Storbyguide: Buenos Aires

 Foto: Turismo Buenos Aires
Foto: Turismo Buenos Aires Vis mer


I et nøtteskall:


Buenos Aires spås å bli verdens nye storbyyndling av internasjonale reisemagasiner. Ikke så rart, for denne imponerende byen har alt - god mat, god vin, tango, fotball, Evita og mye, mye mer. Buenos Aires kalles gjerne Sør-Amerikas Paris. De europeiske influensene er store, men Buenos Aires er noe helt for seg selv.

Billige opplevelser:


Det er nettopp på grunn av de latterlig lave prisene som gjør at Buenos Aires er blitt så populær som storbyreisemål. Den økonomiske krisen rundt tusenårsskiftet gjorde at prisene stupte. Nesten ingenting er dyrt i Buenos Aires. En biffmiddag med vin på en av byens fineste restauranter koster 50-100 kroner. Argentinske designeres kreasjoner koster helt ned i 200-lappen. Selv om flybilletten er dyr, lever du som en konge for svært lite i Buenos Aires.

Shopping:


Buenos Aires er en moderne millionby, så her får du tak i det meste. Skinn og lær er det mye av. De kommer fra kyrne som gresser seg fete på pampasen, og du får kjøpt vesker, støvler, jakker og alt mulig annet i kuskinn. Du finner mange av de internasjonale merkevarene her, og prisene er lavere enn hjemme, men du bør heller satse på argentinsk design. H&M-priser på klær ingen andre har maken til er ikke så galt, det. Vinen er også billig, og rødvinen fra Mendoza er verdenskjent, så her er det bare å fylle kvota (og kanskje ta med litt ekstra, siden vinen hjemme hadde kostet så mye at tollen du må betale ikke spiller noen rolle). Hadde man bare kunnet ta med seg biffen hjem, også, hadde alt vært perfekt. Men den smaker nok ikke så godt etter en 12-timers flytur.

Et veggmaleri av Carlos Gardel pryder en inngangsport i bydelen Abasto. Foto: Turismo Buenos Aires
Et veggmaleri av Carlos Gardel pryder en inngangsport i bydelen Abasto. Foto: Turismo Buenos Aires Vis mer


Mat & drikke:


Det går i biff, empañadas, biff og pizza i Buenos Aires. Den argentinske biffen regnes for å være verdens beste, og den store innvandringen fra italia har gjort pizzaen populær. Empañadas er en form for piroger, gjerne fylt med kjøtt, egg løk osv. Vi har allerede nevnt den gode rødvinen fra Mendoza. Det er den du drikker til biffmåltidet ditt.

Uteliv:


I en storby som Buenos Aires er det mye liv på kveldene. Porteños, som byens innbyggere kalles, drar enten på en milonga for å danse tango, setter seg på en utekafé på et av byens mange torg for å se på livet, drikker drinker i en av bydelen Palermos stilige barer, eller danser natta lang på et av diskotekene i byen. Som i Spania er det ingen som drar ut for å spise før i titiden. barene fylles opp mellom midnatt og ett på natten, og diskotekene holder det gående til morgenen gryr.

For familien:


Det skal litt til å dra med seg ungene til en storby omtrent på andre siden av jorda, og Buenos Aires turistattraksjoner er ikke spesielt rettet mot barnefamilien. Men det skal sies at byen absolutt ikke er noe barnefiendltig. Det er ikke uvanlig å treffe på en storfamilie med besteforeldre, foreldre og barn ute på restaurant - klokken elleve om kvelden. Bare ikke forvent å finne badeland og fornøyelsesparker av disneykaliber, slik du gjør i mange europeiske storbyer.

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i Buenos Aires
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i Buenos Aires
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Buenos Aires

Transport i byen:


Buenos Aires er en stor by, og den enkleste måten å komme seg rundt på, er å ta taxi. Det koster forsvinnende lite. Det finnes et metrosystem i byen, og det er veldig billig, men det er ikke så godt utbygget, så det er ikke sikkert du kan ta metroen dit du skal. Som i andre storbyer har Buenos Aires et stort bussnett, men siden taxi er så billig er det få turister som orker å forholde seg til ruter og rutetider.

Beste tidspunkt å dra:


Buenos Aires har sommer når vi har vinter og omvendt. Vinteren (juli-august) er ikke den beste tiden å dra. Det kan bli relativt surt i byen da. Midtsommers (desember-februar) er det kanskje for varmt for noen, med temperaturer godt over 30 grader. Våren og høsten (september-november og mars-mai) har behagelige temperaturer. I februar er det fellesferie, og mange porteños reiser ut av byen. I slutten av februar arrangeres Festival de Tango. Festivalen er lagt til dette tidspunktet slik at turister kan få med seg både tangofestivalen i Buenso Aires, og karnevalet i Rio (som arrangeres siste helgen i februar). Tangofestivalen Mundial de Tango arrangeres siste halvdel av august.

Hvordan komme seg dit:


Flyturen tar 12-14 timer fra en av Europas knuteflyplasser. Air France, KLM, British Airways flyr til Buenos Aires fra sine respektive "hjemflyplasser". Bestiller du i god tid får du billetter ned i 7.000 kroner.

Eksterne lenker:
British Airways
KLM
Air France

Kjappe fakta om Buenos Aires

Innbyggertall: cirka 16 millioner
Prisnivå: Lavt
Myntenhet: Argentinske pesos
Språk: Spansk. Mange snakker engelsk. Endel skjønner også tysk.
Spesielle feiringer/merkedager: Festival de Tango i slutten av februar er en stor begivenhet. 24. juni hedres tangolegenden Carlos Gardel, som har samme heltestatus som Elvis i USA. Hver torsdags samles De forsvunnes mødre på Plaza de Mayo for å protestere mot "forsvinningene" under militærdiktaturet.
Info på nett: Turismo Buenos Aires

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i Buenos Aires
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i Buenos Aires
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Buenos Aires

Mer fra Buenos Aires:
Forelsket i Buenos Aires