Storbyferie? Ja takk! Her fra New York. Foto: Colourbox
Storbyferie? Ja takk! Her fra New York. Foto: ColourboxVis mer

Storbyferie - feller du bør unngå

Hold tungen rett i munnen, og storbyturen blir garantert en suksess.

Alle ønsker seg en vellykket ferie, og i denne artikkelen tar vi for oss en del tips til deg som planlegger å ta en helg i en storby.

Uansett om du velger København, Praha, Roma elle Paris er det visse aspekter ved både planlegging og gjennomføring av turen som du bør bruke litt tid på, for å sikre at opplevelsen blir så bra som overhodet mulig.

Vi tar her for oss prosessen fra du har valgt hvilken storby du vil reise til (det regner vi med at du finner ut av best på egenhånd). Her er det altså snakk om alt fra bestilling av flybilletter og hotell, til transport og mat og drikke.

Ut og fly

Du har bestemt deg for at du og kjæresten/vennegjengen/familien skal til en bestemt storby. Første steg er å finne flybilletter. Her er det viktig at du ikke umiddelbart hopper på de laveste flybillettprisene. Det er ikke sikkert det lønner seg.

- Og så har jeg bestilt bord på en av byens beste restauranter til oss. Foto: Colourbox
- Og så har jeg bestilt bord på en av byens beste restauranter til oss. Foto: Colourbox Vis mer


Kjipe reisetidspunkt - Det finnes flere feller du kan gå i når du bestiller billetter. En av dem er at ekstrakostnader som legges på utgangsprisen kan gjøre at billettene slett ikke blir så billige som du trodde. I tillegg kommer dette med reisetidspunkt. Det er ikke sikkert det er verdt å velge billettene som koster 400 kroner mindre når du lander såpass sent at du må ta en dyr taxi inn til byen fordi flytog og -buss ikke lenger går.

Sen landing, eller tidlig ankomst? - Du planlegger en langhelg, og tar fri fra jobben på fredagen. Det naturlige ville være å fly avgårde torsdag ettermiddag eller kveld. Dersom de eneste billettene som passer deg mht. tid eller pris er på siste flight, som lander på destinasjonen i 23-tiden om kvelden, kan du vurdere om det er verdt det. Det tar alltid mye tid å komme seg fra flyplassen og inn til hotellet. Du får uansett ikke noe ut av torsdag kveld. Kanskje du skal reise ut fredag morgen i stedet? Da sparer du også en hotellovernatting.

Hvor er flyplassen? - Undersøk hvor flyselskapet du vurderer å velge lander. Er flyplassen veldig langt unna selve byen? Hvor enkelt er det å komme seg inn til byen, og hva vil det koste? Dette bør du gjøre en kjapp sjekk på før du bestiller billetter. Et godt eksempel er Ryanairs flighter til Barcelona, som faktisk lander på flyplassen i nabobyen Girona. Se flere eksempler på misvisende flyplassnavn her.

Flere råd om flybillettkjøp: Ikke gå i lavprisfella

Hotellovernatting

Straks flybillettene er i boks bør du begynne å undersøke overnattingsmuligheter. Du er garantert ikke den eneste som skal til storbyen akkurat den helgen, og jo lenger du venter, jo mindre blir utvalget. Hoteller som er rimelige og bra blir alltid fort fulle.

Tips - hvis du ikke finner infoen du trenger om byen du skal til her på DinSide, så sjekk ut The Guardian store arkiv.

Hotell i huttiheiti - Du reiser ikke på storbyferie for å bo utenfor byen. Det er ikke noe poeng å bruke en time på å komme seg inn til sentrum der severdighetene, restaurantene og butikkene er. Uansett om du velger å bo på b&b, trestjerners eller femstjerners - sørg for at hotellet ligger i selve byen, så du får følelsen av at du faktisk ER på storbyferie. Og vær obs på at beskrivelsene til mange hotellsøksider ikke alltid er heeelt nøyaktige. Det som står som attraksjoner i nærheten kan ligge langt unna. Se bare her: Kaller de dette London? Gå inn på kartet og sjekk akkurat hvor hotellet ligger før du bestiller.

