Storbyguide: Dublin

DinSide Reise gir deg alt du trenger å vite om Dublin, Europas vennligste hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et nøtteskall:


Dublin er byen med alle pubene og de hyggelige menneskene. Irlands hovedstad begynner å feste grepet som en populær storby å feriere i, selv om det ikke kan sies å være været folk kommer hit for. Dublins store plussider er byens kompakthet, de trivelige innbyggerne - og selvsagt det mørke brygget Guinness.

Billige opplevelser:

image: Storbyguide: Dublin


Som i andre land som har tatt i bruk euroen, har prisene i Dublin hoppet i været. Det er ikke spesielt mye billigere her enn i for eksempel London, men det er fullt mulig å finne rimelige og gode
spisesteder her. Ølet er selvsagt en del billigere enn hjemme, men shoppingen holder omtrent samme prisnivå.

Shopping:


Det er ikke nødvendigvis shoppingen folk reiser til Dublin for, men mange vil nok likevel bli overrasket over det gode utvalget av butikker. Her finnes de fleste kjedene du finner i London, og stort sett får du tak i de samme merkene på de store varehusene. Fordelen med Dublin i forhold til "storebror" London, er at Dublins shoppingsentrum er mye mindre, noe som gjør handleturen grei og oversiktlig. For øvrig bør du få med deg et av Dublins markeder, for eksempel Red Stables Food Market, der du kan smake på irske spesialiteter som ost, ristede nøtter, kjeks, brød eller økologiske kjøttprodukter.

>>Fem ting du må gjøre
>>Fem ting du bør unngå
>>Hotelltips til Dublin

Mat & drikke:


Tradisjonel irsk mat er til forveksling lik britisk mat. Klassikeren er Irish stew, som er en gryterett bestående av lam eller fårekjøtt, poteter, løk og persille. Irene er for øvrig glad i fisk og sjømat, spesielt østers og Dublin Bay Prawns, som de henter i havet utenfor byen. Til frokost på hotellet vil du sikkert få servert Irish soda bread, et grovt brød bakt med bakepulver i stedet for gjær. Utover det får du selvsagt tak i all slags mat i Dublin - fra indisk og kinesisk til pizza og hamburger.

Uteliv:


Pubkulturen er en del av nasjonalarven i Irland, og selvsagt dominerer pubene byens natteliv. Byens store utelivsgate (og også ganske turistifisert) er Temple Bar. Her ligger pubene med irsk musikk som frir til byens turister på rekke og rad. For litt mer autentisk dublinsk publiv bør du heller prøve deg på et av vannhullene som ligger litt unna dette turisttråkket. Mange av pubene i Dublin kan mer karakteriseres som nattklubber - de er store, tettpakkede og holder det gående uti de små timer. På de fleste puber er det ingen kleskode, og alle er velkomne. Det finnes også nattklubber som krever litt mer stil i Dublin, men det er sjeldent så stivt som det kan være på nattklubber i andre europeiske storbyer.

Ti "hemmelige" vannhull i Dublin

For familien:


Pubene i Dublin ønsker også barn velkomne, men det er nok ikke på alle puber barna synes det er like morsomt. Velg en av dem som satser på maten like mye som på ølet. Ellers er Viking Splash Tour sikkert en hit hos ungene - denne guidede turen tar deg både til lands og til vanns - i et tøft amfibiefartøy. Like spennende om vikinger i Dublin i Dulbinia & the Viking World, et museum der man kan se hvordan folk levde i byen da det var vikingene som regjerte. For øvrig er Guinnessbryggeriet såpass interaktivt at i hvert fall tiåringene vil synes det er gøy - selv om de kanskje ikke liker smaken på brygget.

Transport i byen:


Dublin sentrum er ganske kompakt, så du kan faktisk bruke apostlenes hester til det meste. Skulle beina bli slitne, har Dublin et stort nettverk av busser, og selvsagt taxier som tar deg fra dør til dør. Det finnes også to trikkelinjer i byen, de kalles The Luas, og fungerer hovedsaklig til å transportere folk fra de store parkeringsplassene utenfor sentrum og inn til byen.

Elven Liffey er Dulbins livsnerve. Foto: Barnaba Szczepanski
Elven Liffey er Dulbins livsnerve. Foto: Barnaba Szczepanski Vis mer


Beste tidspunkt å dra:


Dublin kan med hell besøkes hele året, men det kan bli ganske kaldt, vått og guffent her om vinteren. Den aller beste dagen å være i Dublin på er selvsagt 17. mars, som er St. Patrick's Day, Irlands svar på 17. mai. En hel uke rundt denne datoen er det parader og fest og moro i hele byen. Bestill billetter og hotellrom tidlig hvis du vil få med deg dette! For de litteraturinteresserte må det nevnes at det arrangers festivalen Bloomsday 12.-16. juni hvert år, til ære for James Joyces Ulysses, hvor handlingen er lagt til 16. juni 1904. Dublin jazzfestival arrangeres første uke i juli. Dublin Theatre Festival arrangeres i månedsskiftet september/oktober, og er en av byens største festivaler.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen tar cirka to timer. Både SAS og Ryanair flyr direkte.

Kjappe fakta om Dublin

Innbyggertall: cirka 500.000 (1 million i Stor-Dublin)
Prisnivå: Middels
Myntenhet: Euro
Språk: Irsk gælisk og engelsk
Spesielle feiringer/merkedager: St. Patrick's Day, 17. mars
Info på nett: Visit Dublin

>>Fem ting du må gjøre
>>Fem ting du bør unngå
>>Hotelltips til Dublin