Storbyguide: New York

DinSide gir deg alt du trenger å vite om en storbyferie i The Big Apple.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Storbyguide: New York


I et nøtteskall:


"I wanna wake up in the city that never sleeps ..." Frank Sinatras udødelige sang forklarer enkelt og greit hvorfor du må ta deg en tur til USAs mest magiske storby. "Those middletown blues are melting away" med en gang du setter foten på Manhattan, New Yorks kjerne, og hjemmet til nærmere 1,6 millioner mennesker. Øya er bare litt over 61 kvadratkilometer stor, så her er det trangt om plassen. Det er dette som gir Manhattan den kjente "buzzen". Det er her det skjer - her er det finansielle, kulturelle og kommersielle sentrum av New York. Og det er her alle de imponerende skyskraperne ligger.

Billige opplevelser:


Det koster litt å komme seg til New York, og det er ikke så lett å finne billig og bra overnatting, men når du først er her, får du ganske mye for pengene, sett med norske øyne. Kursen på dollar har ligget rundt det hyggelige sekstallet ganske lenge nå, så selv om prisene i New York ligger skyhøyt over prisene ellers i USA, med unntak av de andre store byene, kanskje, kommer nordmenn godt ut av det. Ikke for det, det er ikke vanskelig å finne dyre hoteller, restauranter og butikker i New York, dersom det er målet. Gratis er det imidlertid uansett å rusle gatelangs, se på livet fra en benk i Central Park, eller knipse blinkskuddet av skyskraperne fra Brooklyn Bridge.

Shopping:

Det kryr av de typiske gule taxiene i New York. Strengere regler gjør at sjåførene sjeldnere lurer turister, men husk å tipse litt.
Det kryr av de typiske gule taxiene i New York. Strengere regler gjør at sjåførene sjeldnere lurer turister, men husk å tipse litt. Vis merKlær, sko, belter, vesker, cd'er, bøker ... Du finner det meste i New York. Langs Fifth Avenue, Park Avenue og Madison Avenue ligger designerbutikkene på rekke og rad, mens du langs Broadway finner kjedebutikkene. I Greenwich Village, Soho og Lower East Side ligger småbutikkene og frister med saker og ting du ikke finner noe annet sted. Bloomingdales og Saks Fifth Avenue er varemagasinene for de merkebevisste, mens de som er både prisbevisste og merkebevisste kan fråtse i designerklær til lavpris på Century 21 (men det er utfordrende å finne godsakene i alt kaoset).

Du får tak i all slags mat i New York. Her en ekte italiensk pizza fra Grimaldi's.
Du får tak i all slags mat i New York. Her en ekte italiensk pizza fra Grimaldi's.

Vis mer
Den legendariske Frihetsgudinnen ønsker velkommen til USA.  Foto: NYC & Company
Den legendariske Frihetsgudinnen ønsker velkommen til USA. Foto: NYC & Company Vis mer


Mat & drikke:


New York er en smeltedigel heter det, og det reflekteres selvsagt i restauranttilbudet. Her får du mat fra alle verdenshjørner. Pizza, pasta, burgere, southern food, kinesisk, thai, japansk, fransk, spansk, kort sagt omtrent hva det skal være. Frokosten tar du på nærmeste bagelkafé, dersom du ikke drakk litt for mye øl og drinker dagen før, og har mer lyst på en greasy breakfast på en tradisjonell diner. Restaurantene spenner fra de virkelig billige, der du får en hovedrett for 5-6 dollar, til de kriminelt dyre, som frekventeres av New Yorks sosietet. Sjekk ut New York Metros restaurantguide for å finne ut hvor du vil spise. Her finner du de fleste restauranter listet.

Uteliv:


Jentene i Sex og singelliv gjorde ikke annet enn å gå på trendy barer og drikke cocktails, og det finnes flust av muligheter for deg som synes det er stas. Men det er drøssevis av andre vannhull der barkrakkene er lavere og skjørtene lengre. Det kryr faktisk av steder du kan dra for å leske strupen på Manhattan. Det er tett mellom barene i West Village (meatpacking District) og Lower East Side, for eksempel. Men du kan selvsagt ikke kaste bort alle kveldene i New York på å sitte på en bar. Konserter, musikaler, teater, kino, live-musikk - it's all happening i New York. Uansett om du skal ut og lufte deg en mandag kveld eller en lørdag - i The Big Apple er det liten sjanse for at du ender opp på et sted som er helt dødt. Slik blir det i byen som aldri sover, heldigvis for døgnville turister.

