Storbritannia - mer enn London

Storbritannia er i ilden for tiden – bokstavelig talt. Men dersom du greier å overse denne uheldige kjøtthistorien, gjemmer det seg mange fine perler i det britiske øyriket.

Middelalderbyen York har ikke hva man forbinder med typisk britisk arkitektur.<br />
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor
Middelalderbyen York har ikke hva man forbinder med typisk britisk arkitektur.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvem har vel ikke vært i London? Den britiske hovedstaden er lett tilgjengelig fra Norge, og det er billig å komme seg dit. I forrige ukes reisekupp fant vi 5-dagers turer til London med hotell for 1.295 kroner – og slike tilbud har det vært mange av. Hva som er ledig av rimelige turer til London kan du følge med på i vår Restplassliste.

Men mulighetene er store også utenfor London – og en effektiv jernbane gjør mulighetene lett tilgjengelige. Det tar for eksempel to timer å reise fra London til York med tog, og fire timer til Edinburgh.

Flere av leserne har besøkt andre steder i Storbritannia enn London – med både positive og negative erfaringer.

Vakkert og middelaldersk i York

Morten Erstad og Stig har begge vært i York, og begge har bare godt å si om middelalderbyen i Yorkshire.

- Nå har jeg reist over hele verden, men York er den plassen jeg vil tilbake til. Man får følelsen av å reise tilbake i tid når man går langs de brolagte gatene og ser på de gamle husene, de trange smugene og alle de gamle pubene. En perle!! skriver Morten.

Stig er i store trekk enig, og skriver:

- York er en utrolig spennende by for folk som er interessert i kultur og historie. Den er meget godt bevart til å være en middelalderby. En annen fin ting med York er alle pubene. Det er en fryd å sitte og nyte den store gjestfriheten.

Han har imidlertid en advarsel hva gjelder reisetidspunkt til York:

- Den største ulempen ved byen er alle turistene. I høysesongen er det trangt i gatene, og det er ikke spesielt billig i forretningene. York kan absolutt anbefales, men utenom turistsesongen.

Industribyen Manchester

Dersom vi beveger oss sørvest fra York, kommer vi til Manchester. Terje har vært i Manchester flere ganger, og liker byen godt.

- Har vært her flere ganger og trives her fordi det ikke er altfor stort, og du har det aller meste som London har (unntatt Big Ben, Westminster Abbey osv.). Uteliv, shopping, restauranter osv. er absolutt på høyde med London, synes Terje.

Og for deg som er interessert i musikk bør Manchester være et interessant reisemål, ifølge Terje.

- Musikk er en annen ting som er unikt i Manchester. Mange artister kommer fra Manchester, sier Terje, og nevner blant annet Oasis, Bee Gees, Simply Red, The Charlatans og The Stone Roses.

Edinburgh Castle troner på Castle Rock.
Foto: Jorge Tutor
Edinburgh Castle troner på Castle Rock.
Foto: Jorge Tutor Vis mer

Skotsk hovedstad verdt et besøk

Vender du nesen nordover, kan du i løpet av fire timer sitte i Edinburgh, hovedstaden i Skottland. Og skal vi tro Elisabeth er det absolutt verdt et besøk.

- Edinburgh er med rette berømt for sin horisont. Noe vakkert å se hvor enn du snur deg; gamle bygninger i ulike stilarter, havet og det grønnkledde fjellet Arthurs Seat. Edinburgh Castle troner over byen og du føler deg hensatt til en svunnen tid, sier hun.

Men Edinburgh kan by på mye annet enn betagende landskap og flotte bygninger.

- Flettegensere i ull er billig og finnes med og uten morsomme motiv. Det er selvfølgelig mange puber her hvor du kan få et godt måltid. Sangen sitter løst også på de skotske pubene, skriver Elisabeth, og ønsker deg god tur.

Kanalferie for deg med god tid

Dersom du har tenkt å bruke noen uker i Storbritannia, kan kanalferie være en avstressende løsning.

- Dette er absolutt å anbefale for mennesker som har en hektisk hverdag, og som vil stresse ned og være sin egen skipper. Men man bør nok være minst fire personer i båten da det kreves teamwork for å få båten opp og ned i slusene, skriver Moern, som har vært på kanalferie i Storbritannia to ganger.

Båtene er store og velutstyrte, og kan tilby soveplass til opptil ti personer, ifølge Moern.

- Det er et utrolig fint landskap, hyggelige mennesker og utrolig god mat på pubene og vertshusene langs kanalen. Båtene er utrustet med sentralvarme, komfyr, kjøleskap, bad – og sengeplasser fra 4 til 10 personer, sier han.

Skuffende Birmingham

Halvannen time med tog fra London finner vi Birmingham. Men ifølge Martin er det ikke noe vits i å reise dit.

- Birmingham er absolutt ikke å anbefale. Selve sentrum er ingenting, maten er elendig og de innfødte er ei greie. Det er heller ikke særlig med attraksjoner her, sier han.

Er du enig eller uenig med det leserne har sagt om Storbritannia her? Har du vært andre steder som også fortjener et par ord? Klikk deg inn på vår Reiseguide og del dine erfaringer og synspunkter om reisemål over hele verden med andre lesere.

Andre diskusjoner

Tidligere har vi trukket fram lesernes erfaringer med disse reisemålene:

 • Amsterdam

 • Portugal

 • Egypt
 • Barcelona

 • Gran Canaria

 • London
 • Karibia

 • Kreta

 • Tyrkia
 • Iran

 • Brasil

 • Verdens beste strender
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.