Slitne hoteller - Det er ikke alle hoteller som er så opptatt av å gi deg en skikkelig bra opplevelse. Ja, de later som det på nettsiden, men ikke vær naiv. Undersøk bildene av rommene nøye. Er de tatt med vidvinkel? Alle hoteller liker å bruke bilder der rommene ser større ut enn de er. Synes du rommet er på grensen til shabby? Styr unna, det er garantert det fineste rommet som er avbildet på nettsiden. Er det så og si ingen bilder av rommene? Da lukter det ugler i mosen. Hvis du er usikker på om hotellet du har sett deg ut virkelig er tingen, så sjekk hva brukerne på Tripadvisor mener om det. Det burde gi deg en pekepinn på om hotellet er noe for deg.

Blind for fasiliteter - Er du ute etter hoteller i litt høyere prisklasse, vil du lokkes med at hotellet har egen bar, restaurant, svømmebasseng, treningsrom, spa osv... Helt ærlig - spiller det noen rolle for deg om hotellet har eget spa og et svømmebasseng? Kommer du til å benytte deg av det? Erfaringsmessig er en storbyferie såpass hektisk at du vil tilbringe ganske lite tid på hotellet. Det viktigste for de fleste er at rommet og badet er rent og pent, sengen er ok (dette er jo vanskelig å vite før man har sovet en natt, da), og at frokosten er bra, hvis du ikke velger å spise frokost på en kafé i stedet. Kanskje du finner et hotell som har like bra rom og frokost til en bedre pris, hvis du velger bort disse ekstrafasilitetene? I mange land gis hotellstjerner utfra kriterier om fasiliteter. Et firestjerners hotell har dermed ikke nødvendigvis bedre rom enn et trestjerners - kanskje har det fått sin fjerde stjerne fordi det har treningsrom og møtefasiliteter, noe du ikke bryr deg om, uansett.

Les også: Hva betyr hotellstjernene?

Transport i byen - Utenlandske storbyer er gigantiske i forhold til norske byer. Dermed har de også et stort og intrikat kollektivtransportsystem. Det er bra, for det gjør at du kommer deg lettere rundt. Men for at du ikke skal få stressutslett og svettetokter når du plutselig står der og skal velge riktig buss, krever det også at du gjør en aldri så liten innsats før du reiser. Let frem info om transportsystemet i byen, og sjekk om det finnes helgekort du bør kjøpe, som gir deg ubegrenset adgang alle dagene du er i byen. Flere storbyer har turistkort som gir deg gratis transport, men også gratis inngang på diverse attraksjoner. Kanskje dette er noe for deg?

Skjer det noe gøy i byen? - Det er alltid masse på plakaten i storbyene. Konserter, musikaler, show, utstillinger osv. Alle offisielle turistnettsider har oversikter som viser hva som foregår i byen til ethvert tidspunkt. Sjekk ut om det er noe som fenger deg. TimeOut har også mye info om dette fra et utvalg byer.

Tips - for å finne den offisielle turistnettsiden til en by, søk på byens navn + official tourism i Google.

Velg riktig restaurant - For de fleste er gode matopplevelser en viktig del av en storbyferie. Og igjen - her gjelder det å forberede seg litt. Det er utrolig kjipt å ende på en dårlig restaurant som serverer mat du kunne laget mye bedre selv. Gjør undersøkelser på nett først. De fleste reisesider (også DinSide Reise) skriver om byrestauranter som er bra. Det er også en god idé å sjekke ut Michelinguidens anbefalninger. Michelin tipser ikke bare om dyre restauranter, men også mer "normale" spisesteder. Kanskje du kjenner noen som har vært i byen og kan gi deg noen restauranttips? Hvis ikke, spør om hotellet har noen restauranter å anbefale. Et serviceinnstilt hotell bør absolutt kunne hjelpe deg å finne en velrenommert thairestaurant, hvis det er det du er ute etter.

Mer om storbyene
Sjekk ut vårt arkiv fra de mest populære storbyene her:
New York
London
Paris
Roma