Still deg i kø!

Museumsfrikene fryder seg og den moderne kunstverdenen skjelver ved åpningen av nye MoMA i New York.

Ny MoMA er tegnet av arkitekten Yoshio Taniguchi. Foto: www.moma.org Foto: www.moma.org Vis mer

Still deg i kø!

 1. Fra Madonna til bobla


Hvilken kunst er inne i varmen, og hvilke store navn har fått løpepass av Museum of Modern Arts anerkjente og mektige innkjøpere? De ettertraktede plassene hos MoMA i New York kan gi spekulanter og kunstnere et økonomisk og statusmessig løft.

Selv om museet i sine etterlengte nye lokaler har nesten dobbelt så mye plass som tidligere, så har ikke alle gamle navn fått rom i det nye herberget. Wall Street Journal skrev i helgen at ryktene som har løpt etter forhåndsvisningen av lokalene tidligere i november, har gitt tidligere ukjente kunstnere store prisløft, og andre kunstnere ytterligere anerkjennelse ved at de får mer plass.

Populær åpning

MoMA er det "alle" må se i New York nå. Det kjente museet har kun hatt en liten filial i drift i Queens siden mai 2002. Det redesignede bygget som ble åpnet i helgen, er signert av den japanske arkitekten Yoshio Taniguchi. Han har sørget for mer plass og mer naturlig lys i de nye museumslokalene, og har lagt vekt på at bygget ikke skal ta luven fra innholdet - nemlig museumsobjektene.

En ny fasade av glass og granitt forener det gamle med det nye. En ny inngang bygget fra West 54th Street knyttes til 53rd Street med en lobby. Atriumet er nesten 34 meter høyt, og en utvidet skulpturhage sees fra flere punkter i bygget. Flere kunstverk som rett og slett var for store for rommene i det gamle bygget, får nå rettmessig plass i åpne visningsrom med syv meters takhøyde, og museet har konstruert nye gallerier tilpasset nye kunstformer på for eksempel film og data.

MoMA Design Store er en del av det nye Museum of Modern Art i New York. Foto: www.moma.org Vis mer


Til salgs

De fleste kunstverk som tas opp av MoMA er langt utenfor rekkevidde for de fleste normale lønnstakere, men i museets butikk kan du handle designobjekter og bøker, og i museets samlinger kan du faktisk se objekter du garantert har eid eller i alle fall vært i befatning med ...

 • Her er bilder av noen av MoMAs egenutvalgte høydepunkter
 • Museet huser også en restaurant, en bar og to kafeer. Restauranten har begrensede åpningstider frem til tidlig neste år.

  Skal du besøke New York og MoMA kan du også skaffe deg rabattert hotellopphold på flere hoteller. For eksempel kan du bo på Hilton New York, Millenium UN, St. Regis, The Pierre eller Waldorf Astoria og få med VIP-billetter til museet som sikrer deg inngang utenom køene. Sjekk museets egne nettsider for mer informasjon.

  Dyrere

  Mer kunst å se, men også dyrere å besøke enn det var før. Nye MoMA tar 20 dollar i inngangsbillett for voksne. Men merk at fredag kveld mellom 16 og 20 er gratis. Dessuten kan de over 65 år spare fire dollar på billetten, og fulltidsstudenter med studentbevis spare åtte dollar. Barn under 16 i følge med en voksen, slipper inn gratis. Det samme gjør medlemmer. Billetter kan bestilles på nett.

  Museet holder åpent mellom 10.30 og 5.30 alle dager med unntak av tirsdag og fredag. Tirsdag er museet stengt, mens det på fredag holder åpent helt til klokken 20 i forbindelse med at det er gratis inngang.

  Museum of Modern Art
  11 West 53rd Street

  Undergrunnen: Ta E eller V-toget til Fifth Avenue/53rd Street.

  Eksterne lenker:

 • Nettbestilling av billetter til MoMA
 • MoMA på nett
 • Her er bilder av noen av MoMAs egenutvalgte høydepunkter
 • Mer fra New York