Stjernekokkenes favoritter

Fransk gåselever og italienske trøfler, eller simpelten en grønn karri til 15 kroner på stranda i Thailand - Norges toppkokker forteller hvor de helst reiser for den beste matopplevelsen.

Nylig kåret det internasjonale bladet Restaurant Magazine verdens 50 beste restauranter. Det var det spanske spisestedet El Bulli utenfor Barcelona som fikk den prestisjefylte prisen. Også tre av de andre restaurantene på topp ti lista finner du i Spania. Land som Italia og Frankrike og storbyer som London og New York, har også mange representanter blant de beste. (Her finner du Restaurant Magazines favoritter.)

Så jeg spurte meg selv: - I hvilke land vil det være vanskeligst å få et dårlig måltid, og hvor setter matekspertene helst veien når de skal nyte utendlandsk mat?

Jeg slo av en prat med fire av Norges beste kokker for å høre hvilke land og område de ville reist til for å få créme de la créme i matveien. Her kan du lese hvor de reiser, og hvorfor akkurat dit. Samtidig gir noen peilere til deg som leter etter en god restaurant i ferien.

Arne Brimi liker det folkelige Foto: Brimiland.no
Arne Brimi liker det folkelige Foto: Brimiland.no Vis mer


Arne Brimi, globetrotter og turkokk

Arne Brimi er kanskje mest kjent fra "Gutta på tur", og har reist verden rundt i kokkesammenheng. Han har stor forkjærlighet for maten og råvarene her hjemme i Norge, men må sørover for å finne sitt favorittland for kokkekunst.

- Det er lett å si Italia eller Frankrike når du snakker om verdens beste mat, men jeg vil aller først nevne hjembygda mi ved Jotunheimen. Lom og Vågå har mye førsteklasses mat, og mye av hjertet mitt innen matlaging ligger netopp der.

Når du reiser ut av Norge er det vanskelig å sette ord på det, men valget mitt faller nok likevel på Italia og Frankrike. Her finner du masse gode råvarer som kan kjøpes rett ved veikanten. Så kan du rusle 10 minutter bort i veien, sette deg ned og nyte et herremåltid, sier Brimi.

Vi har jo alle sett mesterkokken på tur, og tviler ikke på at han kan diske opp med et førsteklasses matkalas i veikanten, men hvor ville han reist for å finne de beste spisestedene?

- Jeg må si at Nord-Italia er min store favoritt. Jeg liker folkelige restauranter og ikke nødvendigvis de fineste og flotteste stedene. I Nord-Italia er vertskap og mat i absolutt fokus når man reiser på ferie, og etter min mening er dette tross alt de to viktigste hovedingrediensene i reiselivet.

Italiaelsker Berger i full sving på Oro.
Italiaelsker Berger i full sving på Oro. Vis mer


Harald Berger, parmaelsker og bærekspert

Harald Berger er til daglig kjøkkensjef på restauranten Oro i Oslo. Han er kjent for sin ekspertise og innovative hånd med bær som råvarer. Berger har også reist mye som kokk, og er ikke i tvil om hvor han helst setter kursen for en matferie.

- Piemonte i Nord-Italia er min klare favoritt i matverden. Maten er lett og enkel, kokkene veldig bevisste, samtidig som råvarer som parmaskinke- og ost, grønnsaker og trøfler er av ypperste kvalitet, sier Berger

Berger legger også stor vekt på tradisjonene i Nord-Italia.

- Matlaging der nede har mye større tradisjoner enn her hjemme i Norge. Dagens generasjon har vokst opp med matengasjerte mødre, og har nå tatt kokkenkunsten enda ett hakk videre.

- Så hva er det som gjør middagen perfekt for en kokk på tur i Italia?

- Smak og omgivelser er helt klart de viktigste faktorene. Du kan sammenligne det med å kjøpe en førsteklasses fransk vin på polet. Den vil smake mye bedre på terassen i sitt franske element, enn den vil gjøre i stua her hjemme.