For familien:


Det er ganske langt å reise helt til New York med ungene, men de vil helt sikkert synes det er kjempegøy å besøke byen. For det første er det ikke akkurat vanskelig å finne restauranter som serverer barnevennlig mat. Hamburger og pizza - trenger vi si mer? Toppen av Empire State Building er stor stas både for store og små. Lekehimmelen ligger ved Times Square og ved Central Park/Fifth Avenue - Toys R Us og FAO Schwarz. Og nintendoavhengige kan slå ihjel noen timer hos Nintendo World i Rockefeller Plaza. Innsidetipset er forresten at på toppen av Rockefeller Center kan du også nyte utsikten over byen - 360 grader. (På toppen av Empire State må du gå rundt langs balkongen for å se i alle himmelretninger, på Rockefeller trenger du bare snurre rundt på flekken.) Det er også ved foten av Rockefeller Center du kan finne en av byens skøytebaner på vinterstid (den åpner i begynnelsen av oktober).

Utsikt mot Downtown Manhattan fra Empire State Building

DSCF1219 (AVI 18 712 kB)


>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i New York
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i New York
>>Hotelltips: Billig og dyrt i New York

Transport i byen:


Manhattan er overraskende enkel å navigere i. Det er ikke så store avstander mellom nabolag som for eksempel Soho og Greenwich Village som man skulle tro. Og så snart du har kontroll på hva som er øst og vest, og hvor gatetellingen begynner (1st street ligger downtown), burde du ikke ha de store problemene med å finne frem. Du kan alltids traske litt hit og dit, men blir avstanden for stor, tar du subwayen i stedet. Subwaynettet er godt utbygd, og en enkelttur koster bare to dollar. Ellers kryr det av gule taxier i byen. Så lenge det ikke regner, eller du er ute i rushtrafikken, burde det ikke ta mange minuttene å praie en. De er ikke særlig dyre, heller, men husk å ha kontanter, og at sjåføren skal ha litt tips.

Beste tidspunkt å dra:


New York er bikkjekald om vinteren, og stekende varm om sommeren. Beste tidspunkt å dra er april-juni og september-oktober. Ingenting som å handle julegaver i New York, så lenge du har med deg varme klær, da. Og er du her om sommeren, og temperaturen kryper opp mot 30 grader, kan du ta en dagstur til en av strendene på Long Island.

Central Park ligger som en grønn oase midt blant skyskraperne.
Central Park ligger som en grønn oase midt blant skyskraperne. Vis mer


Hvordan komme seg dit:


Flyr du direkte med Continental Airlines, tar turen 8-9 timer fra Oslo. Med mellomlanding i Europa, tar det rundt 11 timer, dersom du er heldig og ikke må vente altfor lenge mellom flyavgangene. SAS Braathens, Icelandair, British Airways, KLM, Air France og Lufthansa er blant selskapene som flyr til New York. Regn med å betale rundt 4.500 kroner for en tur/retur billett. Er det kampanjepris, kan du være heldig å få billetter til 3.000 kroner.

Kjappe fakta om New York

Innbyggertall: cirka 8,1 millioner (19 millioner i New York metropolitan area)
Prisnivå: Middels til høyt
Myntenhet: Amerikanske dollar
Språk: American English
Spesielle feiringer/merkedager: Det foregår noe i New York hele tiden. Her er noen av de største merkedagene: St. Patrick's Day feries med parader i mars. 4th of July er nasjonaldagen. Halloween (31. oktober) og Thanksgiving (tredje torsdag i november) liver opp høsten. Sistnevnte med en stor parade. Nyttårsaften samles tusenvis av folk på Times Square for å ønske det nye året velkommen.

Info på nett: NYC & Company, NYC Tourist, NYC Tourism

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i New York
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i New York
>>Hotelltips: Billig og dyrt i New York

Flere artikler om New York:

 Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer


New Yorks beste hamburgere

EKTE VARE: Saftig kjøttdeig, ferskt brød, sprø salat, smeltet ost, frisk tomat, og en dæsj ketchup.

 Foto: Frazer Harrison/Getty Images/Allover press
Foto: Frazer Harrison/Getty Images/Allover press Vis mer


Donald Trumps New York

SLADDER: Heng med Donald og dama. Her er Trumps New York.

image: Storbyguide: New York


Sparetips i New York

BUDSJETT: Uansett hvordan du snur på dollaren er det dyrt i New York. Strekk reisekassa med våre ti beste sparetips eller gjør byen på millionærmanér.

Alle DinSides artikler om New York finner du her.