Storbyguide: Madrid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Plaza Mayor midt i byen. Foto: Stine Okkelmo
Plaza Mayor midt i byen. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


I et nøtteskall:


Spanjolenes majestetiske hovedstad ligger omtrent midt i landet. Flott arkitektur, tapas, hyggelige plazaer, riojavin, shopping, et heftig natteliv og storslagen kunst er det som venter deg som tar turen hit.

Billige opplevelser:


Prisnivået i Madrid er ikke så ille tatt i betraktning av at dette er landets hovedstad. Det er nok Barcelona som er storbyen som trekker flest turister, så i Madrid kan du fortsatt gå ut og drikke rødvin og spise deg mett på tapas for hundre kroner. Sentrum er kompakt, så du kan fint bruke beina. Alternativt koster ikke metroen mer enn litt over en euro for en tur. Hver søndag har det kjente Prado-museet gratis inngang. I Retiroparken valfarter los madrileños for å slappe av i helgene. En tur hit er selvsagt også gratis.

Shopping:

Skinke i alle størrelser på Museo del Jamón.  Foto: Stine Okkelmo
Skinke i alle størrelser på Museo del Jamón. Foto: Stine Okkelmo Vis merI Madrid finner du mange av de samme merkene som her hjemme. De spanske kleskjedene Zara og Massimo Dutti finnes flere steder. I Fuencarral, den lange handlegaten i Chueca, har Sisley, Energy, Gas og mange andre kjeder sine utsalg. I Salamanca ligger designerbutikkene på rekke og rad. Hver søndag er det stort marked i La Latina, El Rastro, der alt mulig rart selges. Corte Ingles er Spanias store handlesenterkjede. Her får du alt fra sminke og parfyme, klær og sko til sengetøy og kjøkkenutstyr. Håndlagede espadrillos (sandaler) får du hos Casa Hernanz (Calle Toledo 18). Om du ikke handler noe annet, bør du i hvert fall kjøpe med deg manchego-ost og serranoskinke hjem. Det får du kjøpt på vanlige supermarkeder og i spesial-
butikker som Museo del Jamón, som har utsalg flere steder i sentrum.

Mat & drikke:


Du kan ikke dra til Madrid uten å spise tapas og drikke øl eller riojavin. Tapas serveres på cervecería (spanske ølkroer), tapasbarer og kaféer. Los madrileños drar på tapasrunder slik britene drar på pubcrawls, men du kan like godt bli sittende på samme sted og spise tapas hele kvelden. Det går ikke bare i tapas i den spanske hovedstaden. Restaurantene serverer alt fra tradisjonell mat til moderne mikser av spansk, fransk, meksikansk, kubansk - kort sagt alt mulig. Churros y chocolate er en klassiker som madrileños sverger til for å reparere rødvinshodepinen fra kvelden før. Churros y chocolate består av sprøstekte butterdeigstenger som dyppes i smeltet sjokolade. OBS! Vær klar over at i Madrid spiser man ikke middag på restaurant før tidligst ti om kvelden.

Uteliv:


Madrileños liker å feste til langt på natt, og har en helt annen døgnrytme enn oss nordmenn. Som nevnt er det ikke middag før tidligst klokken ti, og etter middag er det tid for en drink eller to på en bar. Nattklubbene er det ingen som besøker før etter klokken to om natten. Her festes det til morgenen gryr, og er du ikke sliten ennå, kan du stikke videre til morgenklubbene som åpner i syvtiden om morgenen. I Chueca og områdene rundt ligger barene tett i tett. Kjente nattklubber i Madrid er El Perro (Calle Puebla 15), Pacha (Calle Barceló 11) og Moma (Calle José Abascal 56), for å nevne noen.

For familien:


Madrid er nok ikke den første byen det faller deg inn å reise med familien, men det finnes en del artige ting å ta seg til også for ungene. I Zoo de Madrid (som også er et akvarium) kan barna titte på alt fra løver og sjimpanser til hai og delfiner. I Faunia kan man lære mer om verdens forskjellige økosystemer og hvilke dyrearter som lever hvor. Parque de Atracciónes er Madrids egen fornøyelsespark. Warner Bros har også en fornøyelsespark litt sør for byen.

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i Madrid
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i Madrid
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Madrid

Transport i byen:


Metrosystemet i Madrid er billig og bra, og gjør det lett å komme rundt i byen. Selve sentrum er forholdsvis kompakt, så du kan stort sett klare deg med å bruke beina. En taxitur koster heller ikke all verden, men vit at dersom du frakter bagasje, må du betale bagasjetillegg.

Beste tidspunkt å dra:


Madrileños pleier å si at Madrid har "ni måneder invierno (vinter), og tre måneder inferno (helvete)". Det blir godt og varmt i den spanske hovedstaden i sommermånedene. Temperaturene ligger godt over 30 grader, og kan ofte snuse på 40. Men det er ikke vinter resten av året. Den beste tiden å reise på er mai og begynnelsen av juni, da det er passe varmt i byen. I august rømmer store deler av byens befolkning til kysten, så da er det roligere i byen, men merk at det kan være uutholdelig varmt. Høsten er også en fin tid å besøke Madrid, men vær klar over at det kan være ganske surt i byen midtvinters.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen fra Oslo tar 3 1/2 til fire timer. En tur/retur billett koster fra cirka 1.100 kroner med Norwegian, og 1.700 kroner med SAS Braathens.

Kjappe fakta om Madrid

Innbyggertall: Cirka fire millioner.
Prisnivå: Middels til høyt.
Myntenhet: Euro.
Språk: Spansk, noe engelsk. Det er ikke så mange madrileños som snakker engelsk, så det er lurt å pugge inn noen spanske gloser før du drar.
Spesielle feiringer/merkedager: Madrid arrangerer mange fiestaer gjennom året. 5. januar - De hellige tre kongerparaderer gjennom sentrum. 1. mai og 2. mai, Dos de Mayo; San Isidro på 15. mai - årets viktigste tyrefekting går av stabelen. De to første ukene av august feires San Cayetano og San Lorenzo, og 15., august feires fiestaen for Jomfru La Paloma i Madrids gamleby.
Info på nett: EsMadrid!, Madrid Spain Info, MuniMadrid

>> Reisetips: Fem ting du må gjøre i Madrid
>> Reisetips: Fem ting du bør unngå i Madrid
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Madrid

Flere artikler om Madrid finner du her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!