Det er ikke bare krokodilleshow i Crocoseum. Her får tigrene også litt oppmerksomhet. Foto: Kim Jansson
Det er ikke bare krokodilleshow i Crocoseum. Her får tigrene også litt oppmerksomhet. Foto: Kim JanssonVis mer

Steve Irwins dyrepark

Onsdag morgen australsk tid var det minnestund for krokodillejegeren Steve Irwin i hans egen dyrepark, Australia Zoo. DinSide tar deg gjennom den populære parken.

Minnestunden ble holdt midt i parken, i det såkalte Crocoseum. Crocoseum er en stor utendørsarena der Steve Irwin pleide å ha sine vannvittige krokodilleshow. I dag var rundt 5.000 mennesker, inkludert den australske statsministeren, John Howard, samlet for å hendre den berømte australieren.

Om Irwins død har gjort dyreparken mer populær, gjenstår å se. Australia Zoo er allerede en av landets største turistattraksjoner. Parken ligger nær østkysten av Australia, ikke lagt fra byen Brisbane. Her er oversikt over krokodillejegerens dyrepark.

Krokodiller og tigre

Irwin var en villmann, og trivdes godt i nærvær av giftige slanger, svære tigere og sultne krokodiller. Så det er ikke rart at parken er full av nettopp disse dyrene.

Daglig blir det arrangert show rundt i parken der krokodillene blir matet og tigrene blir lekt med. På slangeshowet i Crocoseum hender det at vakter går rundt med slanger som publikum kan få ta på. Hvis de tør.

For ikke så lenge siden fikk tigerne sitt eget oppholdssted, "Tigertemplet". Ved siden av templet kan du mate parkens største dyr, elefantene Bimbo, Siam, and Sabu.

Kengurumat

Australias varemerke finner du mange av i dyreparken. Foto: Kim Jansson
Australias varemerke finner du mange av i dyreparken. Foto: Kim Jansson Vis merNår en først er i Australia bør man jo hilse på et av landets unike dyr, kenguruen. Møter du kenguruer i det fri, bør du være forsiktig. De er ikke nødvendigvis så snille som de ser ut til å være. Men kenguruene i dyreparken er ganske små og tamme.

Du kan kjøpe en pose kengurumat for 50 australske cent, noe som tilsvarer omtrent 2,50 kroner. Kenguruene stoler såpass på menneskene at de spiser maten ut av hendene dine. En koselig opplevelse for barn og voksne.

Det kan være lurt å gå så tidlig som mulig inn i kenguruparken. De hoppende pungdyrene blir fort lei av mat og mennesker, så hvis du har lyst til å få kontakt med dyrene, gjelder det å være der før middagsluren.

Hold en koala

Koalaene er også en del av Australias unike dyrerike. Mange kaller dem koalabjørner, men det er ikke riktig, fordi de teknisk sett ikke er bjørner.

I Australia Zoo finnes det mange av de dovne dyrene, men det er langt fra sikkert at du får sjansen til å klappe dem. De ansatte i parken er veldig nøye med at koalaene skal få slappe av. Dessuten er koalaene ganske skjøre, så du må være forsiktig når du tar i dem.

Det er også en kommersiell grunn til at du ikke skal få full tilgang til koalaene. Om du har lyst til å holde et av disse søte dyrene, må du betale for det. Koalafotografering skjer på utvalgte tidspunkt i løpet av dagen, så pass på klokka hvis du vil ha et bilde av deg og en koala.

Dingo og tasmansk djevel

Dingoene ser ut som noen søte, uskyldige hunder, men det er en grunn til at de står bak gitter i dyreparken. I Australia advarer myndighetene mot å ha kontakt med disse villhundene, hvis du ikke har lyst til å ende opp som dingomat. Dingoene i parken er nok ganske tamme, men du bør vel ikke akkurat stikke hånda gjennom gitteret.

Du har kanskje sett den tasmanske djevelen Taz fra Snurre Sprett-tegnefilmene? Vel, i Australia Zoo har de ekte tasmanske djevler. De små, svarte og brune dyrene må ikke forveksles med tasmanske tigere, som dessverre er utryddet.

De tasmanske djevlene er noen artige dyr. De løper rundt og rundt hele tiden. Kanskje de tar seg en pust i bakken, men så fortsetter de å løpe igjen til de er så slitne at de sovner. Så lykke til med å ta et bilde av de små krabatene mens de er våkne.

Den største attraksjonen borte

Men den største attraksjonen i parken er nå borte. Steve Irwin døde 4. september da han ble stukket av en piggrokke utenfor nordkysten av Australia.

Suvenirbutikken i Australia Zoo selger blant annet Steve Irwin-dukker.
Suvenirbutikken i Australia Zoo selger blant annet Steve Irwin-dukker. Vis mer


Irwin bodde ved parken, og tok ofte turen innom for å hilse på de ansatte og de mange ivrige turistene. I blant tok han over showet i Crocoseum, der han blant annet svømte med krokodiller og matet tigere.

Selv om mannen selv er borte fra parken, er det fortsatt fullt av spor av han. For eksempel kan du ta bilde av deg selv, sammen med en pappfigur av Irwin. For å komme deg ut av parken må du gjennom en suvenirbutikk. Her kan du kjøpe lekedokker i form av Steve eller kona Terry. Hva med en t-skjorte med bilde av Steve Irwin på?

Mer informasjon om dyreparken og Irwins minnestund finner du på Australia Zoos hjemmesider.