og bybroen. Sydney Aquarium er også en sikker vinner for barnefamilien. Et besøk til Olympiaparkener vel verdt turen. Her finner du en mengde aktivitetstilbud og imponerende fasiliteter.

En av de beste strendene for barnefamilien er Cogee Beach. Her er strømningene i vannet og bølgene mye mindre enn på Bondi som ligger rett rundt hjørnet.

Uteliv:


Ølelsker, disco queen, fashionable, gay eller straight - Sydneys utelivsfront byr på noe for alle. De beste dagene å dra på seg pubskoene eller danseserken, er fredager og søndager.
Den hippe vil like seg på klubben "Establishment" i George Street. "Bungalow 8" og "Arq" i Darling Harbour er for deg som danser deg ut i de små timer, mens "Tilburry Hotel" er kjent for sine hærskare av tørste søndagsgjester. Sjekk nettsiden til PubClub for en oversikt over utesteder i Sydney.

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i Sydney
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i Sydney
>> Hotelltips: Billig og dyrt i Sydney

Transport i byen:


Sydney er en stor og utstrakt by. I de sentrale områdene rundt Circular Quay, Darling Harbour og The Rocks kan du ta beina fatt, men for å reise ut til strendene og utkantstrøk er det nødvendig med transport. Nettverket med offentlig transport er kanskje ikke like godt som vi er vant med i europeiske storbyer, men fungerer greit. Undergrunnen i Sydney har syv stasjoner, og er mye raskere enn bussforbindelsene. Bussene tar deg likevel dit du måtte ønske hele døgnet, men har færre avganger mellom midnatt og klokken fem om morgenen. Taxi er ikke så dyrt i Sydney, og er et godt alternativ til deg som ikke liker å sitte i på bussen mer enn nødvendig.

Beste tidspunkt å dra:


Sydney har et klima som ikke blir stort kaldere enn 10 varmegrader på "vinteren". Somrene kan bli veldig varme og ha høy luftfuktighet. De beste tidene å reise på er våren og sensommeren. Oktober og november byr som regel på sol og behagelige temperaturer rundt 25 grader, mens februar til mars er som regel litt varmere, men fortsatt fine måneder å reise i. Bylivet og tilbudene er på topp hele året rundt, men strandlivet kan bli litt avkortet fra april til slutten av juli. Prisene er generell litt lavere om vinteren, og du vil også slippe unna de verste folkemassene om du reiser da.

Hvordan komme seg dit:


Flere av de store flyselskapene tilbyr reiser til Sydney. Prisene varierer med sesongen, men begynner på rundt 8.000 kroner tur-retur Oslo i lavsesongen. Det er nødvendig med en mellomlanding i Europa og en i Asia før du kommer deg helt "Down Under".

Sjekk Lufthansa, KLM og British Airways for flypriser.

Eksterne lenker:
Sydney sin offisielle webside gir et godt innblikk i byens tilbud.

Foto: Courtesy of New South Wales Tourism
Foto: Courtesy of New South Wales Tourism Vis merKjappe fakta om Sydney

Innbyggertall: Cirka 4 millioner (StorSydney)
Prisnivå: Middels
Myntenhet: Australske dollar
Språk: Australsk engelsk
Spesielle feiringer/merkedager: Australiere bruker enhver annledning til en fest med stor entusiasme. Nyttårsfeiring er allikevel noe av det største du kan få med deg på en reise til Sydney. Fyrverkeriet over havnebassenget er et av verdens mest fargerike og beste. I februar hvert år feires Mardi Gras, som er en stor markering av rettighetene til byens store gaysamfunn. Homse eller hetro- her kan alle delta i en forrykende fest.