Storbyguide: Amsterdam

DinSide Reise gir deg alt du trenger å vite for en storbyferie i Amsterdam. Nederlands kanalby har noe for enhver smak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
De smale kanalhusene er typiske for Amsterdam. Foto: Visit Holland Foto: Visit Holland
De smale kanalhusene er typiske for Amsterdam. Foto: Visit Holland Foto: Visit Holland Vis mer


I et nøtteskall:

Amsterdam er kanalenes by, og Europas mest liberale hovedstad. Coffee shops, diamanter, Red Light District og van Gogh er noen av stikkordene. Det finnes 600.000 sykler i byen, så pass opp for tohjulingene. Amsterdam hadde sin storhetstid på 1600-tallet, da byen var en stor havn og et handelssentrum. Det var på denne tiden de kjente kanalene ble bygget. I dag er byen et yndet storbymål i Europa. Byen fremstår som hyggelig og intim, og har mye spennende å by på. Nederlendere er generelt et svært vennlig og omgjengelig folkeslag som sørger for at du føler deg velkommen.

Billige opplevelser:

Amsterdam er ikke spesielt billig, men ikke blant de dyreste byene i Europa, heller. Byen oppleves best til fots, eller hva med å leie en sykkel? Du blir ikke ruinert av å sette deg på en kafé ved en av kanalene, og heller ikke av å ta deg en øl på en av kroene. Ta en tur i Vondelparken og se på livet og tulipanene, eller la deg underholde av gatekunstnerne som gjør bygatene til sin scene. Hos Gassan Diamonds kan man se hvordan uslepne diamanter blir til glitrende smykker - og en omvisning er helt gratis - bare du ikke blir fristet til å kjøpe en diamant etterpå!

Shopping:

Amsterdam er ingen utpreget shoppingby, slik London og New York er. Hovedhandlegaten er Kalverstraat, og her ligger kjedebutikkene. Blomstermarkedet ligger ved Sigel. Designerbutikkene ligger i P. C. Hoofstraat. Bijenkorf er Amsterdams Steen & Strøm. Bruktbutikkene ligger i Jordaan, det gamle jødiske kvarteret. Spennende butikker og restauranter finner du i 9 Straatjes, mellom kanalene Prinsengracht, Keizersgracht og Herengracht.

Mat & drikke:

Pannekakehusene er verdt et besøk. Det er også de indonesiske restaurantene som serverer rijsttafel, indonesiske småretter. Stort utvalg av bra og forholdsvis rimelige restauranter som serverer all verdens av mat, akkurat som i andre storbyer. Masse godt øl, blant annet wietbier, brygget på hvete. Prisnivået er litt lavere enn Norge, særlig gjelder det (ikke overraskende) øl og vin.

Uteliv:

Det finnes et utall kroer og kafeer, barer, diskoteker og klubber. Drinker er billigere enn i Norge, bortsett fra på de hotteste utestedene. I Amsterdams coffee shops er stemningen passe kuuul. I de trendy barene er det litt mer livat, og de spinnville drar på klubbene og danser til tekno eller house.

For familien:

Amsterdam er kanskje ikke en åpenbar by å dra til med familien, men det går fint å fylle dagen med aktiviteter for barna. Tropenmuseum Junior passer for barn fra seks år, og her får barna lære om ikke-vestlige kulturer. Det betyr skuespill, dans, musikk, maling eller matlaging. Artis Amsterdam Zoo er også verdt et besøk. Stopp ved et av pannekakehusene, og prøv de kulerunde knøttepannekakene med for eksempel sjokoladesaus. De litt eldre barna vil kanskje ha utbytte av å besøke Anne Franks hus. Mange lærer om henne på skolen.

>>Reisetips: Fem ting du må gjøre i Amsterdam
>>Reisetips: Fem ting du bør unngå i Amsterdam
>>Hotelltips: Billig og dyrt i Amsterdam

På Dronningens bursdag feires det i hele Amsterdam. Foto: Visit Holland Foto: Visit Holland
På Dronningens bursdag feires det i hele Amsterdam. Foto: Visit Holland Foto: Visit Holland Vis mer


Transport i byen

Amsterdams bykjerne er forholdsvis liten, så du kommer langt med å bruke beina. Det går også an å leie sykkel. Gidder du ikke tråkke selv, praier du en sykkel-taxi. Ellers tar trikkene, bussene og metroen deg rundt i byen. Billetter kjøpes på holdeplasen, i kiosken, eller på de større stasjonene. Du får dagskort, eller klippekort. Stemple når du går på. Finn ut hvor mange soner du skal reise gjennom før du klipper klippekortet. Be eventuelt konduktøren om hjelp.

Beste tidspunkt å dra:

Amsterdam er ekstra vakker om våren, når parkene er fulle av blomstrende tulipaner. Sats på slutten av april til begynnelsen av juni hvis du vil få med deg dette. Men Amsterdam er en flott by å besøke ellers i året også, selv om vinteren betyr mye vind og regn.

Hvordan komme seg dit:

Amsterdam ligger knapt to timers flytur unna Norge. SAS Braathens og KLM flyr direkte. Sterling flyr via København. Med buss tar det cirka 20 timer. Det tar rundt et døgn med tog, og regn med togbytter.

Eksterne lenker
SAS Braathens
KLM
Sterling
NOR-WAY Bussekspress

Kjappe fakta om Amsterdam:

Innbyggertall: cirka 750.000
Prisnivå: Middels. Et restaurantbesøk med vin kommer på rundt 200-250 kroner.
Myntenhet: Euro
Språk: Nederlandsk, men de fleste er veldig flinke til å snakke engelsk.
Spesielle feiringer/merkedager: Dronningens bursdag 30. april (feires 29. april når 30. faller på søndag). Byen pyntes i oransje, og innbyggere setter opp loppemarkedboder langs gatene. Kanalene oversvømmes av båter, og gatene av festglade mennesker. Bestill hotellrom i god tid, og vær forberedt på store folkemengder.
Info på nett: Visit Amsterdam, Iamsterdam, Amsterdam Hotspots og Amsterdam Info

Flere artikler om Amsterdam:
Dypdykk i Amsterdam
Billig og bra i Amsterdam
Amsterdam i ekspressfart

Har du noen gode tips om Amsterdam du gjerne deler med andre lesere? Skriv et innlegg i debattforumet!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!