En annen ting som er veldig viktig er servitørene. I Piemonte utgjør servitørene stedet du spiser på, og de er ikke studenter eller korttidsansatte. De har gjort den samme jobben i 40 år, det er livet deres og de lever og ånder for det. Derfor blir også opplevelsen en helt annen, forteller Oslo-kokken.

Sin beste matopplevelse noen sinne hadde han netopp i denne delen av verden, og anbefaler sin favorittrestaurant til den matglade som kankje havner i Piemonte i ferien.

- Skal du finne en god restaurant i utlandet, er det viktig å se litt utenfor allfarvei. Jeg har aldri funnet en topp restaurant i en hovedgate. Min favoritt og sterkeste anbefaling, er en enstjernes restaurant som heter Locanda del Pilone. Den gir deg en utrolig matopplevelse, forteller Berger.

Hellstrøm foran sin Bagatelle.
Hellstrøm foran sin Bagatelle. Vis mer


Eyvind Hellstrøm, vestkantkokk og kokebokmaker

Hellstrøm er mannen bak det kulinariske slagskipet Bagatelle, og har skrevet flere bøker om kokkekunst og de beste restaurantene i Europa. En kjøkkenekspert med klare tanker om hvor du finner de beste måltidene.

- For å finne den beste standarden på mat generelt ville jeg selvsagt reist til Frankrike. Paris står som den kulinariske hovedstaden i verden, og der finner du det sofistikerte og nyskapende kjøkken. For det litt mer autentiske franske, ville jeg reist til Lyon.

- Hva med oss som ikke ser nytelsen i froskelår til 1.000 kroner stykket?

- Ja, det som er vanskelig er å bedømme hva som er godt. Det er vanskelig å vurdere smak ut fra Michelinstjerner. Flotte franske restauranter kan ofte bli litt for mye av det gode for det norske publikum. De liker ikke det som er alt for fint. Da kommer Spania inn som en av mine andre favoritter. Der skjer det en spennende utvikling med supermoderne kokkekunst. Uansett hvor du befinner deg, har du den spennende tapassiden av ting, samtidig som kystområdene har utrolig god sjømat. Det er i Barcelona min absolutte favorittrestaurant ligger. Den heter Cal Pep, og serverer fantastisk sjømat og tapas, forteller Hellstrøm.

For et intenst restaurantopphold annbefaler han Belgia.

- Belgia har faktisk den største restauranttettheten i Europa. Der finner du utrolig mye på ett brett, og god mat generelt, sier kjøkkensjefen fra Bagatelle.

Stiansen med sin kokende reisebok "Stiansens kulinariske koffert".
Stiansen med sin kokende reisebok "Stiansens kulinariske koffert". Vis mer


Bent Stiansen, michelinstjernemann og verdensmester

Stiansen er kjøkkensjef på den stjernedryssede Stadtholdergaarden, og har vært verdensmester i kokkekunst. Han har også gitt ut bok om temaet reising og mat.

- Når du er ute å reiser, opplever du mye av maten mellom kulturen i landet du besøker. Jeg reiser gjerne over hele verden for å oppleve mattradisjoner, men mine favoritter for gjennomgående god kokkekunst, er Provence i Frankrike og Toscana i Italia.

Kombinasjonen av jordbruk, råvarer og gode markeder, gjør det enkelt å lage førsteklasses mat på egenhånd. Går du ut for å spise, møter du et vertskap som er engasjerte og gjør at du føler deg velkommen, sier mesterkokken.

Stiansen kan likevel fortelle at sitt aller beste måltid noensinne, hadde han langt borte fra europeiske stjernerestauranter..

- Min beste matopplevelse hadde jeg en gang jeg satt på en strand i Thailand og spiste blue crab i en karrisaus. Stemningen var idyllisk, maten var uventet god og herligheten kostet bare 15 kroner.

Flere artikler om mat:

Sengemat
Tysklands beste restauranter
New yorks beste hamburgere
Spis under vann