Bagasjen er ganske ubevoktet der på bagasjebåndet. Foto: Colourbox
Bagasjen er ganske ubevoktet der på bagasjebåndet. Foto: ColourboxVis mer

Stjal 1.000 kofferter fra flyplass

Politiet fant den stjålne bagasjen slengt rundt på eiendommen.

En amerikansk mann og kvinne er arrestert, mistenkt for å ha stjålet 1.000 kofferter og bager fra bagasjebåndet på Phoenix flyplass.

De to skal etter det politiet tror ha forsynt seg av andres bagasje over lang tid. Det har faktisk vært deres levebrød. De har solgt klær og andre artikler fra bagasjen de har stjålet videre på markeder, og har også arrangert loppemarked på sin egen eiendom, skriver Associated Press i en artikkel hos Sydney Morning Herald.

De to ble avslørt da en politimann så mannen parkere bilen sin på parkeringsplassen på flyplassen, gå inn og ta en koffert fra bagasjebåndet, og deretter gå tilbake til bilen for å kjøre bort. Han ble først arrestert, så løslatt, men politiet begynte å overvåke ham, og dermed ble all den stjålne bagasjen han og hans kvinnelige medsammensvorne hadde hjemme oppdaget.

Det blir et puslespill å prøve å få levert bagasjen tilbake til rette eiere, for tyvene har fjernet alle navnelapper på koffertene.

Slik unngår du at bagasjen blir stjålet

I motsetning til i USA kan ikke hvem som helst spasere inn til bagasjebåndet på Gardermoen. Bare flypassasjerer har tilgang til rommet der bagasjebåndet er. Men, som mange DinSide-lesere påpeker, er det ikke slik ved andre flyplasser i Norge.

For å være på den sikre siden bør du derfor ikke haste avgårde til taxfreebutikken eller toalettet straks du har landet. I så fall bør du alliere deg med en i reisefølget og be ham eller hun plukke bagasjen din fra båndet når den kommer.

På Norges største flyplass, Gardermoen, har det ikke vært noe stort problem med tyverier av bagasje fra bagasjehallen, forteller informasjonssjef Jo Kobro.

- Vi har hatt noen enkelttilfeller, men som regel dreier dette seg bare om at noen har tatt med seg feil bagasje.

Det er sannsynligvis større sjanse for at bagasjen din blir rotet bort av flyselskapet, enn at den blir stjålet. Les disse tipsene og rådene om hvordan du sikrer deg mot at bagasjen din forsvinner.

Tyveri av håndbagasje mer vanlig

- Det er et større problem at passasjerer blir frastjålet håndbagasjen, mobiltelefon eller lommebok. Det skjer når man er uoppmerksom og står i minibanken, ved innsjekkingsautomaten, i innsjekkingskø eller i sikkerhetskontrollen, sier Kobro.

Gardermoen opplevde i sommer at utenlandske bander fløy inn fra hjemlandet, stjal verdisaker til andre passasjerer, og fløy hjem igjen samme dag. Dette problemet har blitt mindre nå etter høysesongen.

Likevel, sett i antall passasjerer er det ikke mange tyveritilfeller på Gardermoen.

- Men for dem som blir utsatt for det, er det et stort problem, sier Kobro, som forteller at Gardermoen samarbeider tett med politiet for å forhindre tyverier.

- Hva kan man som passasjer gjøre for å forhindre at man blir utsatt for tyveri?

- Pass godt på bagasjen, og særlig håndbagasjen når man går gjennom sikkerhetskontrollen. Blir man stoppet og kontrollert av en sikkerhetsvakt, så be om å få stå slik at du kan holde øye med håndbagasjen din.