Stjeler bagasje på Gardermoen

Lommetyver i sikkerhetskøen og bagasjetyver ved båndet. Skal du reise fra Gardermoen må du holde på sakene dine.

Publisert
Sist oppdatert
- Problemene med tyveri har forflyttet seg fra biltyveri til persontyveri i ankomsthallene og terminalbygningen.Politistasjonsjef Gardermoen, Hege Høiland


For to uker siden ble det skrudd opp nye skilter som advarer mot lommetyver og tyveri av bagasje på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det er det en grunn til, noe DinSide selv fikk erfare denne uken.

Det var ved ankomst utland det skjedde. Det tok litt tid før informasjonen om hvilket bagasjebelte min store sorte bag på vei fra Praha skulle ankomme. Etter en tur i taxfree-butikken, sporet jeg opp det rette beltet og var på vei bort for å finne bagasjen, da noe uventet skjedde.

Frekk tyv

Hold vakt ved båndet og hent bagasjen før du handler tax free...
Hold vakt ved båndet og hent bagasjen før du handler tax free... Vis mer


Båndet hadde sluttet å gå, og noen få bagger og kofferter lå igjen og ventet på eierne sine, da jeg så en yngre mann stående over baggen min. Han kikker nøye på den, og må ha sett mine detaljer som er skrevet inn tydlig på baggen, før han slenger den over ryggen og begir seg mot tollen og utgangen.

Jeg rekker frem til ham og konfronterer han med at han har feil bag, hvorpå han bare banner og slenger den på bakken foran meg og begir seg mot toalettet. Jeg blir skeptisk til oppførselen og forteller om hendelsen til en vekter ute i ankomsthallen.

Der får jeg beskjed om at jeg burde kontakte politiet selv og fortelle om hendelsen. Idet vi står der, kommer den omtalte personen ut fra tollen med en liten rød ryggsekk over skulderen. Vekteren ser bare på ham, så jeg bestemmer meg for å konfrontere den potensielle bagasjetyven.

Forklaringen hans er spe. Han skulle ta det med for en kamerat som var hjemme, er alt han sier før han småløper mot flytoget. Ettersom det er umulig å sende bagasje med et fly uten å være passasjer selv, og min sekk ikke ligner på hans egen ryggsekk i det hele tatt, er det hele en åpenbar løgn.

Trenden endres

- Din historie viser kjernen i hvordan problemet med tyveri på Gardermoen har utviklet seg den siste tiden, sier Ben Dyfrin.

Dyfrin er politiførstebetjent og koordinator for problemorientert politiarbeid på Gardermoen. Han kan fortelle at det er en økende trend med både tyveri av bagasje og lommetyveri på landets største lufthavn. De nye skiltene som er satt opp skal minne folk på at de på langt nær er trygge for tyveri selv om Gardermoen kanskje kan virke som et godt bevoktet område for de fleste.

På Gran Canaria og i Spania har vi det vi kaller kanarieffekten, hvor tyver følger norske charterfly og systematisk stjeler fra folk etter å ha sneket seg inn i ankomsthaller, charterbusser, innsjekk og i hotellresepsjoner.Emma Elisabeth Vennesland, If forsikring


- Vi kan ikke vite hvem som eier hva her ute, og det er vanskelig for politiet å være tilstede overalt til enhver tid. Tyver kan i prinsippet bare forsyne seg fra bagasjebeltet uten å bli oppdaget. Derfor er det viktig å være på vakt, sier Dyfrin.

Kollega og politistasjonssjef på Gardermoen, Hege Høyland, kan fortelle at det daglig strømmer opp mot 70.000 mennesker gjennom Gardermoen. På steder med mye mennesker, er du gjerne utsatt for en høyere risiko for tyverier.

- Vi hadde i underkant av 1.000 anmeldte tyverier i fjor på Gardermoen, noe vi ikke anser som mye. Vi ser på Gardermoen som en trygg hovedflyplass. Det har likevel vært en forandring i trendene den siste tiden, hvor tyvene har beveget seg vekk fra biltyverier og over på tyveri fra personer. Vi har en økning i generelle tyverier hvert år, men det kan også sees i forhold til et økende antall reisende, sier Høyland.

Skilt om tyverifare har hengt en lengre periode rundt på parkeringsplassene på Gardermoen, noe som har ført til ønsket effekt og mindre tyveri i disse områdene, men tyvene ser altså ut til å flytte seg inn i terminalbygget. Om det er de samme tyvene kan ikke politiet si noe om.

- Vi vil ikke skremme folk, men det er viktig at reisende er oppmerksomme. Der du står tett med andre folk, som ved innsjekk og sikkerhetssjekk, er det også lett å miste oversikten. Vi henstiller til oppmerksomhet mot tyverier i slike situasjoner, sier Høiland.

Kanaritrenden

På Kanariøyene har tyveri fra nordmenn på bagasjebånd og i flyplasskøene vært et stort problem i lengre tid. Nordmenn er vant med en ærlighetskultur og tar ofte ikke de nødvendige forhåndsreglene når de reiser, forteller Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

- Selv om vi ser tendenser, er dette ikke det største problemet på Gardermoen ennå. På Gran Canaria og i Spania har vi det vi kaller kanarieffekten, hvor tyver følger norske charterfly og systematisk stjeler fra folk etter å ha sneket seg inn i ankomsthaller, charterbusser, innsjekk og i hotellresepsjonen. Noe som er et stort problem som kan videreføres, sier Vennesland.

Høiland avviser at uvedkommende skal kunne komme seg inn på avstengte områder av Gardermoen, men kan ikke utelukke at det kan forekomme utro tjenere på flyplassen.

- Det er lite trolig at noen ansatte stjeler fra bagasjebåndet eller på terminalen, mener hun.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer