Storbyguide: Stockholm

DinSide Reises storbyguide gir deg alt du trenger å vite for en ferie i suverene Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: Preben Christensen/Stockholm Visitors Bureau Foto: Preben Christensen/Stockholm Visitors Bureau
Foto: Preben Christensen/Stockholm Visitors Bureau Foto: Preben Christensen/Stockholm Visitors Bureau Vis mer


I et nøtteskall:


Søta brors hovedstad ligger vakkert til fordelt på 14 øyer der innsjøen Mälaren møter Østersjøen. Stockholm består av 1/3 vann, 1/3 parker og 1/3 bebyggelse, ifølge Stockholmtown (vi regner med at de snakker om bysentrums geografiske fordeling). Det gjør Stockholm til en fantastisk by å besøke i sommerhalvåret, når du kan promenere langs Strandvägen, bade i Mälaren eller ta båtene ut i Stockholms skjærgård. Men byen er like fin ellers i året - her er det spennende museer og severdigheter, butikker, restauranter og barer.

Billige opplevelser:


Prisnivået i Stockholm er omtrent som i Oslo, kanskje litt lavere. I hvert fall er det lettere å finne rimelige restauranter i Stockholm enn i Tigerstaden. En rusletur i Gamla Stan, på Söder eller i Djurgården er gratis. Det er selvsagt også gratis å vindusshoppe i Drotninggatan, hvor det ellers er relativt stive priser.

Spennende shopping i Stockholm. Vindusshopping er selvsagt billigst. Foto: Nicho Södling/Swedish Travel & Tourism Council Foto: Nicho Södling/Swedish Travel & Tourism Council
Spennende shopping i Stockholm. Vindusshopping er selvsagt billigst. Foto: Nicho Södling/Swedish Travel & Tourism Council Foto: Nicho Södling/Swedish Travel & Tourism Council Vis mer


Shopping:


De fleste kjedebutikkene har utsalg i området rundt Sergels Torv og Drottninggatan. Du vil kjenne igjen de fleste kleskjedene, fordi mange har utsalg i Norge. Vil du ha litt andre merker, bør du besøke store varamagasin som Åhlens og NK. I Biblioteksgatan ligger de dyre designerbutikkene, og i SoFo (South of Folkungagatan) på Söder ligger spennende designerbutikker som selger både nytt og gammelt. (Se hva Stockholmtown skriver om SoFo her.)

Mat & drikke:


Stockholm er en storby med et stort utvalg av restauranter fra alle verdenshjørner. Her finnes alt fra gourmetrestauranter (f.eks. Gondolen, som hvor du nyter maten og en praktfull utsikt over Stockholm), til billige italienske pizzarestauranter. Vil du ha svensk mat, kan du prøve populære Clas på Hörnet i Surbrunnsgatan 20, eller Salt i Handtverkargatan 34. Sistnevnte med elghoder på veggen.

Uteliv:


I en by med nesten to millioner innbyggere er det selvsagt et variert og til tider hektisk uteliv. Her finnes alt fra barer og jazzklubber til nattklubber. Café Opera er blitt en klassiker, men kanskje litt kommers for de hippeste stockholmerne. Det finnes mange barer og nattklubber ved Sturaplan, blant annet Sturecompagniet. Her er champagnefaktoren høy. Blir det litt for mye bling-bling for deg rundt Sturaplan, kan du heller dra til Söder, der det finnes mange hyggelige barer.

Moro for unga på Junibacken. Foto: Junibacken Foto: Junibacken
Moro for unga på Junibacken. Foto: Junibacken Foto: Junibacken Vis mer


For familien:


Drar du til Stockholm om sommeren, er det nesten obligatorisk å ta en tur ut til Djurgården og fornøyelsesparen Gröna Lund. Her ute ligger også Skansen , friluftsmuseet som er Stockholms svar på Folkemuseet i Oslo. Å se Vasamuseet er også spennende for podene. De to siste attrakjsonene er åpne året rundt. Er barna begeistret for Astrid Lindgrens historier, kan dere ta turen til Junibacken . Her treffer dere Pippi, Barna i Bråkmakargatan og andre svenske barnefavoritter som Mamma Mu og Kråkan. En guidet tur med båt er også et godt forslag, og antagelig mer populært enn å tråkke rundt i byen til fots.

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i Stockholm
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i Stockholm
>> Hotelltips: Billig og dyrt i Stockholm

Transport i byen:


Avstandene i sentrum er ikke avskrekkende, men Stockholm har et godt utbygget metrosystem på 110 kilometer. Svenskene kaller det ”Världens längsta konstgalleri”, fordi 90 av 100 stasjoner er utsmykket med kunst av forskjellig slag. Går ikke metroen dit du skal, kan du hoppe på en av bussene, eller selvsagt ta en taxi.

Beste tidspunkt å dra:


Som nevnt er Stockholm en nydelig sommerby, men det er en fin by å reise til ellers i året, også. Om sommeren syder det på utekaféene og -restaurantene. Etter at røykeloven ble introdusert har det blitt flere av dem - og de holder oppe større deler av året. Bybildet er ikke like livlig om vinteren, men museer og innendørs severdigheter holder åpent, uansett. Ta med deg varme klær hvis du drar vinterstid - det kan være ganske surt i byen da.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen fra Oslo tar cirka en time, og både SAS Braathens, Norwegian og FlyNordic flyr direkte fra Oslo. Regn med å betale rundt 1.000 kroner t/r. (Norwegians billigste alternativ koster rundt 500, men da må du bestille tidlig.) Fra 3. april 2006 begynner FlyNordic med direkteflyvninger fra Bergen. 26. mars 2006 starter Widerøe en direkterute mellom Trondheim og Stockholm. Det går ikke direktefly fra Tromsø. Swebus Express kjører mellom Oslo og Stockholm. Turen tar cirka syv timer, og koster 286 kroner hver vei.

Eksterne lenker:
SAS Braathens
Norwegian
Fly Nordic
Swebus Express

Kjappe fakta om Stockholm

Innbyggertall: Cirka 2 millioner (Storstockholm)
Prisnivå: Middels til høyt
Myntenhet: Svenske kroner
Språk: Svensk (noen svensker foretrekker å snakke til deg på engelsk, hvis de føler de ikke skjønner det du sier på norsk)
Spesielle feiringer/merkedager: Sverige har stort sett de samme fridagene som oss. Nasjonaldagen 6. juni ble nylig en fridag, men feires ikke på samme måte som i Norge - ennå. Svenskene tar oss igjen med sin midtsommernattsfeiring. Feiringen legges til helgen nærmest 24. juni. Da pyntes majstången og midtsommerbålene tennes. Kräftkalasene (krepsfestene) markerer slutten på sommeren. Luciadagen er en viktig feiring, og i tillegg til at barnehager og skoler kårer sin Lucia, finnes det faktisk offisielle kåringer der blonde flickor konkurrerer om å bli Lucia.

Info på nett: Visit Stockholm og Stockholmtown

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i Stockholm
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i Stockholm
>> Hotelltips: Billig og dyrt i Stockholm

Flere artikler om Stockholm finner du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!