Storbyguide: London

DinSide Reise gir deg alt du trenger å vite om London, storbyentusiastenes favoritt!

Publisert
Sist oppdatert
 Foto: DinSide Reise
Foto: DinSide Reise Vis mer


I et nøtteskall:


Ingen over, ingen ved siden. London er en favoritt blant nordmenn som liker å dra på storbyferie. Hvorfor? Fordi byen har "alt" - museer, shopping, kultur, uteliv, fotball, historie, trivelig, men hektisk atmosfære, og hyggelig innbyggere. "If you're bored with London, you're bored with life", heter det. Kort reiseavstand og billige flybilletter gjør sitt til at mange velger London når de skal på storbyferie.

Billige opplevelser:


London er ikke budsjetturistens beste valg, for prisnivået er ikke så langt unna prisnivået her hjemme. Men det er i hvert fall litt billigere å gå ut og spise og drikke i London, i hvert fall hvis du holder deg unna de typiske turistrestaurantene. Men klær, sko og andre saker som frister shopperne er ikke nødvendigvis billigere enn hjemme. Mange museer er derimot gratis, og det er selvfølgelig helt gratis å rusle en tur i gatene, eller Hyde Park.

Shopping:


London er kjent for å være shoppernes mekka, og det kommer selvfølgelig av det enorme utvalget i byen. Her finner du klær for enhver smak, kule bootleg-cd'er på markedene, de hippeste joggeskoene, og spesial-te fra hele verden, for å nevne noe. Nesten uansett hva du ser etter - de har det i London. Og før du går helt bananas i butikkene, husk å ta med passet, så kan du handle momsfritt. Be om VAT refund og fyll ut skjemaene når du betaler varene. Ta med de utfylte skjemaene til flyplassen, men husk at du må ha varene i håndbagasjen, i tilfelle du blir bedt om å vise dem (det skjer sjeldent). NB! Mange butikker krever at du bruker et minimumsbeløp for å handle momsfritt, og tar også et beløp for å fylle ut skjemaene, så tilslutt får du igjen rundt 15 prosent (VAT er på 17,5 prosent).

Mat & drikke:


Tradisjonelle britiske retter som fish 'n chips, kidney pie (nyrepai) og bangers and mash (pølser og potetmos) har måttet vike plassen for et mer internasjonalt kjøkken. I London får du alt fra fransk gåseleverpostei, argentinsk biff og kinesisk and, til indisk tikka masala og spansk tapas. Det kryr av restauranter i byen, så et godt tips er å gjøre litt forarbeid, og for eksempel finne noen restauranter på Squaremeal.co.uk, eller høre med hotellet hvilke steder de anbefaler. London består av mange bydeler, og de fleste har et spennende utvalg av restauranter. Du behøver altså ikke ende opp i Soho hver kveld. Øl er litt billigere enn her hjemme, avhengig av hvor du går. På en pub koster en pint gjerne mellom 30 og 40 kroner. En enkel drink (gin & tonic, rom og cola) på en pub eller bar koster fra 40 kroner, mens en mer avansert cocktail (Long Island, margaritha) på en bar vanligvis koster 80-90 kroner.

Få med deg Big Ben ved Westminster. <i>Foto: Britain on View</i> Foto: Britain on View
Få med deg Big Ben ved Westminster. Foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis mer


Uteliv:


Irsk pub, trendy bar, musikal, teater, tekno, jazz, listepop. Uansett hva du liker, har London stedet. Pubene er i skrivende stund åpne til rundt midnatt (snart kan de være åpne lenger), mens barer og nattklubber er åpne til rundt ett, eller til fire-fem, avhengig av hvor de ligger. På puben fylles det opp etter arbeidstid (rundt kl. 18), mens nattklubbene er glisne til klokka blir rundt tolv. Magasinet TimeOut har god oversikt over hva som foregår av konserter, stand up, quiznights og hva det ikke er. Husk at på mange nattklubber må du stå på liste for å komme inn. Be hotellet ringe for deg. Og ingen joggesko på byen - da kan du bli bortvist i døra.

For familien:


Millionbyen London er en utfordring for en barnefamilie på tur, men det er mye å finne på for barna. Madame Tussauds og Planetarium, London Aquarium, Natural History Museum, Hamleys... Det er ganske kult å sitte helt foran i londonbussens andreetasje også, eller ta en runde i pariserhjulet London Eye. Vaktskiftet foran Buckingham Palace foregår annenhver dag kl. 11.30. (Sjekk Changing the Guards)

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i London
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i London
>>Hotelltips: Billig og dyrt i London

Transport i byen:


Den kjappeste og enkleste måten å komme seg rundt i London, er å ta undergrunnen, eller the tube som londonerne kaller den. Tør du ikke det etter bombene, kan du ta buss, men de står ofte fast i londontrafikken. Black cabs er et komfortabelt, men dyrt alternativ. Tubebilletter kjøpes på stasjonene, bussbilletter når du går på bussen. I black cabs er det bare harde kontanter som duger.

Beste tidspunkt å dra:


London er populær hele året, men det kan være greit å unngå å dra i juli eller august, når det kan bli stekende varmt der. (Vi understreker kan. Været er like ustabilt som i Norge.) Om vinteren er det surt og kaldt, men juleshopping og det store januarsalget trekker turister, uansett.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen tar cirka to timer. Både Norwegian, SAS og Ryanair og British Airways flyr direkte.

Eksterne lenker:
Norwegian
SAS Braathens
Ryanair
British Airways

Kjappe fakta om London

Innbyggertall: cirka 7 millioner (12 millioner i Stor-London)
Prisnivå: Middels til høyt
Myntenhet: Britiske pund (sterling)
Språk: English, of course
Spesielle feiringer/merkedager: Det foregår noe i London hele tiden. Vi nevner FA cupfinalen i midten av mai, Dronningens bursdagsparade i juni og Notting Hill Carnival siste helgen i august.
Info på nett: Visit London, LondonTown

Flere artikler om London:

>>Londons beste puber
>>Jentehelg i London
>>London for barn
>>London: Count your pennies
>>Tre rundturer i London

Alle DinSides londonartikler finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer