Stockholm

Foto: Sveriges Turistråd Vis mer


Svenskenes hovedstad er en fin by å tilbringe helgen i. Vi er selvsagt ikke enige i påstanden om at dette er Nordens hovedstad (slik prøver stockholmere å selge byen sin til utenlandske turister), men at Stockholm er en flott by, det nikker vi til.

For de av oss som har Gardermoen som nærmeste flyplass, er alternativet til å fly billig og godt. 7. januar gjenåpnet Svenska Järnbanar ruten mellom Oslo og Stockholm via Kongsvinger. Turen tar seks timer fra Oslo til Stockholm. Det er 1 1/2 time mer enn Linx-togene som opererte på strekningen tidligere brukte, men hvis du legger sammen tiden det koster å ta fly, er det ikke så galt, likevel.

Fra Oslo sentrum til Stockholm sentrum tar det cirka 3 1/2 til fire timer med flyet. Da er transporten til og fra flyplassene og innsjekkingstid tatt med. Og selv om flybilletten ikke koster stort, må du legge til prisen på flybuss/flytog, som i Oslo ligger på cirka 150 kroner hver vei, og i Stockholm 95-200 svenske kroner hver vei (Arlanda Express flytog koster 200).

Toget tar som nevnt seks timer, og du kan sitte og slappe av i samme togsete hele veien, mens toget suser gjennom de svenske skogene. Laveste pris for en enveisbillett er latterlig billige 150 svenske kroner, cirka 137 kroner. Og da kommer du deg fra bysentrum til bysentrum uten ekstra kostnader. Direktetogene går to ganger daglig, klokken syv om morgenen, eller fire om ettermiddagen.

På nett: SJ

To busselskaper kjører mellom Oslo og Stockholm. Bussturen tar 7 1/2 time, og koster fra 320 svenske kroner med Säfflebussen, og 390 svenske kroner med Swebus Express.

På nett: Säfflebussen og Swebus Express